Εγκριθηκε απο την αιγυπτιακη Βουλη η συμφωνια οριοθετησης ΑΟΖ με την Ελλαδα

Η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση και στο ελληνικό Κοινοβούλιο

Τη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που υπέγραψαν ο Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στις 6 Αυγούστου ενέκρινε η ολομέλεια της Αιγυπτιακής Βουλής. Ήδη το κείμενο της συμφωνίας είχε εγκρίνει η αρμόδια Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Απομένει πλέον μόνον η έγκριση της συμφωνίας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Άλι Άμπντελ Άαλ, δήλωσε: «Σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και με το διεθνές δίκαιο είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων. Οπότε, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο».

«Ο πλούτος της Μεσογείου ώθησε ορισμένους να ενεργήσουν με προκλητικό τρόπο στα χωρικά ύδατα και στις οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με ορισμένες χώρες», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «αυτή η συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο».

Η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση και στο ελληνικό Κοινοβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.