Εγκριθηκε κατα πλειοψηφια η τροπολογια για τις τηλεοπτικες αδειες

«Πεδίο μάχης» η Βουλή - Μουσταφά Μουσταφά, βουλευτής Ροδόπης «Με την τροπολογία αυτή μείναμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό για τη ρύθμιση ενός τομέα που έχει συνδεθεί με τη διαπλοκή»

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, όπως άλλωστε αναμενόταν, από την Ολομέλεια της Βουλής η κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, με την συμμετοχή 270 βουλευτών, εκ των οποίων οι 154, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να ψηφίζουν «ναι», έναντι 102 «όχι» των κομμάτων της αντιπολίτευσης και 14 «παρών» στην πλειοψηφία τους από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
 
Αναμενόμενο το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας της οποίας ωστόσο προηγήθηκε μία μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας με άκρως ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τόσο από πλευράς των επικεφαλής όσο και από πλευράς βουλευτών των κομμάτων που απαρτίζουν το ελληνικό κοινοβούλιο. 

«Πουλάτε εκδούλευση σε κάποιους ότι θα μας εμποδίσετε• είστε βαθιά γελασμένοι. Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά»

Ξεκινώντας από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος και αμετακίνητος στις απόψεις του δηλώνοντας με κάθε τρόπο την πρόθεσή του να βάλει σε τάξη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας, που εδώ και 27 χρόνια όπως κατήγγειλε λειτουργούσε παρανόμως στις «πλάτες» όλων όσων αυτά τα χρόνια συγκροτούσαν το πλέγμα της διαπλοκής.
 
«Πουλάτε εκδούλευση σε κάποιους ότι θα μας εμποδίσετε. Είστε βαθιά γελασμένοι. Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά» είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής τροπολογίας, ενώ σε ό,τι αφορά τα περί διαπλοκής κατήγγειλε τα φαινόμενα στα οποία εμπλέκονται επιχειρηματίες που «συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες, για να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένα κόμματα με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες δράσεις, σε εργολαβίες και προμήθειες και προνομιακή δανειοδότηση».
 
«Αυτή είναι η δομή της διαπλοκής χρόνια τώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός για να επισημάνει πως τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία τα τελευταία χρόνια, ήτοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχασαν την εξουσία γεγονός που ανέτρεψε το προαναφερθέν καθεστώς, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του κατηγόρησε ευθέως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συνταγματική εκτροπή επειδή αρνήθηκε να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ με στόχο να μη διεξαχθεί ο διαγωνισμός. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί το δικό του σύστημα διαπλοκής»

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως δημιουργεί το δικό του σύστημα διαπλοκής και επαναφέρει τη χώρα στο κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας, την ώρα που όπως τόνισε η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού και την ελεύθερη αγορά πάντα υπό τον έλεγχο της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής.
 
«Κανείς δεν διαφωνεί να υπάρχει διαφάνεια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Εσείς όμως δεν το πάτε εκεί. Με την τροπολογία έχετε ένα σκοπό. Να καταστήσετε τον κ. Παππά τον απόλυτο κυρίαρχο των μέσων ενημέρωσης. Και αφού έχετε φροντίσει να αδρανοποιήσετε πλήρως το ΕΣΡ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο διερωτήθηκε για τον αριθμό των τεσσάρων αδειών που θέτει η κυβέρνηση την ώρα που υπερασπίζεται την πολυφωνία. 

Έλειπε από τη συνεδρίαση ο Κώστας Καραμανλής

Ιδιαίτερη εντύπωση αλλά και σχόλια προκάλεσε η απουσία μεταξύ άλλων του πρώην προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή από την όλη διαδικασία, ενώ οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
 
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ κ.Θανάση Παφίλη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό «την ώρα που όλη η κοινωνία είναι στους δρόμους». 

«Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα»

Ο κ. Παφίλης τόνισε πως το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά με την έννοια ότι την ενημέρωση θα πρέπει να τη διαχειρίζονται επιχειρηματίες, «με το παραμύθι της διαπλοκής. Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα» αλλά και με την έννοια της αντικειμενικής ενημέρωσης καθώς όπως είπε ο ρόλος των καναλιών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η υπηρέτηση του καπιταλιστικού συστήματος.
 
Ο κ. Παφίλης μίλησε για την ανάγκη ριζικής ανατροπής ενός συστήματος το οποίο έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει, ενώ ξεφεύγοντας από το κομμάτι που αφορά την αδειοδότηση των καναλιών εξέφρασε την ανησυχία του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό, ενώ επανέλαβε πως αναφορικά με το ζήτημα των εργαζομένων «για τους οποίους δήθεν κόπτεται και η ΝΔ» ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε ισχύ όλους τους αντεργατικούς νόμους καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον νόμο. 

