Ειδικα μετρα και πολιτικες για την Σαμοθρακη ζητα απο την πολιτεια η ΠΕΔ ΑΜ-Θ

Τι συζητήθηκε κατά την συμβολική συνεδρίαση της Ένωσης στο νησί

Στη Σαμοθράκη πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης , παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Θανάση Τσώνη, Δημάρχων της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.

Η αναγκαιότητα υιοθέτησης ειδικών μέτρων και πολιτικών από το κράτος για το νησί ήταν το βασικό επιστέγασμα της γόνιμης συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, με τα μέλη της ΠΕΔ ΑΜ-Θ να δεσμεύονται για την υιοθέτηση από μεριάς τους των προβλημάτων αλλά και των αιτημάτων του νησιού και την εκκίνηση των προσπαθειών για την επίλυσή τους.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ και δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης τόνισε τις «ειδικές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες του δήμου Σαμοθράκης», για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα και ειδικές πολιτικές από το κράτος, αναφερόμενος κυρίως στην περιορισμένη προσβασιμότητα αλλά και το αίσθημα «απομόνωσης» που όπως τόνισε «σκιάζει» το ανθρώπινο δυναμικό, τις επιχειρήσεις αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού,  ζητώντας την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτών από πλευράς του κράτους και δεσμευόμενος ότι η  ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα διεκδικήσει με σειρά πρωτοβουλιών.

Η ΠΕΔ αλληλέγγυα στα προβλήματα του νησιού αλλά και στις προσπάθειες επίλυσής τους

Όπως εξήγησε ο ίδιος στην αρχή της εισήγησής του η συνεδρίαση του Σώματος στην Σαμοθράκη έχει συμβολικό χαρακτήρα, εν είδει αναγνώρισης των ειδικών δυσκολιών και των ιδιαιτεροτήτων του Δήμου, αλλά και της αλληλέγγυας στάσης που επιθυμεί η ΠΕΔ να δείξει στις προσπάθειες για την επίλυσή τους αλλά και την ανάδειξη του νησιού.

Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης θα γίνει από 21 έως 23 Αυγούστου στη Θάσο, με τη συμμετοχή και κυβερνητικών στελεχών, και θα ακολουθήσουν, από Σεπτέμβριο, ανάλογες συνεδριάσεις και στους άλλους δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ.

«Είμαστε αλληλέγγυοι στις προσπάθειές σας, τις οποίες θέλουμε να ενισχύσουμε και θέλουμε επίσης με την παρουσία όλης της αποστολής εδώ αυτές τις δύσκολες στιγμές , να δώσουμε ένα μήνυμα στο μέσον της τουριστικής περιόδου: ¨να έλθουν και άλλοι πολίτες από την Περιφέρειά μας και όχι μόνο, να επισκεφθούν τη Σαμοθράκη» ήταν το μήνυμα του κ. Μαυρίδη, κάνοντας ειδική μνεία σε μία σειρά ζητημάτων που όπως εξήγησαν είχαν τεθεί ήδη στην ατζέντα των διεκδικήσεων από τον Αύγουστο του 2016, επί προεδρίας του κ. Λαμπάκη και «προχώρησαν» και με την στήριξη της ΠΕΔ, αναφέροντας ενδεικτικά:

  • Την παρέμβαση του Προέδρου της ΠΕΔ στον Υπουργό Εσωτερικών για επιχορήγηση του Δήμου σας με σκοπό την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων
  • Τη στήριξη από μεγάλους Δήμους, όπως Αλεξ/λη και Κομοτηνή, για τη δρομολόγηση και ωρίμανση μεγάλων έργων, πχ την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην Καμαριώτισσα.
  • Τη συνεχή υποστήριξη του αιτήματος του Δήμου για μείωση του κόστους διαχείρισης και τιμολόγησης των Στερεών Αποβλήτων
  • Την υποστήριξη του Δήμου για συμμετοχή στην ΟΧΕ Πολιτισμού και τη δυνατότητα ένταξης νέων έργων που υποβλήθηκαν και από τον Δήμο.
  • Την θεσμική αναγνώριση της Σαμοθράκης ως Τόπου με φυσικούς πόρους, Αρχαιολογικούς Χώρους και Τοπία, Διεθνούς σημασίας.
  • Την επεξεργασία που ξεκινάμε στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου ΕΣΠΑ, δίνοντας έμφαση σε νησιώτικες και απομονωμένες περιοχές, όπως η Σαμοθράκη
  • Την ανάθεση σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της Περιφέρειάς μας, ενός διαφημιστικού Spot, που άρχισε να μεταδίδεται ήδη για την προσέλκυση τουριστών στη Σαμοθράκη.

Το επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ αναφέρθηκε και στο επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης καθώς και τις βασικές επιλογές έργων για το νησί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης μίας διακριτής ταυτότητας της Σαμοθράκης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σε συνδυασμό με την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την Οργάνωση του τριτογενή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της στρατηγικής. Στην απαραίτητη διαφύλαξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων με ορθολογική διαχείριση του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, πρέπει να προστεθεί ως κατεύθυνση ένα πλέγμα μέτρων που θα κάνουν τον κάτοικο τον επιχειρηματία, τον επενδυτή, τους νέους, τους ηλικιωμένους στη Σαμοθράκη να μην αισθάνονται μειονεκτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους στην Ελλάδα» ανέφερε προτάσσοντας την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας εκπόνησης μελετών βάσης όπως το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο ή τα διαχειριστικά σχέδια για τις προστατευόμενες περιοχές, την ανάγκη εξειδικευμένων μέτρων για τον τουρισμό και την συνδυασμένη ενίσχυση της παραγωγής, την τυποποίηση και προώθηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων, καθώς και την ένταξη του νησιού σε δίκτυα ναυτικού τουρισμού.

Και οι ανοιχτές εκκρεμότητες

Στην λίστα των ανοιχτών για το νησί ακόμα εκκρεμοτήτων που ο ίδιος παρουσίασε, εμπεριέχονται ζητήματα όπως η βελτίωση της προσπελασιμότητα τόσο με την βελτίωση των λιμενικών υποδομών για την προσέγγιση μεγαλύτερων πλοίων, όσο και με την διεκδίκηση νέων ακτοπλοϊκών γραμμών, η συντήρηση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου, η επέκταση και βελτίωση λιμενικών υποδομών καθώς και η επέκταση λειτουργιών προκειμένου να εξυπηρετήσουν και άλλες χρήσεις, η συντήρηση και αναβάθμιση υποδομών εκπαίδευση και διοίκησης, καθώς και η επέκταση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας δια μέσου και της κατασκευής νέων υποδομών, το Κέντρο Ελεύθερης Κατασκήνωσης & Φυσικής Διαβίωσης που αποτελεί για το νησί συγκριτικό πλεονέκτημα, απαιτείται όμως η θεσμοθέτηση τους ως ειδική μορφή τουρισμού καθώς και η αναμόρφωση και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας, ειδικότερα σε ότι αφορά την στελέχωσή του.

Ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε την ανάγκη ενός «συνολικού επανασχεδιασμού» δηλώνοντας πως τα μέλη της ΠΕΔ θα σταθούν «συμμέτοχοι» στην προσπάθεια αυτή, προτείνοντας την υιοθέτηση των βασικών προτάσεων του Δήμου για την ιδιαιτερότητα της Σαμοθράκης, το επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης, τα βασικά και ειδικότερα έργα και ζητήματα, καθώς και την δέσμευση του σώματος για την υποστήριξη, με κάθε τρόπο της Δημοτικής αρχής του νησιού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.