«Ειμαστε προετοιμασμενοι ακομη και για αρνητικη εξελιξη»

Ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης μίλησε στον ΠτΘ για την ετοιμότητα που παρουσιάζει η νομαρχία στα μέτρα πρόληψης της νόσου των πτηνών, τονίζοντας την πολύ καλή συνεργασία όλων των υπηρεσιών της νομαρχίας, καθώς και του Ιατρικού, του Φαρμακευτικού και του Κυνηγετικού Συλλόγου. Σύστησε ψυχραιμία στους πολίτες, εξηγώντας ότι λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να προστατεύσουν την πτηνοτροφία της περιοχής.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε σε μια σύσκεψη που έγινε στη νομαρχία δίνοντας έμφαση στην πολύ καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Όλος ο μηχανισμός βρίσκεται στο επίπεδο εκείνο της επιφυλακής που είναι αντίστοιχο με τις συνθήκες που υπάρχουν. Δε χρειάζεται ούτε πιο ψηλά να είμαστε, ούτε πιο χαμηλά. Αυτό γίνεται γιατί σε πολλά σημεία υπάρχουν συνθήκες πανικού. Θεωρώ ότι αυτές οι υπερβολές μόνο ωφέλιμες δεν είναι.

Πραγματοποιήσαμε μια σύσκεψη (αφού προηγουμένως οι υπηρεσίες κατέγραψαν όλα τα προβλήματα), με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων διευθύνσεων, αλλά πλέον αυτών του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Κυνηγετικού Συλλόγου και όλων εκείνων που εκτιμήσαμε ότι θα παίξουν ένα ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια προάσπισης από ένα ενδεχόμενο που είναι μακρινό σε σχέση με τον άνθρωπο. Όμως, ως νομαρχία θέλουμε να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που να είναι ικανά να προστατεύσουν την περιουσία των συμπολιτών μας σε πτηνά. Αυτή την ώρα εφαρμόζονται πλήρως τα μέτρα της απαγόρευσης ελεύθερης κυκλοφορίας των οικόσιτων πτηνών. Σε πολλά σημεία στην περιοχή μας έχουμε πάπιες, κότες και χήνες».

Οι πτηνοτροφικές μονάδες είναι λίγες, όμως τα οικόσιτα είναι πολλά, όπως εξηγεί ο κ. Παυλίδης. «Βρίσκεται σε επιφυλακή, αλλά και σε ένα στάδιο διαρκούς ενημέρωσης η Κτηνιατρική Υπηρεσία, ο προϊστάμενος και όλα τα στελέχη. Έχουν μοιραστεί σ’ όλο το νομό δελτία τύπου, ανακοινώσεις και υπάρχει και επιτόπια ενημέρωση για το τι μέτρα πρέπει να πάρουν. Σ’ αυτή τη γραμμή άμυνας λειτουργούμε συνολικά. Πλέον αυτών παίρνονται δείγματα σε συνεργασία με το Δασαρχείο, την Κτηνιατρική και το Σύλλογο Κυνηγών, τα οποία αποστέλλονται στην Θεσσαλονίκη. Εδώ υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα. Η υπερφόρτωση με δείγματα αυτών που κάνουν την αξιολόγηση στις εξετάσεις οδηγεί σε αδυναμία πολλές φορές κι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν ως προς την ανθεκτικότητα και τις δυνατότητες που έχει το οικείο εργαστήριο.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και για ενδεχόμενα αρνητικής εξέλιξης, δηλαδή εισβολή της νόσου σε αποδημητικά κι έχουμε σχεδιάσει συγκεκριμένα μέτρα. Είμαστε έτοιμοι και για το δεύτερο στάδιο της εμφάνισης, ενδεχομένως σε οικόσιτα, και σε κάθε επίπεδο έχουμε προετοιμαστεί, πάντα βέβαια στο βαθμό του εφικτού».

Ο κ. Παυλίδης ζήτησε ψυχραιμία τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο να περάσει στον άνθρωπο μια τέτοια νόσος είναι πολύ απόμακρο. «Φοβάμαι ότι είναι τέτοια η εγρήγορση που θα κουράσουμε τις υπηρεσίες κι αυτό δεν είναι καλό. Οι υπηρεσίες πρέπει να κάνουν μια οικονομία δυνάμεων και να έχουν μια ανθεκτικότητα σε ένα μεγάλο βάθος χρόνου, ίσως ενός και δύο ετών».

Ο νομός Ξάνθης περιλαμβάνει τη Βιστωνίδα, αλλά και το Δέλτα του Νέστου και όλο το μήκος του Νέστου. Επίσης είναι και η Λάφρα – Λαφρούδα, δύο μικρές λίμνες προς την περιοχή της Μάνδρας.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρεται στην έλευση αποδημητικών πουλιών που φτάνουν στους υδροβιότοπους της Ξάνθης και μάλιστα ορισμένα είδη είναι μοναδικά. Η νομαρχία Ξάνθης συνεργάζεται και με την Ορνιθολογική Εταιρεία και με τους ειδικούς οι οποίοι παρατηρούν τα πτηνά που έρχονται ή που φεύγουν. Με τους πρώτους παγετούς αναμένεται να κατέβουν τα αποδημητικά. «Παγετοί θα οδηγήσουν νοτιότερα (δηλαδή στην Ελλάδα) σμήνη αποδημητικών πτηνών για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τροφής και τις βαριές κλιματολογικές συνθήκες».

Ο νομάρχης Ξάνθης διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν κανένα σοβαρό κρούσμα. «Ανέκαθεν, κάποια κοτόπουλα ψοφούσαν, δεν είναι κανένα από αυτά αθάνατο. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη μέχρι τώρα που μιλάμε για κρούσμα της νόσου, παρά το ότι κάποια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχουν κάποια ψόφια ζώα. Ψόφια ζώα παντού υπάρχουν. Θα πρέπει να τονίσω κάτι. Ότι επειδή η ανευθυνότητα επιφέρει ζημία σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο καθένας ας είναι υπεύθυνος σ’ αυτά που λέει γιατί ενδεχόμενες οι ζημιές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κάποιους».

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.