Εγκαινιαζεται σημερα η 15η Εκθεση «ΘΡΑΚΗ»

Τα εγκαίνια της 15ης έκθεσης «ΘΡΑΚΗ» η οποία ανοίγει σήμερα τις πύλες της θα τελέσει στις 7.00 το βράδυ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός. Στα εγκαίνια θα παραστούν ο Β΄ υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ της Βουλγαρίας και οι Δήμαρχοι Ανδριανούπολης και Τσόρλου. Την παραμονή των εγκαινίων δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ Μ. Αγγελόπουλο, το μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. Πηνελόπη Ράλλη, την πρόεδρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Α.Μ.Θ. Υβόννη Στόϊκου Πέππα, ενώ συμμετείχαν και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Κώστας Λιούρτας.

Στη «Θράκη 2006» θα εκτεθούν γεωργικά μηχανήματα, γεωργικά φάρμακα, αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα, κατεψυγμένα προϊόντα, ποτά, δομικά υλικά, είδη θέρμανσης, βιομηχανικά και βιοτεχνικά είδη, προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και υπόδησης, πρώτες ύλες, χαρτί-υλικά συσκευασίας, οικιακός εξοπλισμός, έπιπλα, διακοσμητικά είδη, μεταφορικά μέσα, ηλεκτρονικός και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, διακοσμητικά και είδη λαϊκής τέχνης, είδη καλλωπισμού, εκδόσεις, υπηρεσίες ενώ παρόντες θα είναι και κρατικοί οργανισμοί.

Ο γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ Μιχάλης Αγγελόπουλος, παίρνοντας πρώτος το λόγο στη συνέντευξη τύπου μίλησε για 15 χρόνια δημιουργικής πορείας της έκθεσης «ΘΡΑΚΗ», παρουσία 117 εκθετών, με διεθνείς συμμετοχές κι έδωσε τα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.

Ανέφερε ότι η περιφέρεια ΑΜ-Θ συμμετέχει στην έκθεση μέσω ενός προγράμματος, του SEEDS. «Στόχος του προγράμματος είναι να αποδείξουμε πώς μπορεί κάποιος ν’ αξιοποιήσει κοινοτικές πρωτοβουλίες» ανέφερε.

Το λόγο έλαβε αμέσως μετά η Πηνελόπη Ράλλη, μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. η οποία μιλώντας για την έκθεση «ΘΡΑΚΗ 2006» θύμισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση στη χώρα και θα πραγματοποιηθεί από τις 25 ως τις 28 Μαΐου. Ανέφερε ότι η έκθεση έχει πληρότητα 100%, καταλαμβάνει 2.200 τ.μ. σε στεγασμένους και υπαίθριους χώρους, ενώ συμμετέχουν 117 εκθέτες: 32 από τη Θεσσαλονίκη, 14 από την Κομοτηνή, 11 από την Ξάνθη, 8 από την Αθήνα, 6 από την Καβάλα και τη Θάσο, 4 από τη Δράμα, 2 από το Κιλκίς, τις Σέρρες, ενώ υπάρχουν και πολλές συμμετοχές από την υπόλοιπη Ελλάδα. «Είναι μια έκθεση που εκφράζει επομένως το παραγωγικό προϊόν όλης της χώρας. Η έκθεση είναι αναβαθμισμένη μορφολογικά και αισθητικά έναντι των προηγουμένων διοργανώσεων, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί νέος εξοπλισμός και καινοτόμα κατασκευαστικά στοιχεία. Επιπλέον, εγκαινιάζει και την παροχή νέων υπηρεσιών προβολής των εκθετών, όπως η εικονική περιήγηση των stand τους και η παρουσίαση του εταιρικού τους προφίλ στα ελληνικά και αγγλικά, που θα φιλοξενηθούν επί 12 μήνες στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Θ. Α.Ε.» Η κ. Ράλλη εξήγησε ότι το προϊόν αυτό διατίθεται δωρεάν για ένα έτος ενώ στη συνέχεια θα έχει κάποια μικρή αμοιβή.

