«Ειναι ωραια τις γιορτες στην Κομοτηνη για χριστιανους και μουσουλμανους»

Η Σελέντ Κιαμήλογλου, μαθήτρια της Έκτης Τάξης μιλά στον «Κόσμο» για τη ζωή της στην Κομοτηνή. Για τις γιορτές που πλησιάζουν και για τις συνήθειες της καθημερινότητας που φέρνουν κοντά χριστιανούς και μουσουλμάνους. «Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα μου αρέσουν περισσότερο από τις γιορτές των Χριστιανών. Το Πάσχα επειδή έχουν και τα κόκκινα αυγά. Και τα Χριστούγεννα επειδή έχουν τα μελομακάρονα», δηλώνει η μικρή Σελέντ και προσθέτει: «Στο μπαϊράμι έρχονται και οι χριστιανοί γείτονες και γνωστοί μας, μας εύχονται και τους κερνάμε μπακλαβά. Γενικά είναι πολύ ωραία τις ημέρες των γιορτών στην Κομοτηνή, είτε γιορτάζουμε εμείς οι μουσουλμάνοι είτε οι χριστιανοί».

Πώς θα παρουσίαζες τον εαυτό σου Σελέντ;

Θα έλεγα ότι οι γονείς μου είναι γιατροί, η μαμά μου γυναικολόγος, ο μπαμπάς μου αναισθησιολόγος και ότι είμαι μαθήτρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και πηγαίνω Έκτη Τάξη.

Είσαι κακή μαθήτρια;

Είμαι πολύ καλή μαθήτρια. Μου αρέσει περισσότερο η ιστορία, η γεωγραφία και η φυσική. Μου αρέσει πάρα πολύ να μαθαίνω. Τα μαθηματικά, όμως, ομολογώ ότι είναι δύσκολα.

Μιλάς και πολύ καλά ελληνικά. Δεν σε δυσκόλεψε η εκμάθησή τους;

Μιλάω πολύ καλά ελληνικά από τεσσάρων ετών. Στο σπίτι μιλάμε τουρκικά. Όταν βγαίνουμε έξω, μιλάμε ελληνικά. Όχι, δεν με δυσκόλεψε καθόλου. Δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα.

Άλλες γλώσσες γνωρίζεις;

Μιλάω επίσης αγγλικά και γερμανικά.

Παρέες και φίλες έχεις;

Έχω κολλητές φίλες, την Αγγελική και την Ανθέλια. Κάνουμε παρέα. Συζητάμε διάφορα θέματα. Περνάμε καλά όταν είμαστε μαζί.

Η Κομοτηνή σου αρέσει;

Μου αρέσει πάρα πολύ η Κομοτηνή. Μου αρέσει επειδή είναι μια όμορφη πόλη και ζουν σ΄ αυτή ήσυχα οι άνθρωποι.

Ταξίδια σε άλλες χώρες έχεις κάνει;

Έχω ταξιδέψει στην Τουρκία πολλές φορές, στη Ρώμη και στο Παρίσι.

Οι γονείς σου σε πιέζουν να είσαι καλή μαθήτρια;

Όχι, οι γονείς μου δεν με πιέζουν. Είναι καλοί γονείς. Με καθοδηγούν και με αγαπάνε.

Σ΄ αφήνουν να χαίρεσαι το παιχνίδι δηλαδή;

Στην γειτονιά παίζουμε τα καλοκαίρια. Με τα παιδιά που είναι στην ίδια πολυκατοικία, τον Παναγιώτη, τον Σταύρο και τον Οδυσσέα. Περνάμε καλά στο παιχνίδι.

Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Θέλω να γίνω ή δασκάλα ή γιατρός. Παράλληλα θα φροντίσω να γίνω εθελοντής στο Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ροδόπης. Αυτό θα το κάνω σίγουρα.

Ασχολείσαι με κάποιο άθλημα;

Παίζω μπάσκετ. Είμαι play maker στην ομάδα του ΓΑΣ. Προπονούμαι κάθε εβδομάδα.

Παρατηρώ ότι φοράς πολύ όμορφα ρούχα και είδα ότι και η μαμά σου επίσης είναι ωραία ντυμένη, δεν φοράει την παραδοσιακή μαντίλα που φοράνε πολλές μουσουλμάνες γυναίκες…

Είμαι ωραία ντυμένη, όπως και η μητέρα μου. Όποιες θέλουν φοράνε μαντίλι. Συνήθως φοράνε οι γυναίκες που είναι μεγάλης ηλικίας.

Θα σου άρεσε να φοράς; Το έχετε συζητήσει με την μαμά σου;

Δεν θα μου άρεσε. Δεν έχουμε συζητήσει κάτι με τη μαμά. Νομίζω ότι όσες πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο και σπουδάζουν δεν φοράνε μαντίλι. Μόνο όσες είναι κάπως πιο κοντά στην παράδοση.

Τα Χριστούγεννα πηγαίνεις σε σπίτια χριστιανών να τους ευχηθείς;

Πηγαίνω στην κυρία Δήμητρα, μια γειτόνισσά μας που μένει από κάτω. Της εύχομαι χρόνια πολλά και μετά πηγαίνω στις φίλες μου και τους εύχομαι επίσης. Στο μπαϊράμι είμαστε στο χωριό. Όλη την ημέρα την περνάμε στους Ασώματους, γλεντάμε, τρώμε, κάνουμε παρέα με τους συγγενείς και τους φίλους.

Τι σου λέει η κυρία Δήμητρα μόλις σε βλέπει;

Χαίρεται όταν πηγαίνω. Με κερνάει πάντα.

Ποιες γιορτές ξεχωρίζεις από το εορτολόγιο των χριστιανών;

Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα μου αρέσουν περισσότερο από τις γιορτές των Χριστιανών. Το Πάσχα επειδή έχουν και τα κόκκινα αυγά. Και τα Χριστούγεννα επειδή έχουν τα μελομακάρονα.

Όταν γιορτάζετε εσείς, έρχονται χριστιανοί να σας ευχηθούν;

Ναι, έρχονται, μας εύχονται και τους κερνάμε μπακλαβά. Γενικά είναι πολύ ωραία τις ημέρες των γιορτών στην Κομοτηνή, είτε γιορτάζουμε εμείς οι μουσουλμάνοι είτε οι χριστιανοί.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.