Εγκαινια του Θρακικου Μουσειου Παιδειας

Τα εγκαίνια του Θρακικού Μουσείου Παιδείας της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών, που αποτελεί ιστορική γωνιά για την πόλη μας, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στα πλαίσια των «Ελευθέριων» παρουσία τοπικών παραγόντων. Γεμάτο με αναμνήσεις μαθητικές το μουσείο προκαλεί την συγκίνηση των ηλικιωμένων μεταφέροντάς τους στα παιδικά τους χρόνια αποτελώντας όμως για τους νεότερους εστία γνώσης.

«Αισθανόμαστε ικανοποίηση και συγκίνηση, γιατί μετά από κόπους 15 ετών εγκαινιάστηκε το Θρακικό Μουσείο Παιδείας, το οποίο αποτελεί θετικό στοιχείο για την πόλη μας, ιστορική γωνιά μέσα από την οποία οι επερχόμενοι θα μπορούν να βλέπουν και να ασχοληθούν με την ιστορία και με την έρευνα αλλά και να διδαχθούν πολλά. Οι ηλικιωμένοι θα βλέπουν τα αντικείμενα του μουσείου θα συγκινούνται και οι νεότεροι θα αποκτούν γνώση. Θεωρώ ότι αποτελεί μια εστία γνώσης που πρέπει όλοι να τη στηρίξουμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τη νεότερη γενιά να αντιληφθεί, να μάθει την ιστορία του τόπου μας και να τη διαφυλάξει ες αεί. Το μουσείο δεν έχει ολοκληρωθεί, λείπουν πάρα πολλά, αλλά νομίζω ότι και η αρχή είναι καλή ώστε από εδώ και πέρα να είναι επισκέψιμο» δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής κ. Καζαντζής.

Τα εκθέματα προέρχονται από σχολεία, από συλλογές ιδιωτών, προσφορές ιδιωτών. Στην έκκλησή του προς τους δημότες ο κ. Καζαντζής σημείωσε ότι «ό,τι θα δώσουν, θα προσφερθεί εδώ και θα καταγραφεί με το όνομά τους, θα είναι περιουσία του μουσείου». Αναφερόμενος στις ελλείψεις του μουσείου σημείωσε ότι θα είναι μια καλή διδαχή αν μπορούν, έστω και αντίγραφα, να βρουν και να τα βάλουν στο μουσείο από τους αρχαίους σοφούς της Θράκης Αναξαγόρα, Δημόκριτο και από άλλους.

Από την άλλη ο γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Κώστας Σούτσας στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία να παραυρίσκεται στα εγκαίνια «ενός τόσο σημαντικού έργου, το οποίο πιστεύω ότι κάποια άτομα όπως ο δήμαρχος συνεισέφεραν ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η κοιτίδα πολιτισμού, διότι ο πολιτισμός ξεκινάει από την παιδεία».

Μετέφερε ότι αποτελεί συγκίνηση για αυτούς που είναι κάποιας ηλικίας να βλέπουν πράγματα τα οποία χρησιμοποιήσανε στα μαθητικά τους χρόνια ως εργαλεία μάθησης. «Δυστυχώς ο χώρος της Παιδείας τη στιγμή αυτή δοκιμάζεται, και τέτοια γεγονότα πιστεύω ότι έρχονται να ενισχύσουν αυτούς που πραγματικά επενδύουν σε αυτό το χώρο. Το μουσείο αυτό είναι μια παρακαταθήκη των προσπαθειών αυτών, είναι ευχής έργο όλη η μαθητιώσα νεολαία να το αγκαλιάσει, μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές διότι τέτοια γεγονότα δεν συμβαίνουν συχνά» σημείωσε ο κ. Σούτσας ο οποίος ευχήθηκε να εμπεδώσουν οι προσπάθειες που καταβάλλονται.

Με τη σειρά του ο αντιπρύτανης κ. Χατζηκωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η παιδεία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, όπως και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης «το οποίο είναι ένας κατεξοχήν φορέας για την Θράκη και τον τόπο ολόκληρο», διέρχεται δύσκολες ημέρες.

«Υπάρχουν κύματα, τα κύματα όμως αυτά είναι απαραίτητα γιατί ζωογονούν τη θάλασσα με οξυγόνο και έτσι επιτρέπουν να δημιουργούνται οι συνθήκες για τη συνέχιση της ζωής και του πολιτισμού» μετέφερε ο αντιπρύτανης σε κάποιο άλλο σημείο του χαιρετισμού του για να προσθέσει ότι η παράδοση είναι εκείνη που δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και συνθήκες ώστε τα κύματα να μην είναι μεγάλα. Τελειώνοντας ο κ, Χατζηκωνσταντίνου συνεχάρη όλους αυτούς που πάλεψαν για τη δημιουργία του μουσείου.

«Η δημοτική αρχή υιοθετεί τους στόχους της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών, συνοδοιπορεί και συμπαρίσταται στο έργο της και στηρίζει όλες τις δραστηριότητές της. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μουσείο μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο όχι μόνο για τα μέλη και τους αρωγούς της Εταιρείας αλλά και της τοπική κοινωνίας με τα πνευματικά ιδρύματα. Η λειτουργία του Μουσείου θα αποτελέσει όχι μόνο έκφραση πολιτιστικής κληρονομιάς στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και στον χώρο της γνώσης και της έρευνας» σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Βαβατσικλής.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.