Εγκαινιαζεται την Κυριακη η Πανθρακικη Αγροτικη Εκθεση Φερρων

Την Κυριακή στις 7.00 το βράδυ ανοίγει τις πύλες της στις Φέρρες η Πανθρακική Αγροτική Έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη νομαρχία Έβρου. Συμμετέχουν 16 εκθέτες εσωτερικού χώρου, 10 εσωτερικού, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη βιολογική κτηνοτροφία. Στόχος του δήμου είναι να έρθουν κοντά οι αγρότες με τις νέες τεχνολογίες και να αποκτούν συνεχώς την απαραίτητη γνώση και τα εφόδια για να μείνουν και να αναπτυχθούν επιχειρηματικά στον τόπο τους. Η αύξηση του πληθυσμού στις Φέρρες την τελευταία δεκαετία μαρτυρά τη στενή σχέση που έχουν οι κάτοικοι με τη γη και τον τόπο τους.

«Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να δουν αγροτικά μηχανήματα, παρελκόμενα από τρακτέρ και παράλληλα να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες σε φάρμακα, λιπάσματα, αρδευτικά συστήματα, ό,τι έχει σχέση με τον αγροτικό χώρο και τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, με σκοπό το οικονομικό όφελος» μεταφέρει στον ΠτΘ ο δήμαρχος Φερρών, Γιώργος Ούστογλου. Οι Φέρρες είναι γεωργοκτηνοτροφικός δήμος με 10.000 κατοίκους και διαθέτει μια τεράστια πεδινή έκταση. «Στο χώρο μας δραστηριοποιούνται 400 βιομηχανικοί εργάτες. Μας ενδιαφέρει οι αγρότες να συζητήσουν με γεωπόνους, εταιρείες λιπασμάτων, εκθέτες».

Στις Φέρρες καλλιεργείται βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, αραβόσιτος. Οι αγρότες δραστηριοποιούνται μέσα από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου, που προέκυψε από συνένωση των ενώσεων της Αλεξανδρούπολης, των Φερρών και του Σουφλίου. «Η ΕΑΣ βρίσκεται σε μία συνεχή επικοινωνία με τους αγρότες. Έχουν ένα πολύ καλό τμήμα στα γεωργικά φάρμακα και στην παρακολούθηση των καλλιεργειών από αξιόλογους γεωπόνων.

Υπάρχει μια καλή και συχνή δράση κι επικοινωνία μεταξύ του δήμου και της ΕΑΣ».

Ζωντανεύουν οι Φέρρες

•Αύξηση 8% του πληθυσμού

Οι φωνές από όλη την Ελλάδα μιλούν για εγκατάλειψη της υπαίθρου και στροφή σε όποια άλλα επαγγέλματα πλην της γεωργίας. Ο πληθυσμός στα χωριά φθίνει, οι νέοι αρνούνται να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση, ειδικά όταν επιλέγουν τις σπουδές.

Είναι αξιοθαύμαστη η αύξηση του πληθυσμού στο δήμο Φερρών Έβρου.

«Οι Φέρρες ήταν ο μόνος οικισμός, ίσως και σε πανελλαδικό επίπεδο, ο οποίος σε σχέση με τις δύο απογραφές πληθυσμού – 1991 και 2001 – παρουσίασε αύξηση κατά 800 κατοίκους». Οι κάτοικοι της περιοχής εκδηλώνουν, επομένως, ενδιαφέρον να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Ο κ. Ούστογλου σημειώνει ότι στις προσπάθειές τους να προσφέρουν διεξόδους στους κατοίκους και να ενισχύσουν το εισόδημά τους ο δήμος είχε υποβάλει μία πρόταση για σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του πεπονιού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

«Δεν εξετάστηκε η πρότασή μας από το υπουργείο Γεωργίας. Η πρότασή μας είναι στο AGRO 2, ένα μέτρο του υπουργείου Γεωργίας. Περιμένουμε την προκήρυξη των μέτρων για να επανυποβάλουμε την πρότασή μας, η οποία περικλείει και τους δήμους Φερρών και Τυχερού στον τομέα της πεπονοκαλλιέργειας, που αναπτύσσεται ιδιαίτερα στον Πέπλο».

Σε επίπεδο δράσης συνεταιρισμών, ο δήμαρχος Φερρών αναφέρεται και στην ύπαρξη ενός μελισσοκομικού συνεταιρισμού στη Γεμιστή με μέλι πολύ καλής ποιότητας.

«Επίσης, έχουμε αγροτικούς συνεταιρισμούς γυναικών που δραστηριοποιούνται έντονα, όπως είναι η ‘Εκάβη’.

Προσπαθούμε να είμαστε ένας δήμος που έχει όλα τα εχέγγυα, για να προσφέρει καλές υπηρεσίες στους δημότες».

«Ελλάδα 2004»

Στα πλεονεκτήματα του δήμου Φερρών, ο κ. Ούστογλου μιλάει για τις καλές υποδομές των σχολικών μονάδων, αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο δήμος Φερρών έδειξε ετοιμότητα ως προς την αξιοποίηση του προγράμματος «Ελλάδα 2004» και προχώρησε σε βελτίωση και κατασκευή υποδομών.

«Έχουμε κάνει ανακατασκευή δύο γηπέδων ποδοσφαίρου, δύο γήπεδα μπάσκετ κι ένα γήπεδο τένις, όπως υπάρχουν και άλλες προτάσεις που δεν υλοποιήθηκαν ακόμη» μεταφέρει με ικανοποίηση ο κ. Ούστογλου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.