Εγκαινιαστηκαν τα ΚΕΠ Αιγειρου και Αρριανων

Από την περιφέρεια ΑΜ-Θ ξεκίνησε τις επαφές του ο υφυπουργός Εσωτερικών , Νίκος Μπίστης, το πρωί του Σαββάτου, όπου συνομίλησε με τον περιφερειάρχη Ζαφείρη Σακελλάρη για τα θέματα και τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής.

Τα ΚΕΠ και τα οικονομικά των δήμων

Στο δήμο των 5.000 κατοίκων και των 11 οικισμών έκανε την επόμενη στάση του για να εγκαινιάσει το ΚΕΠ Αιγείρου. Ο δήμαρχος κ. Βαγγέλης Λίτσος καλωσορίζοντας τον κ. Μπίστη χαρακτήρισε τα ΚΕΠ «ένα θεσμό που θα φέρει την επανάσταση στη δημόσια διοίκηση» αιτιολογώντας: «Άραγε υπάρχει έστω κι ένας πολίτης που να μην έχει ταλαιπωρηθεί σε κάποια δημόσια υπηρεσία; Ακριβώς γι’ αυτό νομίζουμε ότι τα ΚΕΠ ήρθαν στην κατάλληλη στιγμή».

Για τον κ. Λίτσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανέθεσε αυτή την προσπάθεια στους δήμους και διαβεβαίωσε ότι οι «άνθρωποι της αυτοδιοίκησης θα πράξουμε τα αδύνατα δυνατά για να επιτευχθεί αυτός ο θεσμός, γιατί πιστεύουμε ότι η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι από τα βασικά καθήκοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Μετέφερε, στη συνέχεια τον προβληματισμό του γύρω από το μέλλον των ΚΕΠ. «Σε καμιά περίπτωση το κόστος λειτουργίας των ΚΕΠ δεν μπορεί να επιβαρύνει τα ήδη εξασθενημένα οικονομικά των δήμων. Εφόσον τα ΚΕΠ προσφέρουν υπηρεσίες διαφόρων δημοσίων Οργανισμών και Υπηρεσιών, που ως τώρα δεν έχουν καμία σχέση με τους δήμους, είναι φυσικό και να χρηματοδοτούνται από ανεξάρτητη πηγή και όχι μέσα από την τακτική επιχορήγηση των δήμων. Διαφορετικά να είστε σίγουρος ότι ο ριζοσπαστικός αυτός θεσμός θα έχει ημερομηνία λήξης. Δυστυχώς, ορισμένες φορές οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης έχουμε την εντύπωση ότι το κράτος μας αντιμετωπίζει ως χώρο εκφόρτωσης ανεπιθύμητων κρατικών λειτουργιών. Μας μεταβιβάζονται αρμοδιότητες και στη συνέχεια μένουμε μόνοι κι έρημοι να παλεύουμε με τα προβλήματα (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί). Δεν θέλω να πιστέψω ότι τα ΚΕΠ θα είναι μια παρόμοια περίπτωση».

Ο κ. Μπίστης σημείωσε ότι τα περισσότερα προβλήματα συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη, παράλληλα με το κλίμα ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και με μια σταθερά πορεία ανάπτυξης. «Η χώρα μας δεν είναι πλέον μέρος του προβλήματος, είναι μία σταθερά στην οποία προσβλέπουν όλοι».

Μίλησε για τη δυναμική πορεία της Ροδόπης, τονίζοντας ότι θα λυθούν προβλήματα, όπως αυτό του νερού. «Είναι τα προβλήματα ενός φωτεινού αύριο κι όχι ενός γκρίζου μέλλοντος». Παραδέχθηκε εν μέρει ότι η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής, με την επισήμανση ότι τα τελευταία χρόνια «μπήκαμε σε μια περίοδο που η αξιοκρατία έχει μπει στη δημόσια διοίκηση, αλλά υπάρχει και η αυστηρότητα του πολίτη, η αξιολόγηση του δημοσίου υπαλλήλου. Υπάρχει και η απαιτητικότητα του πολίτη που θεωρεί ότι πρέπει να εξυπηρετείτε γρήγορα και έντιμα. Για να γίνει αυτό γίνεται η προσπάθεια με τα ΚΕΠ που βοηθούν τον πολίτη».

