Εγκαινιαστηκε το νεο τζαμι του Hφαιστου

Πραγματοποιήθηκαν στις 1 Μαρτίου με ψαλμούς τα εγκαίνια του ανακαινισμένου τζαμιού του Ηφαίστου. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με συμμετοχή 1000 περίπου συμπολιτών μας, ενώ κεράστηκαν στους παραβρισκόμενους εκτός από κρέας και πιλάφι και αριάνι.

Μετά το μεβλήτ (θρησκευτικός ψαλμός) που άρχισε τις πρωινές ώρες και ολοκληρώθηκε προς το μεσημέρι, ακολούθησε ο ψαλμός των μαθητών του σπουδαστηρίου που λειτουργεί στο τζαμί. Μετά τον ψαλμό ο ιμάμης και δάσκαλος του σπουδαστηρίου κ. Μουσταφά Χατζηχαλήλ προσήλθε με τους μαθητές τον στον χώρο των εγκαινίων και απελευθέρωσε περιστέρια ως ένδειξη ειρήνης.

Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Μουσταφά Χατζηχαλήλ τόνισε τα εξής «Αγαπητή ομόθρησκοι Δυτικοθρακιώτες, σας ευχαριστώ και πάλι εκ μέρος των κατοίκων του Ηφαίστου για την συμμετοχή σας στην εκδήλωση τον διοργανώνουμε σήμερα»

Αργότερα, οι μαθητές τον ιεροσπουδαστηρίου, ακολούθησαν με κατάλληλη ενδυμασία και έψαλαν διάφορα θρησκευτικά άσματα. Η μικρή Φερηστέ Χασάν που έψαλε το άσμα «Η ορφανή κόρη» έκανε μερικούς παρευρισκομένους να δακρύσουν με τον ιδιαίτερο τρόπο που έψαλε καθώς και από το συγκινητικό νόημα τον ψαλμού

Ο αιρετός Μουφτής Ιμπραήμ Σερήφ που συμμετείχε στα εγκαίνια εξέφρασε τα συναισθήματά του ως εξής «Σήμερα, δηλώνω με όλη την ειλικρίνεια ότι ως ένας άνθρωπος που ζει χρόνια εδώ δεν είχα γνωρίσει τόσο καλά τον Ήφαιστο. Ομολογώ ότι νοιώθω λύπη που δεν συνειδητοποίησα πόσοι συμπολίτες μου λάτρεις της θρησκείας και του λαού υπήρχαν εδώ τόσο καιρό. Ο άνθρωπος ζει κάποια πράγματα μέσω της καρδιάς του, τα νοιώθει με την καρδιά του. Ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να αποτελέσουν το παράδειγμα για όσους ακόμη δεν έχουν δει το δίκαιο, το σωστό και την αλήθεια στην Δυτική Θράκη. Έχω πειστεί απόλυτα αφού είδα αυτούς του ανθρώπους ότι ο λαός της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας θα προστατεύσει κατάλληλα την θρησκεία και τους ανθρώπους της. Άλλωστε, ξέρουμε τον γενναίο αγώνα που έδωσαν οι συμπολίτες μας απ΄τον Ήφαιστο τα περασμένα χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι είμαι πεπεισμένος ότι όχι μόνο στις διαδηλώσεις αλλά και στο βήμα της προστασίας της θρησκείας μας κάνουν το καθήκον τους. Και με αυτήν την εκδήλωσή τους πιστεύω ότι θα συμβάλλουν ώστε να διαπαιδαγωγηθούν γενεές που θα διαβάζουν καλά το Κοράνι και θα γνωρίζουν τις προσευχές».

Στα εγκαίνια εκτός των άλλων συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρόξενος της Τουρκίας Ονούρ Εκρέν, ο πρέσβης πολιτισμού Μουράτ Μπιρτζάν, υπάλληλοι του προξενείου, ο αιρετός μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο απόφοιτος Ιεροσπουδαστηρίου και πρόεδρος του συλλόγου μουσουλμάνων δασκάλων Ασίμ Τσαούσογλου και θρησκευτικοί λειτουργοί. Ο πρώην αντινομάρχης Αλή Αλή και η σύμβουλος του Δήμου για μειονοτικά θέματα η κ. Ελμάς Χουσεμογλού.

Ουζγκιούρ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.