«Ειναι πολυ ομορφο χωριο η Νυμφαια, αλλα, οταν λειπουν τα βασικα εργα, δεν εχεις πολλες επιλογες»

Ο Καμπέρ Σουκρή είναι Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Πανδρόσου, κάτοικος ο ίδιος του χωριού Νυμφαία. Ένας μικρός οικισμός κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με σπίτια με δικό τους παραδοσιακό αρχιτεκτονικό χρώμα. Παρά την ομορφιά της φύσης, τα προβλήματα δεν λείπουν για τους λιγοστούς κατοίκους, που είναι αναγκασμένοι να πίνουν νερό από σωλήνες αμιάντου και, μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση, να βλέπουν το δρόμο που οδηγεί στην Κομοτηνή να κλείνει. «Κάθε φορά κλείνει ο δρόμος. Τα ορμητικά νερά παρασέρνουν στο διάβα τους ό,τι βρουν μπροστά τους. Η πρόσβαση από και προς το χωριό είναι αδύνατη», δηλώνει και προσθέτει: «Δεν έχει γίνει καμία αξιοποίηση της θέσης, της ομορφιάς και των δυνατοτήτων που έχει ο τόπος».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο χωριό σας;

Ο δρόμος που συνδέει την Πάνδροσο με το χωριό δεν έχει ακόμη ασφαλτοστρωθεί. Κάθε φορά που βρέχει και σχηματίζονται ορμητικοί χείμαρροι, «κόβουν» τα περάσματα.

Τι ζημιές έγιναν τις τελευταίες μέρες που έβρεξε πολύ;

Στην τελευταία βροχόπτωση έγιναν πολλές ζημιές και εντός του χωριού και εκτός. Κατέστρεψε και το δίκτυο ύδρευσης, αν και ήταν παλιό, γενικά παρέσυραν οι χείμαρροι ό,τι βρήκαν μπροστά τους.

Έργο ποιας χρονιάς είναι το δίκτυο ύδρευσης;

Έγινε περίπου πριν σαράντα χρόνια. Καλύτερα να το αντικαταστήσουν γιατί είναι από σωλήνες αμιάντου.

Πόσο μακριά από την Κομοτηνή βρίσκεται το χωριό σας;

Η Νυμφαία είναι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, 16 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή και 10 από τη Βουλγαρία.

Πόσα παιδιά πηγαίνουν σχολείο;

Κατεβαίνουν δύο παιδιά στην Κομοτηνή για να πάνε στο Δημοτικό Σχολείο. Το δικό μας είναι κλειστό και έτσι είναι αναγκασμένα να πηγαινοέρχονται καθημερινά από και προς την Κομοτηνή με αυτοκίνητο γιατί δεν έρχεται, λόγω του δρόμου, λεωφορείο στο χωριό.

Στο δρόμο συνάντησα πολλούς να πηγαίνουν με τα πόδια. Πάντα έτσι μετακινούνται αυτοί οι άνθρωποι;

Όσοι δεν έχουν αγροτικό ή μηχανάκι ναι. Το λεωφορείο τους αφήνει στην Πάνδροσο και από εκεί έρχονται με τα πόδια στη Νυμφαία.

Δεν είναι ταλαιπωρία για να παιδιά η καθημερινή μετακίνησή τους;

Διαφορετικά δεν γίνεται. Ταλαιπωρία είναι, αλλά τι να κάνουν; Είναι αναγκασμένα. Το σχολείο του χωριού μας, με δύο παιδιά μόνο, δεν το ανοίγουν.

Ποιο πρόβλημα παρουσιάζεται μετά από κάθε έντονη νεροποντή;

Κάθε φορά κλείνει ο δρόμος. Τα ορμητικά νερά παρασέρνουν στο διάβά τους, ό,τι βρουν μπροστά τους. Η πρόσβαση από και προς το χωριό είναι αδύνατη.

Πόσοι κάτοικοι μένουν στο χωριό;

Είκοσι κάτοικοι μένουν στο χωριό μου. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι 90 και ο μικρότερος 7.

Με τι ασχολούνται οι συγχωριανοί σας;

Με τα ζώα. Έχουν αγελάδες, κατσίκια. Πάντα οι περισσότεροι με την κτηνοτροφία ασχολούνταν. Είμαστε πολύ κοντά στην Κομοτηνή, αλλά δεν έχουμε πολλές επιλογές. Αν πεις να μείνεις στο χωριό, μόνο την ενασχόληση με την κτηνοτροφία έχεις.

Είναι σε μια όμορφη τοποθεσία το χωριό σας…

Είναι πολύ όμορφο χωριό η Νυμφαία, αλλά όταν λείπουν τα βασικά έργα δεν έχεις πολλές επιλογές. Δεν έχει γίνει καμία αξιοποίηση της θέσης, της ομορφιάς και των δυνατοτήτων που έχει ο τόπος.

Πώς ιεραρχείτε τον κατάλογο; Ποια είναι τα σημαντικότερα που πρέπει να γίνουν;

Το πιο σημαντικό είναι η ασφαλτόστρωση από τις κατασκηνώνεις της Πανδρόσου μέχρι το χωριό. Επίσης, είναι απαραίτητα τα γεφύρια. Να αλλάξει το δίκτυο ύδρευσης, καιρός είναι μετά από σαράντα χρόνια.

Κοινοποιήσατε τα αιτήματά σας στη νέα δημοτική αρχή;

Υποσχέσεις έχουμε πάρει, το θέμα είναι να δούμε και έργα να γίνονται. Από το νέο έτος περιμένουμε…

Καφενείο έχει το χωριό;

Έχει ένα και εκείνο ανοίγει για λίγο το βράδυ. Δεν έχουμε επιλογές. Λίγες κουβέντες με τους υπόλοιπους κατοίκους και μετά σπίτι. Οι νέοι, όταν το επιτρέπει ο καιρός, κατεβαίνουν κάτω.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.