Εγκριθηκε το Επιχειρησιακο Προγραμμα 2015-2019 του Δημου Κομοτηνης

Με έμφαση στις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης και την αξιοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων τα έργα του Δήμου

Πυρά περί «εγκατάλειψης» από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής 2015-2019 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής κατά τη συνεδρίασή του την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.
Την εισήγηση έκανε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, που τόνισε πως ουσιαστικά το Επιχειρησιακό ξεκινά από διαφορετική βάση από το προηγούμενο μιας και πλέον ο Δήμος μετά από μεγάλες προσπάθειες, τόσο των πολιτών όσο και της Δημοτικής αρχής, είναι υγιέστερος οικονομικά.
 
Έτσι και περισσότερες δυνατότητες έχει για να διαχειριστεί νέα έργα, ενώ έχει προχωρήσει και η ωριμότητα πολλών εξ αυτών ώστε να ενταχτούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία δυστυχώς πλέον είναι η μοναδική πηγή χρηματοδοτήσεων.
Ο κ. Πετρίδης τόνισε πως χρειάζεται σοβαρότητα από την πλευρά του Δήμου, προσπάθεια από το στελεχιακό δυναμικό του αλλά και συνέργειες ώστε αυτός ο σχεδιασμός να προχωρήσει, τόσο με τις παρατάξεις του συμβουλίου όσο και με τους πολίτες.
 
Ο Δήμαρχος επισήμανε πως τα έργα θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, προς πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, κάτι που έγινε και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην αξιοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων.
 
Τέλος ένας από τους στόχους είναι η ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα της πόλης σε σημαντικό χώρο αναφοράς, τόσο μέσω της πρότασης Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης όσο και μέσω άλλων προγραμμάτων για την ανάδειξη της αφανούς πλευράς της πόλης. 

Απογοητευτική εικόνα της πόλης 

Την άποψη ότι η εικόνα της πόλης είναι απογοητευτική, εξέφρασε η κ. Φελίνα Καζάκου, επικεφαλής της Παράταξης «Εμείς… η πόλη», σημειώνοντας πως αυτό εισπράττουν και από το κοινό.
 
Για αυτό εξέφρασε την ανάγκη το επιχειρησιακό να φέρει γρήγορα και απτά αποτελέσματα για την εικόνα του Δήμου, και αποτελεί απαίτησή τους από το Δήμαρχο.
 
Τόνισε δε πως υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα, πέρα του ΕΣΠΑ, όπως τα εδαφικής συνεργασίας, των δικτύων πόλεων και άλλα τα οποία είναι μια χρυσή ευκαιρία για τον Δήμο ώστε να στηρίξει τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς στον ορεινό όγκο και την παραθαλάσσια περιοχή, να βοηθήσει επιχειρηματικά και οικονομικά την περιοχή, με το όφελος να περνά στους πολίτες της Κομοτηνής, υπερψηφίζοντας το Επιχειρησιακό. 

Προσοχή στις χαμένες ευκαιρίες 

Σημαντικό σχεδιασμό χαρακτήρισε το Επιχειρησιακό η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή, εκφράζοντας την ελπίδα πως δεν θα είναι ακόμα μια χαμένη ευκαιρία για τον Δήμο, καταθέτοντας την εμπειρία πολλών ετών όταν παρόλη τη ροή χρηματοδοτήσεων, εθνικών και ευρωπαϊκών, στην πόλη μας, δεν είδαμε τη δημιουργία δομών που θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει την πόλη μας στα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης.
 
Για αυτό και εξέφρασε την ελπίδα ότι έχουν τελειώσει τα έργα βιτρίνας, και ζήτησε να δοθεί έμφαση σε δομές που βοηθούν τους πολίτες, όπως η αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου, ενώ έκανε αναφορά στην ανάγκη για την οριστικοποίηση του γενικού πολεοδομικού της πόλης αλλά και την έμφαση στις υποδομές μέσα στην πόλη.
 
Για αυτό και ζήτησε να μην αποτελέσει το επιχειρησιακό χαμένη ευκαιρία και τα χρήματα να επενδυθούν πρωτίστως στις βασικές υποδομές και μετά στα υπόλοιπα έργα. 

Αδιέξοδη η λογική των προγραμμάτων 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Φακιρίδης τόνισε πως ο πυρήνας του Επιχειρησιακού δεν είναι οι διαδικασίες, αλλά είναι οικονομικός. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία διαθέτει ο Δήμος είναι οι ΚΑΠ, ΣΑΤΑ και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, και με τα πρώτα δύο ανύπαρκτα το βάρος πέφτει στην Ευρώπη, όπου όμως οι προτεραιότητες είναι προδιαγεγραμμένες με αποτέλεσμα  «να επιλέγεις από το καλάθι, στο τέλος του παζαριού, όταν έχουν φύγει τα καλά». Για αυτό και εξέφρασε την άποψη πως η λογική των προγραμμάτων είναι αδιέξοδη, και χρειάζεται μια άλλη λογική, με οικονομική ανάπτυξη με βάση τις ανάγκες των δημοτών, καταψηφίζοντας το επιχειρησιακό.
 
Τέλος για διαχείριση της μιζέρια στο Δήμο, μίλησε ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κωνσταντίνος Καραΐσκος, η παράταξη του οποίου αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.