«Ειναι ευλογημενος τοπος το Αγρινιο, αλλα δυσκολος»

Ονομάζεται Σπύρος Αγγελής, είναι 19 ετών και κατάγεται από το Αγρίνιο. Άφησε την πόλη του για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Δ.Π.Θ. και ήδη – αν και λίγες μέρες στην Κομοτηνή – δηλώνει γοητευμένος από την φιλοξενία και τη ζεστασιά των κατοίκων. «Ο κόσμος είναι πολύ φιλικός. Η πόλη είναι όμορφη, μου αρέσει πολύ, όπως και η νυχτερινή ζωή είναι πολύ καλή» δηλώνει ο νεαρός Αγρινιώτης και μιλώντας για τον τόπο του επισημαίνει: «Στην αγροτική καλλιέργεια, τα προβλήματα είναι πολλά. Τώρα θέλουμε να γίνει αυτόνομο το Πανεπιστήμιο, να «αποσχιστούμε» από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Αν συμβεί αυτό, θα βοηθηθεί πολύ το Αγρίνιο. Θα δώσει άλλη ώθηση στην πόλη μας».

Πεντέμισι το πρωί και είστε στο Πανεπιστήμιο! Τι κάνετε αυτή την ώρα;

Βοηθάω στις εγγραφές πρωτοετών. Μαζί με άλλους συμφοιτητές μου βοηθάμε στη συμπλήρωση των αιτήσεων. Έρχονται οι πρωτοετείς νωρίς το πρωί και ψάχνονται, δεν ξέρουν πού να πάνε, οπότε ένα χέρι βοήθειας είναι πάντα καλοδεχούμενο.

Πώς σου φάνηκαν οι ντόπιοι;

Ο κόσμος είναι πολύ φιλικός. Η πόλη είναι όμορφη, μου αρέσει πολύ, όπως και η νυχτερινή ζωή είναι πολύ καλή.

Και οι πρωτοετείς; Ποια είναι η ψυχολογία τους;

Νομίζω ότι είναι «ψαρωμένοι». Κάπως ανήσυχοι, «ψάρια».

Συνήθως τι ρωτάνε, ποιες είναι οι απορίες τους;

Για τη νυχτερινή ζωή στην Κομοτηνή θέλουν να μάθουν οι περισσότεροι. Έχουν ακούσει πολλά και θέλουν να μάθουν τι ισχύει.

Για τις τιμές των προϊόντων, των ενοικίων, των υπηρεσιών;

Όχι οι τιμές δεν φαίνεται να τους απασχολούν, άλλωστε άλλος πληρώνει. Αυτή την περίοδο οι φοιτητές έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους.

Στο Αγρίνιο τι σας απασχολεί περισσότερο;

Στην αγροτική καλλιέργεια τα προβλήματα είναι πολλά. Τώρα θέλουμε να γίνει αυτόνομο το Πανεπιστήμιο, να «αποσχιστούμε» από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Αν συμβεί αυτό, θα βοηθηθεί πολύ το Αγρίνιο. Θα δώσει άλλη ώθηση στην πόλη μας.

Και η καπνοκαλλιέργεια; Η παράδοση είναι μεγάλη, στηρίχτηκε η οικονομία του τόπου σας για πολλές δεκαετίες στα καπνά….

Στα καπνά, όντως έχουμε μεγάλη παράδοση. Αλλά, τώρα μειώθηκε η παραγωγή, το κόστος της παραγωγής είναι μεγάλο, το κέρδος μειωμένο, η δουλειά σκληρή, οπότε όπως καταλαβαίνετε, λίγοι επιμένουν να συνεχίζουν να καλλιεργούν καπνά.

Για την εκτροπή του Αχελώου τι λέτε;

Έχει ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη για τον Αχελώο. Κανείς δεν θέλει την εκτροπή, το φυσικό περιβάλλον δέχεται μεγάλο πλήγμα, οπότε ξεκίνησε πάλι μια μεγάλη συζήτηση.

Νομίζω, ότι το Αγρίνιο έχει μεγάλη παρουσία ανθρώπων στα γράμματα, στις τέχνες, ισχύει αυτό;

Πιστεύω ότι το Αγρίνιο είναι τόπος των γραμμάτων και της τέχνης. Κοντά έχουμε τη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο, τόπο των ποιητών. Ο Σταθόπουλος, ο μεγάλος ζωγράφος είναι από τον τόπο μας και άλλοι πολλοί. Δεν σχηματίσατε άδικα ή άστοχα την εντύπωση αυτή, είναι ευλογημένος τόπος το Αγρίνιο, αλλά δύσκολος.

Δύσκολοι οι άνθρωποί του;

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά ζεστή πόλη, λείπει ο κόσμος, όμως. Ξέρετε, θα έμενα ευχαρίστως στην πόλη σας. Εδώ ο κόσμος είναι πολύ πιο φιλικός, πολύ ζεστός.

Εσείς στο Αγρίνιο;

Ομολογώ ότι είμαστε πιο μαζεμένοι, πιο κλειστοί, πιο επιφυλακτικοί. Εδώ είστε πιο ανοιχτοί και μ΄ αρέσει αυτό.

Σε ποιο Τμήμα σπουδάζετε;

Στο Ιστορίας-Εθνολογίας. Πρώτη μου επιλογή ήταν το Τμήμα Φιλολογίας στα Γιάννενα. Ήταν πρώτη επιλογή επειδή ήταν κοντά στο σπίτι, αλλά τελικά προέκυψε η Κομοτηνή.

Με το διάβασμα τα πάτε καλά;

Όχι, ιδιαίτερα. Τώρα, με τον καιρό, ελπίζω να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πλευρά μου.

Κι από χόμπι;

Με την πάλη ασχολούμαι στο Αγρίνιο, ελπίζω να συνεχίσω κι εδώ τις προπονήσεις. Οι Αγρινιώτες ξέρουμε να παλεύουμε.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.