Εγνατια Οδος: Αντιδρασεις για την ιδιωτικοποιηση
Την σκανδαλώδη εκχώρηση σε ιδιώτες της Εγνατίας οδού αλλά και των κάθετων αξόνων της καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία.
Σε ανακοίνωση που έδωσαν στην δημοσιότητα μεταξύ άλλων τονίζουν ότι: ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας οδού έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, της ΕΕ και τραπεζικά δάνεια στο όνομα της εταιρείας.
Σημειώνουν ότι με την παραχώρηση οι ιδιώτες «επενδυτές», ελάχιστα θα κληθούν να επενδύσουν και ουδεμία νέα θέση εργασίας θα δημιουργήσουν.
Ο σύλλογος εργαζομένων προσθέτει ότι αυτή την χρονική περίοδο, η εταιρεία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» έχει ανεξόφλητα δάνεια προς εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα συνολικού ύψους 600 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 εκ. ευρώ οφείλονται σε μη απόδοση ΦΠΑ στην εταιρεία κατά τα έτη 2007-8-9 από την πλευρά του δημοσίου.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο εφαρμοστικός νόμος 3986/2011 του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου προβλέπει πως ό,τι πάει προς πώληση θα πρέπει να παραχωρείται καθαρό και χωρίς βάρη στον ιδιώτη «επενδυτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι εξαιρετικά πιθανό τα παραπάνω δάνεια να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τονίζεται ότι « η παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας οδού δεν ήταν αρκετή και προκειμένου το πακέτο της παραχώρησης να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό για τους ιδιώτες «επενδυτές» (οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, ελάχιστα θα κληθούν να επενδύσουν, καθώς οι υποδομές που παραχωρούνται είναι σχεδόν ολοκληρωμένες κατασκευαστικά), προστέθηκαν ως «προίκα» και τρείς (3) πολύ σημαντικοί κάθετοι οδικοί άξονες αυτοκινητοδρόμων (συνδετήριοι με γειτονικές χώρες των Βαλκανίων) στην Μακεδονία». Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι αυτό δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και αναπτύσσουν τους λόγους για τους οποίους θα είναι επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον.
«Εφόσον τελικά η νέα ελληνική κυβέρνηση αγνοώντας όλα τα παραπάνω επιμείνει στην ιδιωτικοποίηση, προφασιζόμενη τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αυτή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποβεί επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαν να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια μερικής ιδιωτικοποίησης με την συμμετοχή του δημοσίου (με τη λογική του μη χείρον βέλτιστον), προκειμένου, αφενός να εξασφαλιστούν κάποιοι ευνοικοί όροι, τόσο για το κοινωνικό σύνολο (λογικό αντίτιμο διοδίων) όσο και για το ελληνικό δημόσιο (αποπληρωμή των χρεών με τμήμα των εσόδων των διοδίων χωρίς επιβάρυνση του δημόσιου χρέους), και αφετέρου, να διασφαλιστεί με ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο η λειτουργικότητα της υποδομής σε βάθος χρόνου (η βαρειά συντήρηση να μην αποτελέσει αντικείμενο του ιδιώτη αλλά να ασκείται από το δημόσιο με παρακράτηση τμήματος των εσόδων των διοδίων).
Τέλος, εμείς οι εργαζόμενοι στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε», δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε να αντιτασσόμαστε στην προβλεπόμενη παραχώρηση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού με κάθε νόμιμο συνδικαλιστικό και νομικό μέσο, όχι για λόγους ιδεοληψίας ή ιδίου συμφέροντος, αλλά γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι, ιδιαίτερα με τους όρους που διαμορφώνονται σήμερα (δεδομένων και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών), θα πρόκειται πραγματικά για εκποίηση δημόσιας περιουσίας σε τιμή ευκαιρίας» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