«Δύο επιχειρηματικές αποστολές από τη Βουλγαρία και την Τουρκία θα επισκεφθούν την έκθεση, υπογραμμίζοντας το εμπορικό ενδιαφέρον που αυτή παρουσιάζει για τις γειτονικές χώρες. Συνολικά, θα έχουμε 20 άτομα εκ των οποίων οι 9 είναι επιχειρηματίες κι εκφράζουν την Ένωση Βιομηχάνων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κίρτζαλι, ενώ στα εγκαίνια θα είναι παρών ο β΄ υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Μιχαλέφσκι, ο περιφερειάρχης του Κίρτζαλι κ. Γκοτζαμάνωφ, ενδεχομένως η πρέσβειρα κ. Κουμανάκου, ο κ. Ζομ ο οποίος είναι εμπορικός ακόλουθος στη Σόφια. Από την Τουρκία έχουμε δύο αποστολές, τη μία από την περιοχή του Εντίρνε με την παρουσία του αντιδημάρχου και δύο δημοτικών συμβούλων καθώς και από το Τσόρλου, από όπου θα έρθει ο δήμαρχος».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η κ. Ράλλη αναφέρθηκε σε μια παράλληλη δραστηριότητα, τη διοργάνωση μιας ημερίδας με θέμα «Κτηνοτροφία: Η μεγάλη πρόκληση» που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση για τη συμβολή της ελληνικής κτηνοτροφίας στην αγροτική οικονομία, η παρουσίαση των νέων εξελιγμένων μορφών της και η προβολή των προοπτικών της. Την έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος θα κάνει την κεντρική εισήγηση, ενώ μία πλειάδα ακαδημαϊκών, επιστημόνων και έμπειρων εισηγητών περί την κτηνοτροφία θα αναπτύξουν το θέμα, δίνοντας και μία άλλη διάσταση στην έκθεση. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Μαΐου, στις 9.00 το πρωί στο ξενοδοχείο Νατάσσα της Ξάνθης.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσεται και η διεξαγωγή αγώνων δεξιοτεχνίας αυτοκινήτων, στο πλαίσιο θεματικής ενότητας για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, το απόγευμα του Σαββάτου 27 Μαΐου. 35 έμπειροι χρήστες αυτοκινήτων από όλη την Ελλάδα θα επιδείξουν τις ικανότητές τους. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 5.00 το απόγευμα και στη συνέχεια θα γίνει η τελετή της απονομής βραβείων στους νικητές».

Η κ. Ράλλη αναφέρθηκε στην επιλογή των διοργανωτών να τιμήσουν, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια της Έκθεσης, τους εκθέτες που στήριξαν με την αδιάλειπτη συμμετοχή τους τη «Θράκη» και θα τους απονείμει τιμητική διάκριση σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, την Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 19:00 στο Δ.Ε.Κ.Α.ΜΑ.Θ. στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής. Πρόκειται για τις εταιρείες «Θρακομεταλλική», «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ροδόπης», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» και «Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης».

Η έκθεση «Θράκη 2006» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δ.Ε.Κ.Α.ΜΑ.Θ και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καθώς και τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων και των Επιμελητηρίων της περιοχής σημείωσε η κ. Ράλλη για να τονίσει την αναγκαιότητα της συμβολής όλων σε μια προσπάθεια προβολής της περιοχής. Κλείνοντας είπε ότι ο κ. Αγγελόπουλος θα έχει μια συνάντηση με τον περιφερειάρχη του Κίρτζαλι λίγο πριν τη δεξίωση της Πέμπτης, ενώ και οι ξένοι επιχειρηματίες θα συναντηθούν με φορείς κι επιμελητήρια της περιοχής.

Τα πράγματα στη θέση τους

Η πρόεδρος του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Α.Μ.Θ. Υβόννη Στόϊκου Πέππα έδωσε από την αρχή το στίγμα της έκθεσης αλλά και των θέσεών της, λέγοντας: «Η εμπορική έκθεση «ΘΡΑΚΗ» ανήκει στους Θρακιώτες, αλλά αυτό που έχω να σας καταθέσω είναι ότι φέτος είχαμε τον ρόλο του απλού υποστηρικτή στην εξολοκλήρου διοργάνωσή της από την ΔΕΘ.

Το εμπορικό γεγονός της περιοχής μας ενώ θέλαμε φθάνοντας στην πρώτη 15ετία του να απογειώνεται με μια άλλη πορεία, έτσι ώστε να είναι η πιο δακτυλοδεικτούμενη διοργάνωση σε περιφερειακό επίπεδο με βαλκανικό χαρακτήρα, και η Κομοτηνή να είναι το σήμα κατατεθέν, παρατηρήσαμε συμπτωματολογία παρελθόντων χρόνων.

Με αγχωτική πορεία για το πώς θα εξελιχθεί, μια κινητικότητα χαμηλών ρυθμών, μειωμένη προβολή και εκπροσώπηση, έτσι ώστε να θεωρείται «εσωτερική» υπόθεση της περιοχής μας και όχι ένα γεγονός πανελλαδικής εμβέλειας, όταν μάλιστα η Θράκη είναι ένα γεωγραφικό σταυροδρόμι».

