«Ειδα τον φοβο»: Η ανθολογια μικροδιηγηματος της ΧΕΝ Κομοτηνης

Με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας

«Είδα τον φόβο» είναι ο τίτλος της Ανθολογίας Μικροδιηγήματος που είναι το αποτέλεσμα του πανελλήνιου διαγωνισμού που διεξήγαγε η ΧΕΝ Κομοτηνής στο πλαίσιο του διετούς πανελλήνιου προγράμματος «Άν_να η βία κατά των γυναικών στον χώρο και τον χρόνο» που έχει στόχο την ανάδειξη του φαινομένου της κακοποίησης των γυναικών και την ευαισθητοποίηση σύσσωμης της κοινωνίας για την καταπολέμησή της.

Η Ανθολογία Μικροδιηγήματος «Είδα τον φόβο» είναι «προϊόν» του διαγωνισμού που «έτρεξε» διαδικτυακά από τις 8 Μαρτίου έως και τις 31 Μαΐου του 2020, από την ΧΕΝ Κομοτηνής, κατά την διάρκεια του οποίου συγκεντρώθηκαν 156 διηγήματα με θέμα την βία κατά των γυναικών.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» η κ. Μαρία Λειβαδιώτου, μέλος του Δ.Σ. της ΧΕΝ Κομοτηνής η ιδέα προέκυψε στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας «Αν_να η βία κατά των γυναικών στο χώρο και τον χρόνο» και δεδομένων και των περιορισμών που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού στην καθημερινότητά όλων. Η ιδέα του μικροδιηγήματος προέκυψε από την μακρά εμπειρία και πορεία της ΧΕΝ στις ομάδες βιβλίου και τις δράσεις πολιτιστικού περιεχόμενου, με τον διαγωνισμό να αποτελεί μία προσπάθεια συνδυασμού και των δύο.

Ο διαγωνισμός έτυχε όπως εξήγησε η ίδια θερμής αποδοχής, με περισσότερες από 156 συμμετοχές, εκ των οποίων επιλέχθηκαν 20 διηγήματα δια μέσου των τριών μελών της κριτικής επιτροπής, ήτοι τις κ.κ. Φωτεινή Ναούμ, Βάντα Παπαϊωάννου – Βουτσά και Ρένα Σαμαρά – Μάϊνα, η κάθε μία εκ των οποίων όπως υπογράμμισε η ίδια «έχουν τη δική τους ξεχωριστή και πολυσήμαντη πορεία με το βιβλίο».
Μεταξύ των ιστοριών σύμφωνα με την κ. Λειβαδιώτου υπήρξαν και ιστορίες βιωματικές, όπως διαφαινόταν από τον τρόπο γραφής τους, δίνοντας στη διαδικασία έναν χαρακτήρα λυτρωτικό για όσες γυναίκες έχουν βιώσει την βία. Ιδιαίτερο στοιχείο της σημαντικότητας του διαγωνισμού είναι και το ότι αυτός διεξήχθη και εν μέσω της καραντίνας, χρονικό διάστημα κατά το οποίο όπως αποδείχθηκε δια μέσου και σχετικών ερευνών, τα περιστατικά έμφυλης βίας γνώρισαν κατακόρυφη αύξηση.

Η κριτική επιτροπή εργάστηκε ακούραστα όλο το καλοκαίρι για την επιλογή των διηγημάτων, με την κ.Λειβαδιώτου να τονίζει πως τα 20 διηγήματα που επιλέχθηκαν «δείχνουν σε μεγάλο βαθμό ξεκάθαρα την αντίθεσή όλων ενάντια στη βία κατά των γυναικών αλλά και πόσο αυτή επηρεάζει τον περίγυρο μίας οικογένειας».
Ο στόχος της έκδοσης όπως τόνισε δεν ήταν η πώληση της –άλλωστε αυτή θα διατεθεί δωρεάν σε φορείς, συλλόγους, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια και συμβουλευτικά κέντρα ανά την Ελλάδα– ώστε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατό, μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και να δώσει το έναυσμα και το θάρρος στις γυναίκες που δέχονται βία να μιλήσουν χωρίς ντροπή και φόβο.

