Εικονες ντροπης… στο Κεντρο Υγειας Σαπων!

Ώρα μηδέν (!) για το Κέντρο Υγείας Σαπών, το οποίο μετά από 30 περίπου χρόνια της λειτουργίας του, θυμίζει εγκαταλελειμμένο τοπίο με τριτοκοσμικές συνθήκες. Ο ΠτΘ βρέθηκε προχθές στις εγκαταστάσεις του για να καταγράψει την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της μη συντήρησης του κτιρίου, αλλά και της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μίλησε ο δήμαρχος Σαπών Γεώργιος Πιλιλίτσης, ο οποίος πιστεύει ότι «ένα πολιτισμένο κράτος φαίνεται από τον τομέα της υγείας και της παιδείας πρωτίστως».

Προσωπικό

Σημαντική μείωση του προσωπικού παρατηρείται τα τελευταία πέντε χρόνια στο Κέντρο Υγείας Σαπών, χωρίς να αντικαθίστανται οι ιατροί που βγαίνουν σε σύνταξη, όπως μια (1) ειδική παθολόγος και δύο (2) οδοντίατροι. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, αλλά προς το παρόν παραμένουν κενές.

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε και με την απόσπαση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Κ.Υ. στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Εδώ και δύο χρόνια δύο (2) ειδικοί παθολόγοι του Κέντρου Υγείας Σαπών υπηρετούν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Ο φυσικοθεραπευτής του Κέντρου Υγείας αποσπάστηκε επί μονίμου βάσεως στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ μια (1) μαία που κατείχε οργανική θέση στο Κέντρο Υγείας μετατέθηκε με απόσπαση στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το ιατρικό προσωπικό, παρά το ότι δεν καλύπτονται οι προβλεπόμενες θέσεις των ιατρών, προσπαθεί να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες πρωτοβάθμιας υγείας του εξυπηρετούμενου πληθυσμού.

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Σαπών είναι παλιός, από την έναρξη της λειτουργίας του (δεκαετία του ΄80), με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά βλάβες, για την επιδιόρθωση των οποίων αναλώνεται πολύτιμος χρόνος, στερώντας τα μηχανήματα αυτά από τις υπηρεσίες του Κ.Υ.

Το Κ.Υ. διαθέτει ασθενοφόρο, το οποίο όμως είναι εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας και βλαβών, αλλά και λόγω της ανυπαρξίας οδηγών. Τα περιστατικά του Κ.Υ. που χρειάζονται διακομιδή στο νοσοκομείο της Κομοτηνής μεταφέρονται με ασθενοφόρα του νοσοκομείου, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τους χρόνους διακομιδής. Επομένως, η αντικατάσταση του εξοπλισμού και η προμήθεια ασθενοφόρου οχήματος κρίνονται απόλυτα αναγκαίες.

Κτιριακές υποδομές

Όσον αφορά στις κτιριακές υποδομές, παρατηρείται στενότητα χώρου του Κέντρου, με το κτίριο να έχει αφεθεί στη μοίρα του, ενώ χρήζει πλήρους ανακαίνισης. Οι υποδομές του είναι κατεστραμμένες (αποχέτευση, ηλεκτρικά κλπ.), ενώ ο περιβάλλων χώρος του Κέντρου Υγείας προκαλεί κατάθλιψη.

Δραματική (!) είναι η κατάσταση του δαπέδου και της περίφραξης. Υπάρχει πλήρης απογοήτευση των ιατρών του Κέντρου για την εγκατάλειψή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κέντρο Υγείας Σαπών έχει μπει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2000-2006 και τα μόνα χρήματα που δαπανήθηκαν ήταν 7,5 χιλ. ευρώ για τη δημιουργία δεύτερου χώρου Πρώτων Βοηθειών, ενώ υπάρχουν στα συρτάρια της Νομαρχίας για την επέκταση του Κ.Υ. κατά 300 τ.μ. ενταγμένα στο ίδιο σχέδιο.

Σύμφωνα με εργαζομένους του Κέντρου Υγείας, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το μέλλον του Κέντρου και από την πλευρά του ΔΥΠΕάρχη, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους να επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας για να δει από κοντά την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Γεώργιος Πιλιλίτσης, δήμαρχος Σαπών: «Ένα πολιτισμένο κράτος φαίνεται από τον τομέα της υγείας και της παιδείας πρωτίστως»

Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Σαπών ο ΠτΘ συνομίλησε με τον δήμαρχο Σαπών Γεώργιο Πιλιλίτση.

