Εγκαινιαστηκε το Ανθιμειο Εκκλησιαστικο Πολιτιστικο Κεντρο

Παρουσία πλήθος πιστών αλλά και όλων των τοπικών αρχών, εγκαινιάσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τον Παναγιότατο Θεσσαλονίκης Άνθιμο και πρώην Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως το Ανθίμειο Εκκλησιαστικό Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο θα στεγάζει τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης και το ιστορικό αρχείο της Μητρόπολης, ενώ παράλληλα θα είναι και ένα πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο για όλους τους πολίτες αυτής της πόλης.

Το Ανθίμειο Εκκλησιαστικό Κέντρο βρίσκεται ανάμεσα στο Οικοτροφείο και τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής και κτίσθηκε σε ένα οικόπεδο που αγοράστηκε πριν από χρόνια από την Ιερά Μητρόπολη με σκοπό να δημιουργηθεί κάποιο εκκλησιαστικό πολιτιστικό κέντρο. Μετά από συζήτηση και διερεύνηση των αναγκών της πόλης που τότε δεν είχε μεγάλα συνεδριακά κέντρα, κατέληξαν να κατασκευαστεί ένα πνευματικό πολιτιστικό κέντρο για να εξυπηρετεί πολλαπλές ανάγκες.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος μιλώντας για το πώς κτίσθηκε το κτίριο είπε: «Ξεκίνησε η εκπόνηση των σχεδίων που κατατέθηκαν στην Περιφέρεια και η πρώτη αυτή υποβολή δεν έτυχε της καλύτερης φροντίδας επειδή τότε υπήρχε έντονη δραστηριοποίηση του Μητροπολίτη τότε Ανθίμου στο θέμα των ταυτοτήτων. Επαναυποβλήθηκαν τα σχέδια αργότερα και στο πρόγραμμα απαιτήθηκε μια καλή ιδία συμμετοχή του φορέα ή του ιδιοκτήτη που θα υλοποιούσε το έργο. Τότε ήταν που αποφάσισε το Μητροπολιτικό Συμβούλιο να ονομαστεί Ανθίμειο το κτίριο, επειδή την αδυναμία την οικονομική της Μητρόπολης ανέλαβε να καλύψει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης και νυν Θεσσαλονίκης.

Το έργο ανατέθηκε στη νομαρχία Έβρου και στις τεχνικές της υπηρεσίες όπου υπήρχε μια πολύ καλή συνεργασία».

Στο κτίριο του Ανθίμειου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος θα λειτουργούν τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης και θα στεγάζεται το ιστορικό αρχείο της Μητρόπολης τοποθετημένο σε νέους φακέλους και αρχειοθετημένο προσεκτικά, για να είναι επισκέψιμο σε ιερείς και πολίτες, ακόμα και από μαθητές και φοιτητές.


Παράλληλα έχει γίνει μια επαφή της Μητρόπολης με το Δ.Π.Θ. έτσι ώστε αυτό το αρχείο να μπορέσει να μετατραπεί και σε ψηφιακή μορφή για να είναι προσβάσιμο εύκολα στον καθένα. Μιλώντας για την ιδέα της ίδρυσης του Ανθίμειου, ο Ματθαίος Λαφτσής, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης είπε: «Η ιδέα αυτή ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από τον νυν Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ως Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, σε ένα οικόπεδο που υπήρχε δίπλα στο Ναό της Αγίας Κυριακής αποφασίστηκε να γίνει ένα πολιτιστικό και εκκλησιαστικό κέντρο, το οποίο έλειπε από την Μητρόπολη. Ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο, στο οποίο μέσα θα στεγάζονται οι υπηρεσίες και στον τελευταίο όροφο υπάρχουν 3 μεγάλες αίθουσες για πολιτιστικά δρώμενα. Δηλαδή σε αυτές τις αίθουσες θα γίνονται εκδηλώσεις ή κάποιες ημερίδες εκπαιδευτικών ή κάποιων άλλων φορέων ή συλλόγων, ενώ υπάρχει μια αίθουσα για την γνωστή χορωδία της Αγίας Κυριακής. Από εκεί και πέρα πήγε η απόφαση στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο, μέσω της Περιφέρειας πλέον το έργο αρχίζει να χτίζεται και να παραδίδεται στην Μητρόπολη για χρήση τον Απρίλιο του 2006. Έτσι, αποφασίζουμε με την γνώμη του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και εγκαινιάζουμε το κτίριο αυτό την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου».