Η κ. Λειβαδιώτου αναφέρθηκε και σε όσους συντάχθηκαν στην προσπάθεια αυτή, απευθύνοντας ξεχωριστά ευχαριστώ τόσο στα μέλη της κριτικής επιτροπής όσο και στους χορηγούς, ήτοι τον Δήμο Κομοτηνής και την εταιρεία Europa Profil ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε., που κατέστησαν εφικτή την έκδοση της ανθολογίας.

Η «Άν_να»

Μιλώντας για το «πρόσωπο» της πανελλαδικής καμπάνιας της ΧΕΝ, την «Αν_να» η κ. Λειβαδιώτου εξήγησε πως η «η ΧΕΝ δημιούργησε την “Αν_να” για να ενώσει όλες τις γυναίκες απέναντι σε κάθε μορφή βίας που υφίσταται στο παρελθόν και σήμερα. Πρόκειται για μία φιγούρα, ένα 15χρονο κορίτσι που κάνει ένα ταξίδι και στη διάρκεια του ταξιδιού προσπαθεί να αναδείξει, να εκπαιδεύσει και να ευαισθητοποιήσει πάνω στο θέμα της βίας κατά των γυναικών». Επεξηγώντας και τον τίτλο του προγράμματος η ίδια εξήγησε πως αυτός προκύπτει «από τις λέξεις “αν” και “να”, υποθετικό αν που είναι το πρώτο συνθετικό και περιέχει την αμφιβολία, την άγνοια, την περιέργεια, ίσως και τον φόβο» τονίζοντας ότι «με αυτά τα συστατικά ξεκινάει τη διαδρομή και όσο προχωράει μαθαίνει, ενδυναμώνει και φτάνει στον προορισμό, δηλαδή το “να”».

Για την πολυσήμαντη πορεία της ΧΕΝ στο χρόνο μίλησε η κ. Μαρία Χατζοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της ΧΕΝ Κομοτηνής και της διοικούσας επιτροπής της ΧΕΝ Ελλάδος, αρχής γενομένης από την ίδρυσή της το 1884, που την καθιστά και μία από τις παλαιότερες διεθνείς γυναικείες οργανώσεις. Καταστατικά όπως εξήγησε η ίδια «θεμελιώθηκε πάνω στις χριστιανικές αξίες της αγάπης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, εξ ου και η επωνυμία της, Χριστιανική Ένωση Νεανίδων, και εργάζεται για την ενδυνάμωση των γυναικών όλων των ηλικιών ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος ή του εκπαιδευτικού, κοινωνικού και πολιτισμικού υπόβαθρου». «Στόχος» συνέχισε η ίδια «είναι οι γυναίκες να φέρουν θετική αλλαγή στις κοινότητες μέσα στις οποίες ζουν και όραμα της ΧΕΝ είναι ένας κόσμος πλήρους συμπερίληψης όπου η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η υγεία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η φροντίδα για το περιβάλλον προωθούνται και υποστηρίζονται από την γυναικεία ηγεσία».

Για την επίτευξη αυτών σύμφωνα με την κ. Χατζοπούλου, η ΧΕΝ ενδυναμώνει τις γυναίκες με εκπαιδευτικά προγράμματα, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τις γυναίκες, τόσο θεματικές όσο και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινοτήτων. Και όλα αυτά, όπως τόνισε η ίδια, «γιατί πιστεύει πως η εκπαίδευση ενός κοριτσιού ή μιας γυναίκας μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μία ολόκληρη κοινότητα». Η ΧΕΝ επίσης συνηγορεί και εργάζεται με στόχο να επηρεάσει πολιτικές, νομοθετικές ρυθμίσεις και νόρμες με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και την ανάπτυξη του ηγετικού δυναμικού των γυναικών, των νέων και των κοριτσιών και δίνει λόγο και βήμα ώστε να ακουστεί η φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συνέχισε η ίδια υπενθυμίζοντας πως μεταξύ άλλων, πρόεδρος της παγκόσμιας ΧΕΝ διετέλεσε και η Αθηνά Τσουδέρου Αθανασίου.