Η κ. Πέππα θέλησε να εξηγήσει ότι οι παρατηρήσεις δεν γίνονται με διάθεση να επικρίνει τη διοργάνωση της ΔΕΘ, την οποία στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις, «αλλά για να υπάρξει στο μέλλον ένας άλλος προσανατολισμός, να μπορέσουμε εμείς ως ΔΕΚΑΜΑΘ με την εμπειρία της διοργάνωσης και των συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις, τα επιμελητήρια και η Περιφέρεια να διεκδικήσουμε μια άλλη εξέλιξη για την «ΘΡΑΚΗ». Η δική μας συμμετοχή φέτος, σε ουσιαστικά θέματα και επιλογές που αφορούσαν την περιοχή μας ,ήταν δυστυχώς αρκετά περιορισμένη. Με την τακτική αυτή όμως η «ΘΡΑΚΗ» δεν θα αποκτήσει την δυναμική που της αρμόζει.

Το ζήτημα δεν είναι να γεμίζει απλά ο χώρος, αλλά να σφύζει από ζωή, από εμπορικές πράξεις, από παράλληλες εκδηλώσεις που μας ενδιαφέρουν όλους, από ικανοποιημένους εκθέτες και από επισκεψιμότητα ουσίας. Να στήνουμε μια έκθεση είναι εύκολο. Το να την κάνουμε πραγματικό μοχλό ανάπτυξης που θα ενδιαφέρει τον κάθε επιχειρηματία είναι ένα στοίχημα και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε.

Επειδή είμαστε στο κατώφλι μιας ακόμη διοργάνωσης που έχει επετειακό χαρακτήρα, θεώρησα καλό να βάλω αυτόν τον προβληματισμό που έχει να κάνει με τα επόμενα βήματα και την θέση μας ως φορείς της περιοχής».

Η κ. Πέππα έκλεισε με τις ευχές της για την έκθεση.

Μετά την τοποθέτηση της κ. Πέππα ο κ. Αγγελόπουλος μετέφερε την άποψη ότι η ΔΕΘ με το ΔΕΚΑΜΑΘ θα πρέπει στο περιθώριο της έκθεσης να κάνουν μια συζήτηση για να θέσουν στόχους, με αφορμή τη συμπλήρωση της 15ετίας.

Η συνεχής στήριξη των 2 Επιμελητηρίων

Ο κ. Λιούρτας σχολίασε ότι η έκθεση μπήκε μεν στη εφηβεία, μετά από μια 15ετία, αλλά έχει ακόμη τις παιδικές αρρώστιες. «Από την πρώτη στιγμή είχα στηρίξει την κ. Πέππα και είπα ότι είναι σε θέση να τα «βγάλει πέρα». Καθ’ οδόν, διαπιστώσαμε ότι η κ. Ράλλη είναι ένας θερμός συμπαραστάτης. Ελπίζω του χρόνου να μη λέμε τα ίδια.

Η έκθεση αυτή μας ανήκει, είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μας, γιατί παλεύουμε από το 1992, όταν κάποιοι Κομοτηναίοι πήραμε μέρος για πρώτη φορά». Ο κ. Λιούρτας έκλεισε λέγοντας «είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε γιατί διαφορετικά δεν βλέπω ρόδινο το μέλλον της έκθεσης».

Ο κ. Αγγελίδης μίλησε με τη σειρά του για τη στήριξη που παρείχαν τα Επιμελητήρια αλλά και οι επιχειρηματίες. Σχολίασε ότι η «ΘΡΑΚΗ» είναι το σοβαρότερο εκθεσιακό γεγονός σε όλη την περιφέρεια, είπε ότι οι συζητήσεις και οι κριτικές είναι καλόπιστες και χρήσιμες στον προσδιορισμό των στόχων. «Σήμερα εμπλουτίζουμε την έκθεση με παράλληλες εκδηλώσεις, έχουμε δράσεις που αφορούν προγράμματα της περιφέρειας και άλλων φορέων, δώσαμε την πανελλαδική της διάσταση, έχουμε ξένες συμμετοχές, που αποτελούν το ξεκίνημα για ν’ αποκτήσει το ξεκίνημα μια διεθνούς συνεργασίας αυτό το γεγονός.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε για να μπούμε σε μια νέα στρατηγική και να δώσουμε μετά από 15 χρόνια μια νέα πνοή και πορεία σ’ αυτό που λέγεται έκθεση ΘΡΑΚΗ.

Για να συμβεί αυτό θέλει την άριστη και αγαστή συνεργασία της ΔΕΘ και του ΔΕΚΑΜΑΘ, έτσι ώστε να έχουμε το κατάλληλα παραγόμενο αποτέλεσμα».

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης σε μια προσπάθεια να στηρίξει την έκθεση διοργανώνει την Παρασκευή στις 7.30 το βράδυ στο χώρο του ημερίδα με θέμα τη δια βίου μάθηση των επιχειρήσεων. «14 επιχειρήσεις βρίσκονται πιλοτικά σε πρόγραμμα και μπορούν να βιώνουν μέσα από πρόσθετες ενέργειες το πώς εκπαιδεύονται τα στελέχη καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής μιας επιχείρησης». Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή ακολουθεί εξάλλου το βηματισμό μιας νέας εποχής.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.