Απαντώντας στον κ. Λίτσο για την κάλυψη των εξόδων των ΚΕΠ ο κ. Μπίστης διασαφήνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία δήμαρχε ότι το κράτος θα αναλάβει αυτό το κόστος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους δήμους και τις νομαρχίες να σηκώσουν αυτό το οικονομικό βάρος».

Μετά τα εγκαίνια του ΚΕΠ Αιγείρου, ο κ. Μπίστης εκτάκτως επισκέφθηκε το Φανάρι για ένα καφέ, αν και το πρόγραμμά του αναφερόταν στα εγκαίνια του ΚΕΠ Αρριανών, όπου και μετέβει στη συνέχεια. Στα Αρριανά, συνοδευόμενος πάντα από τον κ. Σακελλάρη και το νομάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη έγινε δεκτός από το δήμαρχο κ. Χαλήτ Μεμέτ και μαθήτριες που του πρόσφεραν μια μεγάλη ανθοδέσμη. Στην υποδοχή ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Γκαλήπ, η τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανωλιά και ο τέως νομάρχης κ. Σταυρόπουλος.

Γιορτή τα εγκαίνια στα Αρριανά

Στα εγκαίνια του ΚΕΠ είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί δημότες παρά τις αγροτικές εργασίες. Το κλίμα ήταν γιορτινό, καθότι τα μεγάφωνα έπαιζαν τραγούδια σύγχρονα σε ποπ ρυθμούς. Ο δήμαρχος Αρριανών τόνισε ότι «οι υπηρεσίες που παρέχονται από τη δημόσια διοίκηση πρέπει να ικανοποιούν τις ανάγκες της κοινωνίας μας που απαιτεί ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών» και στάθηκε στις υπηρεσίες που παράσχουν ως δήμος στους πολίτες. Ευπρόσδεκτη χαρακτήρισε κάθε συνδρομή της τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση των πολιτών, επισημαίνοντας: «Η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα, τα οποία αναφύονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών για την ικανότητα της δημόσιας διοίκησης να τους εξυπηρετήσει και την κακή εικόνα του κρατικού μηχανισμού».

Νέα για καπνά και παλιννοστούντες

Ο κ. Μπίστης απέναντι σε ένα κοινό κατά πλειοψηφία μουσουλμάνων σχολίασε ότι «η ποιότητα της δημοκρατίας φαίνεται από το πώς φέρεται στις μειονότητες». Πέρασε στο κρίσιμο θέμα των επιδοτήσεων του καπνού ενημερώνοντάς τους: «Τα καπνά περνάνε μια πολύ δύσκολη φάση. Με έντονες κινήσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης οι επιδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες μέχρι το 2013. «Ό, τι αλλαγή γίνει στην αποδέσμευση της παραγωγής από την ενίσχυση θα είναι προς όφελός σας. Έχετε μικρό και μεσαίο κλήρο, άρα δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτε από τις όποιες αλλαγές. Αντιθέτως, με την αποδέσμευση από την παραγωγή και τα χρήματα θα παίρνετε από την παραγωγή και θα έχετε τη δυνατότητα να ενισχύσετε το εισόδημά σας, εφόσον καλλιεργήσετε και κάτι πέρα από τα καπνά».

Στη συνέχεια, ο κ. Μπίστης επέστρεψε στην Κομοτηνή για την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στην περιφέρεια, όπου έδωσε έμφαση σε θέματα ισονομίας και ισοπολιτείας, τονίζοντας ότι τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν δρομολογηθεί για να λυθούν. Με ικανοποίηση παρουσίασε το φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης με ημερομηνία 17.9.2003. «Είναι πλέον δημοσιευμένη η ΚΥΑ, που αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας των κριτηρίων, των όρων και των προϋποθέσεων παραχώρησης οικοπεδικών εκτάσεων σε παλιννοστούντες. Μέχρι 31.5.2004, οι ενδιαφερόμενοι ομογενείς παλιννοστούντες πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.