Ειδικου τυπου ωραριο στις τραπεζες

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη – συζήτηση μεταξύ των τραπεζιτών και των μελών της κεντρικής διοίκησης της ΟΤΟΕ για τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων τα απογεύματα αλλά και τα πρωινά του Σαββάτου. Η συνάντηση συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη που μας πέρασε όπου η ΟΤΟΕ ήρθε σε συμφωνία με τους τραπεζίτες τόσο για τη διετή συλλογική σύμβαση του 2007 όσο και για την «απελευθέρωση» του ωραρίου.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Ροδόπης Παντελής Αμπατζιάνης
αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας ότι «αυτή η συλλογική σύμβαση προβλέπει εκτός των άλλων τη δυνατότητα στις τράπεζες να ανοίγουν κάποια καταστήματά τους εκτός του συμφωνημένου ωραρίου. Το ωράριο δηλαδή δεν αλλάζει, ισχύει το ωράριο που υπάρχει εδώ και χρόνια, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή το πρωί. Απλά τώρα για κάποιους ειδικούς επιχειρησιακούς λόγους, όπου οι τράπεζες επιθυμούν να αποκτήσουν μία διαφορετική πολιτική για τα καταστήματά τους, δίνεται η δυνατότητα για ένα περιορισμένο αριθμό να λειτουργούν κάποια απογεύματα, αλλά και τα πρωινά του Σαββάτου. Οι μεγάλες τράπεζες που έχουν πάνω από 150 υποκαταστήματα πανελλαδικά θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι και 10 αν το επιθυμούν με αυτό το ειδικού τύπου ωράριο. Αυτές όμως οι αλλαγές δεν θα τις αποφασίζουν μονομερώς αλλά μόνο μετά από συμφωνία με τον οικείο σύλλογο εργαζομένων. Υπάρχουν βέβαια και ειδικοί όροι λειτουργίας, το 35ωρο, το επιμίσθιο, στα οποία είναι εθελοντική η συμμετοχή των εργαζομένων, υπάρχουν δηλαδή κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες μέσα από τις οποίες μπόρεσε η ΟΤΟΕ και έβαλε την υπογραφή της στην σύμβαση».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αμπατζιάνης η λειτουργία της τράπεζας θα κριθεί από την διοίκησή της αλλά και από το εργατικό δυναμικό που διαθέτει αν συμφωνεί να εργαστεί και τα απογεύματα καθώς και το Σάββατο. Για να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. «Είναι θέμα επιλογής της κάθε τράπεζας για το εάν την συμφέρει επιχειρησιακά να κάνει κάτι τέτοιο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, που νομίζει ότι χρειάζεται και επίσης είναι θέμα του ίδιου του εργαζόμενου και του οικείου συλλόγου αν θα υπάρξει αυτή η λειτουργία στο κατάστημα. Οι οικονομικές συνθήκες οδήγησαν να παρθεί αυτή η απόφαση – πρόταση από τις τράπεζες, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν επιθυμούσαν κάτι τέτοιο, έστω αυτήν την περιορισμένη μεταβολή. Απλά οι εργαζόμενοι δεν είναι αυτοί που καθορίζουν τις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά και αναγκαστικά συμβιβάσθηκαν σ’ αυτήν την κατάσταση, αφού όμως πρώτα μπήκαν οι ασφαλιστικές δικλίδες. Να σημειώσω ότι αυτά τα καταστήματα για να λειτουργήσουν, θα πρέπει να λειτουργούν με βάρδιες οι υπάλληλοι, επομένως θα πρέπει να γίνουν καινούριες προσλήψεις προσωπικού» κατέληξε διευκρινίζοντας ο κ. Αμπατζιάνης.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.