Πνευματικό κέντρο για τους πολίτες

Στο ισόγειο υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα για τις συγκεντρώσεις των ιερέων και άλλες συνάξεις μέχρι εκατό ατόμων, δεξιά είναι τα γραφείο εκδόσεων γάμων και πιστοποιητικών και της πνευματικής διακονίας που αφορά στους ιερείς, το κατηχητικό και κάθε ιεραποστολική προσπάθεια. «Στο ισόγειο είναι μία αίθουσα υποδοχής και συνεδριάσεων 100 θέσεων και τα γραφεία με υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του κόσμου. Στον δεύτερο όροφο είναι το γραφείο του Μητροπολίτη, το λογιστήριο, το γραφείο του πρωτοσύγκελου και στον τρίτο όροφο όπως είπα είναι τα πολιτιστικά ένα μέρος από το αρχείο της Μητροπόλεως. Το αρχείο έχει να κάνει με βαφτίσεις, γάμους με την ιστορία της πόλεως».

Στον πρώτο όροφο είναι το γραφείο του Μητροπολίτη, μια αίθουσα υποδοχής, η πρωτοσυγκελία, το λογιστήριο και η αίθουσα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στον επάνω όροφο έχει εγκατασταθεί ήδη η χορωδία της Αγίας Κυριακής, η τεχνική υπηρεσία της μητρόπολης. Για τα επόμενα πενήντα χρόνια, δεν θα χρειαστεί καμία άλλη επέκταση ή μετακίνηση των γραφείων της Μητρόπολης.

Στον προθάλαμο της εισόδου υπάρχει μια επιβλητική τοιχογραφία που απεικονίζει τον Μακαριότατο Άνθιμο Θεσσαλονίκης.

Ο πρωτοσύγκελος κ. Λαφτσής πιστεύει ότι ένα τέτοιο πνευματικό κέντρο έλειπε από την πόλη της Αλεξανδρούπολης. «Πρώτα έλειπε από την Μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης και έπειτα από την πόλη. Οι εγκαταστάσεις των γραφείων που βρισκόμασταν μέχρι τώρα -που είναι δίπλα στο Μητροπολιτικό Ναό- ήταν ένας χώρος πολύ μικρός και περιορισμένος. Εδώ είναι ένα μεγάλο κτίριο 1500 τ.μ., άνετο, ευπαρουσίαστο, ο κόσμος μέσα κινείται άνετα. Καταλαβαίνετε πως ένας εργασιακός χώρος άνετος ανεβάζει και την παροχή υπηρεσιών».

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο, έξι μήνες νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία του έργου, παραδόθηκε το κτίριο που η συνολική του δαπάνη ήταν λιγότερη από την προβλεπόμενη γύρω στο 1.300.000 ευρώ. Αναφερόμενος στο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για την υλοποίηση του έργου, μετά την κατάθεση της πρότασης δημιουργίας. «Ξεκίνησε το 2004, λίγο πριν γίνει η μετάθεση του Σεβασμιοτάτου, το έργο έπρεπε να παραδοθεί προς το τέλος του 2006 και αυτό είναι προς τιμή όλων των υπηρεσιών αλλά και του εργολάβου του κ. Αγγελίδη έγινε πολύ νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε. Παραδόθηκε τον Απρίλιο και τώρα βρισκόμαστε μέσα σε αυτό το κτήριο. Ονομάστηκε Ανθίμειο, φέρει το όνομα του Μητροπολίτη κ. Άνθιμου διότι σε ό, τι αφορά στο εσωτερικό εξοπλισμό, γραφεία, σαλόνια, ηλεκτρονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι δαπάνη του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό φέρει και το όνομά του, μετά από απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.