Εγκαινια γραφειων υπερνομαρχιας Ξανθης-Καβαλας-Δραμας και γραφειου Περιφερειας στον Εχινο

Το παραδοσιακό κτίριο των παλαιών καπναποθηκών Ξάνθης, πλήρως ανακαινισμένο, στεγάζει πλέον τα γραφεία της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας. Τα εγκαίνια, έγιναν στο πλαίσιο της 15η Συνόδου των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, από τον Υπουργό ΕΣ.Δ.Δ.Α. Καθηγητή, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα, ο Υπουργός, εγκαινίασε και το Γραφείο της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, στον Εχίνο.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Η σύγκριση του παρελθόντος με το παρόν, δείχνει την αποτελεσματικότητα

της σημερινής κυβέρνησης στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.»

Ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας, στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας, με θέμα «Η Δημόσια Διοίκηση κοντά στον Πολίτη. Ο ρόλος των Περιφερειών δύο χρόνια μετά την πρώτη Σύνοδο στην Κομοτηνή», συνέκρινε «το χθες με το σήμερα» σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Για να καταλάβουμε, θα πω το παράδειγμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ώσπου να αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, η απορροφητικότητα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ήταν 14,1%. Σήμερα είναι στο 44%. Σε δυόμισι χρόνια, έγιναν τα διπλάσια από όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό φαίνεται επίσης και στις εντάξεις των έργων. 47% ήταν το επίπεδο των εντάξεων, 102% έχει φτάσει τώρα. Ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, βρήκε 368 εντεταγμένα έργα για όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και τα έφτασε 1.205 αυτή την στιγμή που μιλάμε. 200% και παραπάνω είναι η αύξηση.

Αυτή είναι η απάντησή μας. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει αυτά τα στοιχεία; Ποιοι μπορούν να δώσουν μαθήματα απορροφητικότητας; Εκείνοι που στα τέσσερα χρόνια, την είχαν στο 14,1%, σε εκείνους που σε 2,5 χρόνια την πήγαν 44%;».

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΥΠΕΡΟΝΟΜΑΡΧΙΑΣ

Στα εγκαίνια των γραφείων της διευρυμένης Ν.Α. ο Υπερνομάρχης κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, τόνισε το συμβολισμό «να στεγάζει τα γραφεία ένα κτίριο που θυμίζει και αναδεικνύει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου στις αρχές του 20ου αιώνα και στην περίοδο του μεσοπολέμου», και έλαβε τη δέσμευση του κ. Παυλόπουλου για επιπλέον χρηματική ενίσχυση «ώστε να ανακαινιστεί και το υπόλοιπο κτίριο προκειμένου να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες της διευρυμένης Ν.Α.».

Τις δύο όψεις – της ενσωμάτωσης του παρελθόντος και της προόδου του τόπου, αλλά και της προβολής της ιστορίας στο μέλλον – που έχει το κτίριο, υπογράμμισε ο Υπουργός ΕΣ.Δ.Δ.Α. κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας πως «αυτές οι δύο όψεις απηχούν και στην αυτοδιοίκηση η οποία έχει ρίζες δημοκρατίας και προοπτική, γιατί είναι προορισμένη και κυρίως η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, να πάει πολύ μπροστά. Το μέλλον του τόπου και σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής και σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως δε σε ποιότητα δημοκρατίας, εξαρτάται από την πορεία της αποκέντρωσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης». Επίσης, τόνισε, ότι «ως το τέλος του χρόνου, θα ολοκληρωθεί και ο κώδικας για τη Ν.Α., ο οποίος θα φέρει το όνομα του πρωτεργάτη και εμπνευστή της Ν.Α., του ρέκτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Θεόδωρου Κατριβάνου» και πρόσθεσε: «Οφείλουμε πολλά στην αυτοδιοίκηση γιατί οφείλουμε πολλά στον ελληνικό λαό, γιατί οι θεσμοί της Τ.Α. και Ν.Α. είναι οι καταλληλότεροι να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου. Ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι επιτελικός και επικουρικός». Τέλος, επισήμανε: «Στις πραγματικές δημοκρατίες, όπως ήταν και η δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα, στην αρχαία Αθήνα, έχουμε λαμπρά δημόσια κτίρια και ταπεινές ιδιωτικές κατοικίες. Φοβάμαι, ότι πολλά χρόνια τώρα στον τόπο μας συνέβη το αντίθετο και αυτό κάτι έλεγε. Όσο περισσότερο τα κτίρια του δημοσίου και της Τ.Α. αποκτούν την λαμπρότητα που τους ταιριάζει, τόσο το καλύτερο για την ίδια την δημοκρατία, γιατί τα κτίρια αυτά ανήκουν στους ανθρώπους και υπάρχουν για να είναι η Διοίκηση και η Τ.Α. στην υπηρεσία του πολίτη, όπως πρέπει να είναι».

