Εγκαινιαστηκαν τα «Μαγικα Κλειδια» στους Δωριωνες

Το βράδυ του Σαββάτου χρώματα και σχήματα πλημμύρισαν την αίθουσα Τέχνης «Δωρίωνες» που φιλοξενεί μέχρι τις 28 Οκτωβρίου έργα των Πέτρου Ζουμπουλάκη, Δημήτρη Μυταρά, Θόδωρου Πανταλέων, Βούλας Κερεκλίδου, Γιώργου Σταθόπουλου, Στάθη Καραβούζη, Τάσου Δήμου, Νίκου Γεωργιάδη, Στάθη Βατανίδη, Martin, όπως και γλυπτά των Σταθόπουλου, Καραβούζη και Χρήστου Παππά.

«Ανασταίνοντας τους μύθους, μέσα από τον χρωστήρα του ζωγράφου – ραψωδού, αποκαλύπτονται θρυλικές μάχες της Αθηνάς, του Ηρακλή και του Αλκιονέα, για να ζήσουμε ξανά τα έπη των αθανάτων». Ο γκαλερίστας Βασίλης Γεωργιάδης και η Μαριτίνα Μουστάκα που επιμελήθηκαν την έκθεση και το πρόγραμμα παραπέμπουν με την παραπάνω έκφραση στον πίνακα του Πέτρου Ζουμπουλάκη «Ο Θράξ Γίγας Αλκιονεύς» που υποδέχεται τους επισκέπτες. Ο Ζουμπουλάκης συμμετέχει με άλλα δύο έργα, το «Υπό το Σεληνόφως» και τον «Παράδοξο Αντικατοπτρισμό» που εμφανίζουν μια ανανεωμένη διάθεση του ζωγράφου.

Ο Θόδωρος Πανταλέων γοητεύει με τις γυναικείες μορφές που αναπαριστά σε χαρτί η σε καμβά, οι οποίες μάλιστα παραπέμπουν σε δύο γυναίκες της ζωής του, τη σύντροφό του και την κόρη του. Γυναίκες, «Νεράιδες», ελκυστικές, γεμάτες από ηδονή και κρυμμένα μυστικά αποτυπώνει με ελαιογραφία σε ξύλο ο Νίκος Γεωργιάδης.
«Ο έρωτας και οι απολαύσεις της σάρκας είναι το καρύκευμα της ψυχής. Σαν το κρέας, που όσο πιο πολύ ζυμωθεί με τον έρωτα, τόσο πιο σπουδαία γεύση αποκτά». Το κείμενο αφιερώνεται στον «Έρωτα» του Δήμου, μια ελαιογραφία 1,40×1,70 σε καμβά που κυριαρχεί στο δεύτερο όροφο των Δωριώνων. Ακόμη κι αν έχεις χάσει τα πάντα μένει η αγκαλιά, έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό στη θέα ενός ζευγαριού που αποδυναμώνει με το αγκάλιασμά του το όποιο τοπίο. Κυρίαρχο στέκεται και ο «Άγγελος» του Δήμου, απλός, ονειρικός, ένα κομμάτι σκέψης. Ανάμεσά τους δεσπόζει η «Μαντόνα του 21ου αιώνα» της Κερεκλίδου, βυθισμένη σε βαθύ μπλε χρώμα, αισθαντική και τρυφερή, γυναίκα περισσότερο από μητέρα.
Η Κερεκλίδου κρατάει την τρυφερότητά της και στη «Συντροφικότητα», επιλέγοντας όμως γήινα, ζεστά χρώματα.
Πρόσκληση σε «Μυστικό Δείπνο» απ’ το Στάθη Βατανίδη, που κρατάει όπως και στο «Nature Morte» μια καρέκλα σε πρώτο πρόσωπο, μόλις εγκαταλελειμμένη. Πρόσωπα που αγγίζονται, μάτια που άλλοτε συναντιούνται κι άλλοτε υπεκφεύγουν και οι πτυχές απ’ το τραπεζομάντιλο επιμελώς ατημέλητες.

Τραπέζι στρώνει και ο Martin με καλεσμένους όμως το φως και την επανάσταση, μέσα από ένα αιωρούμενο πιάτο με τον «Απαγορευμένο καρπό» να φεύγει γιατί είναι διαφορετικός, κόκκινος και όμορφος. Θεατρικός στο «Τα κλουβιά δεν είναι για πουλιά» καταθέτει στον καμβά αντικείμενα που ξέφυγαν λες από δωμάτιο ανήσυχου παιδιού.
Κυρίαρχος του παιχνιδιού παραμένει ο Δημήτρης Μυταράς με την «Αφύπνιση» να τολμάει να συγκεράσει τα πιο τολμηρά χρώματα, κίτρινο, μαύρο, μοβ, μπορντό, …, ενώ «Ο χορός της Σαλώμης» απ’ την πρώτη στιγμή κινεί την περιέργεια του πώς αποτυπώθηκε το έργο σε πάπυρο, ο οποίος μάλιστα είναι κατασκευασμένος απ’ τον ίδιο το Δημήτρη Μυταρά.
Απ’ τους Δωρίωνες, σ’ ένα τραπέζι που καλούνται οι φίλοι για να παίξουν το παιχνίδι με τα «Μυστικά Κλειδιά» δεν μπορεί παρά να είναι παρών ο Γιώργος Σταθόπουλος, ερωτικός, χαρούμενος, εφηβικός.

Μαρία Αμπατζή

Η έκθεση λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-14:00 και Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 18:00-22:00.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.