Η λίστα με τα πρόστιμα

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας στη δημοσιότητα δόθηκε και η λίστα με τα πρόστιμα των καναλιών από το ΕΣΡ και τους απλήρωτους φόρους τηλεοπτικών διαφημίσεων όπως έχουν καταχωρηθεί από τις αρμόδιες ΔΥΟ, σύμφωνα με τα οποία συνολικά 18 εκατομμύρια είναι οι ανείσπρακτοι φόροι από διαφημίσεις τηλεοπτικών σταθμών της Αττικής, ενώ, από τα βεβαιωθέντα πρόστιμα του ΕΣΡ στις ΔΟΥ της Αθήνας, που αγγίζουν τα 14,5 εκατομμύρια ευρώ, έχουν εισπραχθεί μόλις 4,5 εκατομμύρια. 

«Πρωταθλητής» σε περιφερειακό επίπεδο ο νομός Δράμας

Σε ό,τι αφορά δε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο νομός Δράμας ανακηρύσσεται «νικητής» έναντι των υπολοίπων σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα των ΕΣΡ προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς τα εκεί μέσα έχουν λάβει πρόστιμα που φτάνουν τις 216.000 ευρώ, με την Ξάνθη να ακολουθεί με πρόστιμα που φτάνουν τις 83.856 ευρώ, ακολούθως την Καβάλα με 52.812 ευρώ, την Αλεξανδρούπολη με 15.458 ευρώ και τη Ροδόπη στην τελευταία θέση με πρόστιμα που αγγίζουν μόλις τα 3.000 ευρώ.

Μουσταφά Μουσταφά «Από τη στιγμή που οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την εξεύρεση συναινετικής λύσης δεν καρποφόρησαν, ήταν υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε»


Το να μπει ο άναρχος αυτός χώρος των ΜΜΕ σε μία τάξη αποτελούσε μία από τις βασικές δεσμεύσεις της παράταξης αλλά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο βουλευτής Ροδόπης κ.Μουσταφά Μουσταφά. «Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε όλη αυτή την εξέλιξη των γεγονότων και με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των συχνοτήτων και τις μετέπειτα προσπάθειες της κυβέρνησης για τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης» τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι αντί της συναίνεσης που επιβαλλόταν η κυβέρνηση συνάντησε απέναντί της «ένα τοίχος σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης», τα οποία και μπλοκάρισαν την όλη εξέλιξη.
 
Στον αντίποδα αυτού «εμείς για να μείνουμε πιστοί και να υλοποιήσουμε την δέσμευσή μας αυτή, καταθέσαμε στην χθεσινή Ολομέλεια την εν λόγω νομοθετική παρέμβαση ώστε να μπορέσουμε ακολούθως να προβούμε στον πλειστηριασμό και την αδειοδότηση των καναλιών, τα οποία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, Ευρωπαϊκές αλλά και εγχώριες, υπολογίζεται ότι μπορούν να καταστούν βιώσιμα σε αυτόν τον αριθμό των 4 αδειών έτσι ώστε να δρομολογηθεί επιτέλους και η ρύθμιση αυτού του πολύπαθου τομέα που είναι συνδεδεμένος με τη διαπλοκή».
 
Ερωτηθείς σχετικά με το επίπεδο των συζητήσεων που έλαβαν χώρα κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «υπήρξε μία προσπάθεια από τη μεριά της αντιπολίτευσης ότι θέλουμε να αλλάξουμε την ημερήσια διάταξη λόγω των προβλημάτων του ασφαλιστικού, του φορολογικού και γενικότερα της κινητικότητας που υπάρχει από τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα, ωστόσο νομίζω ότι γίνεται κατανοητό από όλους πως η τροπολογία αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, έγινε η νομοθετική πρωτοβουλία για την αδειοδότηση αμέσως μετά τις εκλογές, ακολούθησαν οι τρεις προσπάθειες για την εξεύρεση συναινετικής λύσης στη διάσκεψη των Προέδρων και από την στιγμή που αυτές δεν καρποφόρησαν ήταν υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε σε αυτή την λύση». 

«Στη συνείδησή τους οι Έλληνες κατανόησαν πως πίσω από όλες αυτές τις νομιμοφάνειες, τις συνταγματικότητες κ.α. κρύβονται συμφέροντα»

Κλείνοντας, ο κ.Μουσταφά κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης «να δικαιολογήσουν τη στάση τους» καθώς «τόσο τα μηνύματα από την Ε.Ε. για την πρωτοβουλία αυτή ήταν θετικότατα κυρίως όμως στη συνείδησή τους οι Έλληνες πολίτες κατανόησαν πως πίσω από όλες αυτές τις νομιμοφάνειες, τις συνταγματικότητες κ.α. κρύβονται συμφέροντα», υπογραμμίζοντας τέλος πως «πάνω σε αυτή τη βάση θα μας κρίνει ο λαός».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.