Στο πλαίσιο αυτό και η ΧΕΝ Ελλάδος «φέρει» μια πολυσήμαντη πορεία στον χρόνο, από το 1923 έτος ίδρυσής της.  Όπως εξήγησε η κ. Χατζοπούλου η ΧΕΝ στην Ελλάδα εφάρμοσε πρωτοποριακά προγράμματα στέγασης, σίτισης, επαγγελματικής κατάρτισης, φυσικής αγωγής, δημιουργικής απασχόλησης για γυναίκες, ενώ με πρωτοβουλία της ιδρύθηκαν και οι πρώτες σχολές γραμματέων, κοινωνικών λειτουργών και βιβλιοθηκονόμων και κατοχυρώθηκαν τα αντίστοιχα επαγγέλματα.  Ο σχεδιασμός και η οργάνωση προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης για τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού, το πρότυπο δίκτυο μικρών βιβλιοθηκών σε 15 σημεία της χώρας και ο σημαντικός ρόλος που έπαιξαν στη διεκδίκηση πολιτικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων για τις γυναίκες, όπως το δικαίωμα ψήφου, η συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, η αναθεώρηση του οικογενειακού Δικαίου, αποτελούν μόλις ένα μικρό κομμάτι της προσφοράς των μελών της στο κοινωνικό σύνολο.

Η ΧΕΝ Κομοτηνής

Το παράρτημα της Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1976, σε μία εποχή που η πτώση της δικτατορίας ενέτεινε την ανάγκη για προσφορά στις γυναίκες που έψαχναν στήριξη και διέξοδο στα προβλήματα τους. «Η ΧΕΝ με την πρωτοπόρα δράση της και στον τόπο μας, δημιούργησε την δική της “φωλιά” τον καιρό που η πόλη δεν διέθετε παιδικούς σταθμούς. Έστησε ειδικές βιβλιοθήκες σε διάφορα σημεία του νομού, στην Ξυλαγανή, την Αίγειρο και την Κομοτηνή, λειτούργησε προγράμματα απασχόλησης παιδιών στους οικισμούς Ηφαίστου αλλά και στις Σάπες, όπου υλοποιήθηκαν από εθελόντριες με ειδικές γνώσεις» εξήγησε η κ. Χατζοπούλου αναφέροντας επίσης πως «υλοποίησε προγράμματα και σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων των γυναικών όπως ένα από τα προγράμματα ήταν το πρόγραμμα “Βοηθοί μητέρων” που παρακολούθησαν και συμμετείχαν 25 νέες γυναίκες.

Επίσης λειτούργησε και λειτουργεί πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τις γυναίκες, διοργανώνει ημερίδες, διαλέξεις και παρουσιάσεις για θέματα που αφορούν κατά καιρούς την κοινωνία μας. Κι ακόμα στην εποχή που ερχόταν οι πρώτες οικογένειες παλιννοστούντων που έφτασαν στην πόλη μας, στάθηκε και εκεί δίπλα σε αυτήν την ομάδα των ανθρώπων, δημιούργησε τάξεις με μικρούς και μεγάλους μαθητές για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και γενικά παρείχε στήριξη για να προσαρμοστούν στην καινούργια τους πατρίδα».

«Φως στη Σκιά: Έμφυλη βία στην εποχή του COVID 19»

Η κ. Χατζοπούλου αναφέρθηκε και στις επόμενες δράσεις της ΧΕΝ και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Φως στη Σκιά: Έμφυλη βία στην εποχή του COVID 19» για να τονίσει πως «η ΧΕΝ δεν θα μπορούσε να είναι απούσα και από την κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες λόγω της πανδημίας».

Η εκστρατεία αυτή αφορά στην διοργάνωση δωρεάν διαδικτυακών εργαστηρίων ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2021, με στόχο, όπως εξήγησε η ίδια, «να μπορέσουν οι γυναίκες που θα συμμετέχουν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις στην προσωπική, εργασιακή και κοινωνική τους ζωή με μεγαλύτερη δύναμη, να μην θεωρούν πως αυτό που τους συμβαίνει αποτελεί μοναδική περίπτωση και να αποκτήσουν εξειδικευμένες πληροφορίες και γνώσεις από καταξιωμένους επιστήμονες από τον χώρο της ψυχολογίας, της υγείας, της νομικής και των Social Media που θα τις ενημερώσουν και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.