Εικονες εγκαταλειψης στα παρτερια του ποδηλατοδρομου

Αγριόχορτα στις θέσεις των καλλωπιστικών φυτών και κίνδυνοι για τους πεζούς στα ακάλυπτα σημεία

Ο ποδηλατόδρομος κατασκευάστηκε, παραδόθηκε και λειτουργεί, όπως λειτουργεί, εξυπηρετώντας τους φίλους του ποδηλάτου της πόλης μας. Όπως θυμόμαστε, όμως, το έργο θα συνοδευόταν από μια σειρά από παρεμβάσεις που θα αναβάθμιζαν αισθητικά το κέντρο της πόλης. Προεξέχουσα θέση στον φιλόδοξο εκείνο σχεδιασμό είχε η ανάπτυξη χώρων πρασίνου, με τη φύτευση καλλωπιστικών φυτών και δέντρων κατά μήκος και παράλληλα με τη διαδρομή που ακολουθούσε ο ποδηλατόδρομος.

Εξ ου και σε όλη αυτή τη διαδρομή αφέθηκαν ανά δύο-τρία μέτρα ακάλυπτες επιφάνειες στα πεζοδρομία, οι οποίες προορίζονταν να λειτουργήσουν ως μικρά παρτέρια με δενδρύλλια και φυτά. Τα τελευταία πράγματι φυτεύτηκαν στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, αυτές επιφάνειες, όμως η πορεία τους στο διάστημα που ακολούθησε έμελλε να αποβεί αναντίστοιχη των αρχικών προσδοκιών και εξαγγελιών.
 

Δυστυχώς, αρκετούς μήνες μετά από την παράδοσή του, ο ποδηλατόδρομος κάθε άλλο παρά έχει «πρασινίσει» και βελτιώσει την εικόνα της πόλης. Λιγοστά από τα δενδρύλλια, που φυτεύτηκαν, έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, ενώ οι επίμαχες επιφάνειες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καλυφθεί αποκλειστικά από αγριόχορτα. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αντιαισθητική την εικόνα με τα αγριόχορτα πάνω στα πλέον κεντρικά πεζοδρόμια της πόλης. Ωστόσο, ρίχνοντας μια ματιά και στις επιφάνειες των πεζοδρομίων, στις οποίες δεν έχουν φυτρώσει καν αγριόχορτα και ως εκ τούτου μετατρέπονται σε «παγίδες» για όσους κινούνται πεζοί στα αντίστοιχα σημεία, καταλαβαίνει πως η παρουσία τους εκεί είναι κατά τι χρήσιμη εντέλει.
 

Όπως και να ‘χει, η διεύθυνση περιβάλλοντος και πρασίνου του δήμου καλό είναι να πάρει στα σοβαρά τη συγκεκριμένη υπόθεση και να μεριμνήσει ώστε να βελτιωθεί η εικόνα που επικρατεί κατά μήκος του ποδηλατόδρομου, για να βελτιωθεί κατ’ επέκταση και η γενικότερη εικόνα της πόλης.
 
Ταυτόχρονα, ενεργό συμβολή σε μια τέτοια προσπάθεια οφείλουν να έχουν και οι κάτοικοι και ιδίως οι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στις επίμαχες οδούς. Δεν είναι δα και μεγάλος κόπος να ρίχνουν τακτικά λίγο νερό και να περιποιούνται τα φυτά και τα δενδρύλλια, που ενδεχομένως έχουν φυτευτεί ή θα φυτευτούν σε σημεία μπροστά από τα σπίτια ή τα καταστήματά τους.
 

Να απευθυνθούμε, τέλος- αν και φοβούμαστε πως μάλλον είναι μάταιο- και σε όσους έχουν την κακή συνήθεια να «καβαλάνε» με τα αυτοκίνητά τους τα πεζοδρόμια και τον ποδηλατοδρόμο. Εφόσον τους είναι αδύνατο να κόψουν την κακή αυτή συνήθεια, τουλάχιστον ας προσπαθήσουν να σεβαστούν τα λιγοστά φυτά, που κατάφεραν να επιβιώσουν στα επίμαχα παρτέρια. Τούτο προς το παρόν δυστυχώς δεν συμβαίνει, κάτι που επιβεβαιώνει και η επισυναπτόμενη φωτογραφία με το «ριγμένο» κυπαρισσάκι σε πεζοδρόμιο της Δημοκρίτου, το οποίο μάλλον έπεσε θύμα κάποιου «βιαστικού» οδηγού. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.