Εγκαινιαστηκε ο Νηπιακος Σταθμος Φρουρας Κομοτηνης

Εδώ και δυο εβδομάδες λειτουργεί με 15 παιδιά ο Νηπιακός Σταθμός Φρουράς Κομοτηνής ο οποίος εγκαινιάστηκε χθες το πρωί από τον Αντιστράτηγο, Διοικητή Δ΄ΣΣ Πέτρο Τσαλικίδη με την αρωγή της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Χρύσας Μανωλιά και του νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη. Εκπρόσωποι φορέων, αλλά και μαμάδες με παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό παρακολούθησαν την τελετή και στη συνέχεια παραβρέθηκαν στην δεξίωση που ακολούθησε.

Με το πέρας του αγιασμού, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης πατέρας Κωνστάντιος που τον τέλεσε μίλησε για τη σπουδαιότητα των παιδικών σταθμών που έχει ο δήμος Κομοτηνής και η Εκκλησία. «Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λύνουν τα χέρια σε πολλούς οικογενειάρχες, οι οποίοι με το φόρτο της εργασίας τους δε μπορούν ν’ αφήσουν τα παιδιά τους και βρίσκουν καταφύγιο στους σταθμούς. Πολλοί γονείς έρχονται στους δυο σταθμούς που έχει η Εκκλησία μας και είναι γεμάτοι αυτή τη στιγμή».

Ο Αντιστράτηγος, Διοικητής Δ΄ ΣΣ Πέτρος Τσαλικίδης
στο μήνυμα του ανέφερε ότι η δημιουργία του σταθμού αποτελεί «μια ακόμη πρωτοβουλία συνεισφοράς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Στρατιωτικής Ηγεσίας στις οικογένειες και τα παιδιά του προσωπικού της Φρουράς Κομοτηνής. Είναι προφανές ότι ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινά από την τοποθέτηση του ανθρώπινου παράγοντα στο επίκεντρο των ενεργειών όλων των επιπέδων των διοικήσεων. Το προσωπικό είναι ο σημαντικότερος πολλαπλασιαστής ισχύος των σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων. Κρίνεται απαραίτητο με συντονισμένες κινήσεις να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον, αντάξιο της προσφοράς του προσωπικού τόσο στην εκπλήρωση της υψηλής αποστολής του, όσο και στους τομείς της κοινωνικής προσφοράς και της συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες. Η ευαισθησία της ηγεσίας σε θέματα προσωπικού είναι δεδομένη και τέτοιες ενέργειες, όπως η σημερινή δείχνουν ξεκάθαρα ότι γίνεται οτιδήποτε είναι δυνατόν για να βελτιώσουμε το επίπεδο της ποιότητας ζωής όλου του προσωπικού. Στην προκειμένη περίπτωση η βαρύτητα δίνεται στις οικογένειες των στελεχών μας που τους στηρίζουν, συμμετέχοντας, συμπάσχοντας στις όποιες ταλαιπωρίες και αγωνίες τους».

Μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο κ. Τσαλικίδης θύμισε ότι το έτος 2005 είχε ανακηρυχθεί από την πολιτική ηγεσία έτος μέριμνας για το προσωπικό των Ε.Δ. «Το Γενικό Επιτελείο Στρατού μέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κατάφερε να θέσει σε λειτουργία συνολικά 11 βρεφονηπιακούς σταθμούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι λειτουργούν σε ακριτικές περιοχές. Στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ΣΣ έχουμε σε λειτουργία τρεις, στην Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί, το Διδυμότειχο και προσθέτουμε σήμερα αυτόν στην όμορφη πόλη της Κομοτηνής.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται από το ΓΕΣ έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς κι έχει τεράστια ανταπόκριση, όπως έχω διαπιστώσει και από τις επισκέψεις μου στους τρεις εν λειτουργία παιδικούς σταθμούς και το πρόγραμμα συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Προετοιμάζεται η λειτουργία ακόμη τριών σταθμών με έναρξη εντός του 2007». Οι τρεις νέοι σταθμοί θα λειτουργήσουν στις Φέρρες, την Ορεστιάδα και την Ξάνθη, ενώ σχεδιάζεται η ίδρυση άλλων επτά και η επέκταση των ήδη λειτουργούντων στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ΣΣ, με στόχο να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών του προσωπικού, όπως σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης. «Με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αμβλύνεται το πρόβλημα που δημιουργείται από τις μετακινήσεις του προσωπικού και των οικογενειών τους, ενώ συνάμα δημιουργούνται ζεστοί και φιλόξενοι χώροι σε όλη την περιοχή της Θράκης. Παράλληλα, προστατεύεται η συνοχή της οικογένειας κι επιτυγχάνεται η ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών».
Τέλος, συνεχάρη όσους συνέδραμαν στην ομαλή λειτουργία του σταθμού της Κομοτηνής κι ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς για τη στήριξή τους στο έργο τους.

Μετά το κόψιμο της κορδέλας οι επίσημοι και το κοινό που συμμετείχαν επισκέφθηκαν τον παιδικό σταθμό, έναν όμορφο και καλόγουστο χώρο για 15 παιδιά.

Το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών εξήγησε η νοσηλεύτρια, ανήκουσα στο διοικητικό προσωπικό του σταθμού, Αλεξάνδρα Ράμναλη. Τα παιδιά παίρνουν το πρωινό τους και στη συνέχεια με τις νηπιαγωγούς που απασχολούνται μαθαίνουν τις μέρες, τα χρώματα και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Μετά τη «διδασκαλία» ακολουθεί ανάπαυση μιας ώρας, ενώ κάποια παιδιά μπορούν να δουν dvd. Ακολουθεί το μεσημεριανό τους (το φαγητό αγοράζεται από την υπεύθυνη του παιδικού για τα ψώνια και μαγειρεύεται στη Λέσχη Αξιωματικών) και όσα παιδιά θέλουν μπορούν να ξαπλώσουν μέχρι τις 3.00 – 3.30 το μεσημέρι που τα παίρνουν οι γονείς τους. Τα παιδιά είναι από 2,5 ετών μέχρι 5. Για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού εργάζονται τρεις διοικητικοί, μία νηπιαγωγός και μία βρεφονηπιοκόμος.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.