Εγκριθηκε προταση της ΔΕΥΑΚ υψους 5,5 δις δρχ.

Τη λογική και τους όρους που θέτει το Γ΄ ΚΠΣ προκειμένου να χρηματοδοτήσει προτάσεις κατανόησαν τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ Κομοτηνής που προχώρησαν στη σύνταξη μελέτης με αντικείμενο «ύδρευση – αποχέτευση ακαθάρτων και ομβρίων Κομοτηνής και τηλεέλεγχος – τηλεχειρισμός». Η πρόταση εγκρίθηκε από την αρμόδια τριμελή Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή μαζί με άλλες 29, είναι ύψους 5,5 δις δρχ. και υποβλήθηκε στο Ταμείο Συνοχής.

Το ευαίσθητο νέο στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, ήταν η έγκριση του έργου «ύδρευση – αποχέτευση ακαθάρτων και ομβρίων Κομοτηνής και τηλεέλεγχος – τηλεχειρισμός» που προτάθηκε απ’ τη ΔΕΥΑΚ στο Ταμείο Συνοχής.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Αλή Μέρτογλου εξηγεί σε τί αφορά η μοναδική πρόταση που εγκρίθηκε από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Το ποσό του προϋπολογισμού του έργου που εγκρίθηκε είναι 5,5 δις δρχ., η διάρκεια κατασκευής φτάνει μέχρι τις 31.12.2004. Πρόκειται συνολικά για έξι εργολαβίες. Θα κατασκευάσουμε συνολικά 2,500 μέτρα δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή 15.000 μέτρων δικτύου ομβρίων, η ανακαίνιση του δικτύου κεντρικών αγωγών ύδρευσης, μήκους 30.000 μέτρων και η αντικατάσταση αγωγών διανομής ύδρευσης μήκους 25.000 μέτρων. Θα δημιουργηθούν δύο νέες δεξαμενές αποθήκευσης νερού της τάξης 2.000 κυβικών και θα αναπτύξουμε ένα σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού των διαρροών στο υδραγωγείο της πόλης μας.

Με την υλοποίηση της πρότασης θα έχουμε καλύψει την πόλη σε ποσοστό 90% με δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων. Υπολογίζουμε ότι ο πληθυσμός που θα εξυπηρετηθεί ανέρχεται στο 95% του συνόλου των κατοίκων»
. Με την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης θα επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού και όπως εξηγεί ο κ. Μέρτογλου «θα περιοριστούν οι απώλειες και οι τυχόν κλοπές που υπάρχουν, γιατί στην πηγή παράγουμε σχεδόν το καλύτερο νερό σε επίπεδο Ελλάδας». Αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα λόγω παλαιότητας των δικτύων και πέρασε στα επιπλέον πλεονεκτήματα με την υλοποίηση του έργου: «Θα αυξήσουμε τον αποθηκευτικό όγκο σε νερό, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτάρκεια έναντι πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από λειψυδρία. Συγχρόνως, θα μπορέσουμε να δώσουμε από το κεντρικό δίκτυο του Δήμου Κομοτηνής, νερό σε πολλούς οικισμούς, όπως το Κόσμιο, ο Φύλακας, η Ιτέα, το Κικίδιο, το Θρυλόριο, ο Ροδίτης, το Ανθοχώρι».

Οι υπάρχουσες δεξαμενές είναι τέσσερις με χωρητικότητα 3.600 κυβικών μέτρων. Για το ζήτημα της λειψυδρίας και το αν αντιμετωπίζεται με τα έργα ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, κ. Θανάσης Τσιαούσης μεταφέρει: «Με αυτά τα έργα δεν παρεμβαίνουμε στην πηγή υδροληψίας. Μέχρι στιγμής έγιναν αρκετές επενδύσεις σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της υδροληψίας από την ΔΕΥΑΚομοτηνής. ΤΟ μεγάλο θέμα που αφορά τη μόνιμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση προβλήματος λειψυδρίας είναι το έργο του υδρευτικού φράγματος στα Σύμβολα. Το διαπραγματευόμαστε».

Ο κ. Μέρτογλου πρόσθεσε ότι πέρα από το Ταμείο Συνοχής ως πηγή χρηματοδότησης «υπάρχουν σε εξέλιξη και άλλα προγράμματα, όπου υποβάλλαμε αντίστοιχες προτάσεις κι ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τις αντίστοιχες εγκρίσεις».

Ο κ. Μέρτογλου διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο ΠΕΠ, μέσα από το οποίο μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα υδροδότησης του οικισμού των νεοπροσφύγων και των επιπλέον χωριών που εντάχθηκαν στο Δήμο Κομοτηνής στο πλαίσιο του Καποδίστρια.

Η πρόταση της ΔΕΥΑΚ ήταν μια ανάμεσα σε πολλές που αφορούσαν συνολικά 275 έργα.

Η πρόταση μετά την περιφέρεια πέρασε στη Διαχειριστική Αρχή, η οποία ενέκρινε τις 106 και τις προώθησε προς τη Διυπουργική Επιτροπή.

Τελικά στο Ταμείο Συνοχής υποβλήθηκαν τα 30. Για την ωριμότητα της πρότασης της ΔΕΥΑΚ ο κ. Μέρτογλου επισημαίνει: «Εκ των προτέρων, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια ξεκαθάρισαν τους όρους του παιχνιδιού.

Οι συνεργάτες μου στη ΔΕΥΑΚ αντιλήφθηκαν σύντομα το νέο πλαίσιο του ανταγωνισμού και των προϋποθέσεων που έθετε η ΕΕ. Στην πρόταση που κατεβάσαμε εφαρμόσαμε στο ακέραιο τις νέες απαιτήσεις της ΕΕ»
.

Εκκρεμεί η έγκριση από την ΕΕ, η οποία αναμένεται να έρθει μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2002 θα ξεκινήσει η υλοποίηση.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.