«Ειμαστε στο σταδιο, που η θεωρια περνα στην πραξη»

Στην Κομοτηνή ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ Λάμπρος Σέμπος - Συμμετείχε σε ημερίδα ενημέρωσης των στελεχών του ΕΦΚΑ, ενόψει της εφαρμογής του νέου οργανογράμματός

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λάμπρος Σέμπος, που συμμετείχε σε ημερίδα που πραγματοποίησε ο ΕΦΚΑ για τα στελέχη του στην ΑΜΘ, για την ενημέρωσή τους για την νέα δομή του ΕΦΚΑ, με βάση το οργανόγραμμά του.
 
Να σημειώσουμε πως στον ΕΦΚΑ προβλέπεται, πέρα από την ενοποίηση των υπηρεσιών ώστε να εξυπηρετούν όλους τους πολίτες χωρίς να υπάρχουν «πρώην» φορείς, και μια σειρά από δομές.
 
Μεταξύ αυτών είναι τα Περιφερειακά Κέντρα Ασφάλισης, που θα διενεργούν ελέγχους για την εισφοροδιαφυγή σε κάθε κατηγορία ασφαλισμένου, που στην ΑΜΘ θα έχουν έδρα στην Κομοτηνή και αποκεντρωμένα τμήματα ασφάλισης στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα.
 
Επίσης δημιουργούνται οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ), αλλά και συνεχίζει η λειτουργία των Κέντρων Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). 

Άμεσα αναμένεται η εφαρμογή του οργανογράμματος 

Το Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, σημείωσε ο κ. Σέμπος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Προεδρεία της Δημοκρατίας για υπογραφή, η οποία επίκειται εντός των επόμενων ημερών.
 
Για αυτό και επιθυμούν να μιλήσουν με τον κόσμο της εργασίας, τα στελέχη, πως είναι δομημένη η λειτουργία του νέου Ενιαίου Φορέα, να ακούσουν απορίες που έχουν, αλλά και προβληματισμούς και προτάσεις που θα τις πάρουν υπόψη στα πλαίσια της εφαρμογής του.
 
«Είμαστε στο στάδιο, που η θεωρία περνά στην πράξη», ώστε όσα προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο να γίνουν εφαρμοσμένη πολιτική, για αυτό και ενημερώνουν για όλες τις νέες δομές που δημιουργούνται.
 
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει 14 τέτοιες ημερίδες, σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, Αττική, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, και σε όλες αυτές έχουν εντοπίσει πως τα στελέχη νοιάζονται για αυτή την υπόθεση, έχουν αγωνίες, ασκούν την κριτική τους, αλλά σε θετική κατεύθυνση, γιατί φαίνεται πως θέλουν να υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση.
 
Και αυτό γιατί ο κ. Σέμπος θεωρεί πως και ο ίδιος θα βοηθηθεί στον χώρο της εργασίας του, όπου θα βελτιωθούν οι συνθήκες, αλλά και οι παροχές υπηρεσίας σε όλους τους Έλληνες πολίτες, μιας και πλέον ο Φορέας καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους. 

Προετοιμασία για την μετάβαση στην ενιαία δομή 

Αυτή την περίοδο βέβαια, βρίσκονται στη δύσκολη φάση της μετάβασης, και κάθε μετάβαση, τόνισε, δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα όταν πηγαίνουν σε αυτή συνεχίζοντας τη λειτουργία του Φορέα.
 
«Δεν μπορούμε να πούμε κλείνουμε το μαγαζί έξι μήνες και ελάτε σε έξι μήνες να εξυπηρετηθείτε» ανέφερε, αλλά οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν σε λειτουργία, ώστε να εξυπηρετείται το κοινό.
 
Το μεταβατικό στάδιο που προβλέπει το οργανόγραμμα, από τη στιγμή που θα υπογραφεί ανέρχεται σε 4 με 12 μήνες, όμως ήδη η διοίκηση, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες, έχουν κάνει μια σημαντική προετοιμασία, ώστε να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων, και ελπίζουν από τον καινούριο χρόνο να αρχίσουν σταδιακά να λειτουργούν με τον καινούριο τρόπο.
 
Έτσι δεν θα υπάρχει πλέον τέως ΙΚΑ, τέως ΟΓΑ, αλλά θα βρίσκονται όλοι σε ένα χώρο όπου θα μπαίνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι εργάτες, οι βιομήχανοι, οι επιστήμονες, οι αγρότες, και θα εξυπηρετούνται ανάλογα, με τη βασική διάκριση μισθωτός-μη μισθωτός.
 
«Αυτή είναι η φιλοσοφία, η προσπάθεια και η προετοιμασία που θέλουμε να γίνει πιο οργανωμένα» επισήμανε ο κ. Σέμπος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.