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ

Μετά το αντίστοιχο γραφείο που ήδη λειτουργεί στη ορεινή Οργάνη του Ν. Ροδόπης, εγκαινιάστηκε και το γραφείο στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, οκτώ χιλιόμετρα από τον Εχίνο, από τον ΥΠΕΣΔΔΑ κ. Π. Παυλόπουλο παρουσία των Γ.Γ. των Περιφερειών, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων από όλη την Ανατ. Μακεδονία- Θράκη.

Κατά τον Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ., κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, «ο βασικός λόγος της δημιουργίας και της λειτουργίας του γραφείου, είναι μια διαπίστωση που έγινε λίγους μήνες μετά το 2004, και ήθελε τα έγγραφα της Περιφέρειάς μας και πριν αρχίσει η μεταρρύθμιση, να κάνουν 8-15 ημέρες να φθάσουν στο κέντρο και ότι η πληροφόρηση στον ορεινό όγκο ερχόταν με μια ταχύτητα που δεν είχε καμία σχέση με την έννοια της λέξης “ταχύτητα”. Η εφαρμογή του προγράμματος “Θησέας”, ήταν ο κινητήριος μοχλός να έρθουμε πιο κοντά στους ορεινούς όγκους, να μάθουμε πράγματα γι’ αυτούς, να ασχοληθούμε πραγματικά και να θεωρήσουμε χρέος μας και προτεραιότητα, αλλά και προσανατολισμό γενικότερα μιας πολιτείας που θέλει και είναι δημοκρατική, την ενίσχυση των περιοχών αυτών ώστε να μην έχουμε ποτέ διαφορετική αντιμετώπιση, ανισορροπία και δυσκολίες, που ουσιαστικά ανατρέπουν ή αναιρούν την ίδια την ζωή». Ο κ. Αγγελόπουλος, ανέφερε ακόμη, ότι «το γραφείο στην Οργάνη Ν. Ροδόπης είναι ήδη στελεχωμένο με δύο γεωπόνους, ένα πολιτικό μηχανικό και οικονομολόγο».

Ο κ. Παυλόπουλος, ανέφερε, ότι «στη σύγχρονη δημοκρατία το κράτος πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στον οποιοδήποτε πολίτη, εξασφαλίζοντάς του ισότιμη πρόσβαση και πλήρη σεβασμό όλων των δικαιωμάτων του» και πως «στη σημερινή εποχή, η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει πλέον να κάνουμε πράξη αυτό που λέγαμε κάποτε απλώς σαν ένα σύνθημα, ότι “η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα” και πολύ περισσότερο μπορούμε να πούμε τώρα, για παράδειγμα, ότι ο νομός Ξάνθης δεν είναι μόνο η Ξάνθη και επιπλέον ότι δεν υπάρχει μόνο μια έδρα της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. Μπορούμε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους για να τους δώσουμε την δυνατότητα να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους ελευθέρα και ισότιμα, να μπορέσει το κράτος να λειτουργήσει με βάση της ιδιομορφίες που αφορούν στις συγκεκριμένες δραστηριότητες των ανθρώπων, να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την κοινωνική και οικονομική τους προσφορά σύμφωνα με αυτά που μπορούν». Ο Υπουργός, έκανε λόγο και για «οφειλόμενη επίσκεψη στην Οργάνη για το εκεί γραφείο της Περιφέρειας» και παράλληλα τόνισε «και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη λειτουργία του γραφείου στην ορεινή Ξάνθη», αφού όπως σημείωσε, «το κτίριο ανήκε στη στρατιωτική υπηρεσία και εξυπηρετούσε άλλες δραστηριότητες», τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «εδώ φαίνεται πόσο είναι δυνατόν κτίρια που κάποτε είχαν άλλη αποστολή, να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες των ανθρώπων ανάγκες ειρηνικές, ανάγκες που σημαίνουν πρόοδο, ενότητα, συμπόνια, συλλογική προσπάθεια». Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος, απηύθυνε δημόσιο έπαινο στους ανθρώπους του ορεινού όγκου που «παρά τις όποιες δυσχέρειες στην πρόσβαση, στην καλλιέργεια, παρέχουν ένα πρότυπο προς όλους, για το τι σημαίνει αλληλοσεβασμός, αλληλοεκτίμηση, συνύπαρξη, τι σημαίνει να μπορείς να εκφράζεσαι ως πολίτης έχοντας όλα αυτά τα δικαιώματα και ταυτόχρονα μέσα από την ιδιαιτερότητα σου να ενώνεις την προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον, γιατί στις πραγματικές δημοκρατίες και οι ιδιαιτερότητες, οποιεσδήποτε, είναι εκείνες που περισσότερο ενώνουν τους ανθρώπους παρά τους διχάζουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.