Ο κ. Πιλιλίτσης
αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στις συνεχείς αποσπάσεις του προσωπικού, κυρίως του νοσηλευτικού, στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο το Κέντρο Υγείας Σαπών. «Αυτό είναι ένα γενικό κακό, το οποίο δεν έχει επιλύσει δυστυχώς η κυβέρνηση. Μάλιστα, είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές ότι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τα νοσηλευτικά ιδρύματα (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας)», είπε τονίζοντας ότι δυστυχώς η κατάσταση έχει χειροτερέψει, με τα άτομα να αποσπώνται από το Κέντρο Υγείας για να καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Πολλά είναι τα παράπονα των δημοτών που έχει δεχθεί ο δήμαρχος Σαπών, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, σχετικά με το προαναφερόμενο πρόβλημα. «Ήδη, έχουμε κάνει νύξη και προς το Υπουργείο Υγείας, προς τον διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής, αλλά και σε άλλους φορείς ούτως ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα». Ο κ. Πιλιλίτσης
πιστεύει ότι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Σαπών δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο, αν δεν γίνουν προκηρύξεις θέσεων στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. «Προχθές το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας τελούσε υπό κατάληψη από νοσηλευτές, που σημαίνει ότι το πρόβλημα υπάρχει σ’ όλη την χώρα. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση ούτως ώστε το Κέντρο Υγείας Σαπών να μπορέσει να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Ειδικά, μιλάμε για νοσηλευτικό προσωπικό, για τραυματιοφόρους, για παραϊατρικό προσωπικό».

Αιώνιο πρόβλημα -όπως είναι γνωστό- στο Κ.Υ. Σαπών παραμένει αυτό της έλλειψης του ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να εξυπηρετούνται με το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Κομοτηνής. «Άτομα με την οργανική τους θέση στο Κέντρο Υγείας Σαπών -μιλάμε για 4 οδηγούς- έχουν αποσπαστεί στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Έτσι, το Κ.Υ. εξυπηρετείται με το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου της Κομοτηνής», ανέφερε ο δήμαρχος Σαπών ενώ επεσήμανε ότι «ο χρόνος είναι μεγάλος και σε περίπτωση που συμβεί τροχαίο ατύχημα, τα προβλήματα θα είναι οξύτατα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να σκύψει η πολιτεία για να επιλυθεί αυτού του προβλήματος». Ο κ. Πιλιλίτσης εξήγησε ότι η δημοτική αρχή κάνει ό, τι μπορεί, αλλά δεν είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα των ασθενοφόρων, καθώς «αν πάρουμε οδηγούς και συμβεί οτιδήποτε θα έχουμε την απόλυτη ευθύνη. Γι’ αυτό το Υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας και ο Διοικητής Νοσοκομείου πρέπει να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα».

Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν γίνεται να αποδυναμώνεται ένα πρωτοβάθμιο όργανο φροντίδας υγείας, όπως είναι το Κέντρο Υγείας Σαπών, καθώς βοηθά το δευτεροβάθμιο όργανο. «Δυστυχώς, δεν είναι εφικτό τα Κέντρα Υγείας γενικά να καλύπτουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου».

Επίσης, «πληγή» του Κ.Υ. Σαπών αποτελεί ο μηχανολογικός της εξοπλισμός με το ακτινολογικό εργαστήριο να διαθέτει ένα παλιό ακτινολογικό μηχάνημα, το οποίο υπάρχει από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου. «Είναι παλιάς τεχνολογίας και θα ήταν θεμιτό να αντικατασταθεί ούτως ώστε και η ακτινοβολία να είναι λιγότερη και να είναι πιο αξιόπιστο το μηχάνημα».

Τέλος, ο δήμαρχος Σαπών μίλησε για τις κτιριακές υποδομές του Κέντρου Υγείας. «Το κτίριο είναι παλιό και δυστυχώς παραμένει ως έχει. Μάλιστα, εμείς σαν Δήμος σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι, αλλά δεν είναι δικαιοδοσία μας, γιατί το Κέντρο Υγείας υπάγεται στο Διοικητή του Νοσοκομείου και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Ο Δήμος δεν μπορεί να δικαιολογήσει χρήματα, είτε για τα κάγκελα που έχουν σαπίσει, είτε για τον περιβάλλοντα χώρο και την μικρή πλατεία που είναι σε άθλια κατάσταση. Θα μπορούσε να γίνει μια ασφαλτόστρωση ούτως ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Εν πάσει περιπτώσει, ο Δήμος Σαπών θα κάνει ο, τι καλύτερο για να βοηθήσει την κατάσταση», είπε τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ένα πολιτισμένο κράτος φαίνεται από τον τομέα της υγείας και της παιδείας πρωτίστως.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.