Εγκαινια για το ανακαινισμενο προσκοπικο κεντρο «Αλκυων»

Ένα «έργο φωτός» με πολυποίκιλο ρόλο για την τοπική και όχι μόνο κοινωνία

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Προσκοπικού Κέντρου «Αλκυών» στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής, παρουσία του δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών κ.Γιάννη Σταυρίδη, της Αντιδημάρχου κ.Κυριακής Πατσάρας, του Προέδρου του ΣΕΠ κ.Χρήστου Λυγερού και των μελών του ΔΣ, του Γενικού Εφόρου κ.Θοδωρή Κεφαλά, του Περιφερειακού Εφόρου ΑΜΘ κ.Σωτήρη Στόικου, βαθμοφόρων και προσκόπων από ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ καθώς και παλαιών προσκόπων και μελών Επιτροπών συμπαράστασης.
 
Τα εγκαίνια του κέντρου, η ανακαίνιση του οποίου εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του έκανε λόγο για «έργα φωτός», καλώντας τις νεότερες γενιές των προσκόπων «το φως του πνεύματος, της ψυχής και της πίστεώς μας να είναι εκείνο που φωτίζει τη ζωή μας ούτως ώστε να πράττουμε το αγαθό».
 

«Βασικός κανόνας προσκοπισμού είναι ο αλτρουισμός, η αγάπη για τον άνθρωπο και τον συνάνθρωπο» σημείωσε ο ίδιος, ενώ απευθυνόμενος προς τα παιδιά τους προέτρεψε να «πατήσουν σε δυο πυλώνες, της Πίστεως μας και της πίστεως για την πατρίδα και την αγάπη μας».
 
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ήταν αυτός που μαζί με τον δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη καθώς και τα μέλη  του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων, για να ακολουθήσει έπειτα μία σύντομη ξενάγηση τους ανακαινισμένους χώρους του κέντρου.  

Γιάννης Σταυρίδης «Όπου υπάρχουν παιδιά υπάρχει χαρά και ζωή» 

Για τη συνεργασία του Δήμου με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων μίλησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, επισημαίνοντας πως έχουν δρομολογηθεί πολλά ζητήματα που εκκρεμούσαν από το παρελθόν, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις για την συνεργασία των δύο πλευρών. «Όπου υπάρχουν παιδιά  υπάρχει χαρά και ζωή και έχουμε την διάθεση σε οτιδήποτε μας ζητηθεί να είμαστε αρωγοί στις προσπάθειές σας» σημείωσε ο ίδιος.
 
Την ανάγκη αυτός αλλά και αντίστοιχοι χώροι «να παραμείνουν ζωντανοί και να διατηρούνται» επεσήμανε με τη σειρά του Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων ΑΜ-Θ κ. Σωτήρης Στόικος για να επισημάνει πως το κέντρο «Αλκυών» είναι έργο πολλών παλαιοτέρων αλλά και υφιστάμενων μελών της τοπικής προσκοπικής οικογένειας, ευχόμενος τέλος «να είναι συνέχεια γεμάτο με παιδικά χαμόγελα». 

Χρήστος Λυγερός «Η ανακαίνιση είναι των παιδιών» 

Για μία «ημέρα γιορτής» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΕΠ κ.Χρήστος Λυγερός, σημειώνοντας πως πέραν της ανακαίνισης των κτηρίων, « η ανακαίνιση είναι των παιδιών». «Είναι η παρουσία σας, η δράση σας, οι κατασκηνώσεις, οι εκπαιδεύσεις σας, το χαμόγελό σας, άρα λοιπόν η ανακαίνιση σήμερα πέραν της τυπικής τελετής έχει να κάνει με μία νέα αρχή, δυναμική, όχι μόνο των προσκόπων αλλά των παιδιών της τοπικής κοινωνίας, της Ελλάδας γενικότερα, που θα επισκεφθούν τον χώρο για να δημιουργήσουν και για να απολαύσουν την θάλασσα και τον ήλιο» τόνισε. Ο κ. Λυγερός ευχήθηκε « τα προσκοπικά μας κέντρα να είναι έργα αγάπης και φωτός, μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά της Ελλάδας που ως μεγαλύτεροι  τους χρωστάμε ένα καλύτερο μέλλον» για να επισημάνει τέλος την πολύτιμη συνεισφορά στην υλοποίηση του κέντρου «Αλκυών» του πρώην Περιφερειακού Εφόρου Ροδόπης κ.Αγγέλου Αγινορίτη, ο οποίος και έλαβε το αναμνηστικό μετάλλιο των 100 χρόνων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων , όπως αντίστοιχα και ο σύμβουλος του Δημάρχου Μαρώνειας Σαπών και παλιός πρόσκοπος κ. Σάκης Αντωνίου. 

Άγγελος Αγινορίτης «Η Αλκυώνα είναι παιδί μας και εμείς είμαστε παιδιά της Αλκυώνας» 

«Δεν έκανα τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που όφειλα να κάνω» δήλωσε ακολούθως παραλαμβάνοντας την τιμητική του πλακέτα ο κ. Αγινορίτης ο οποίος επεσήμανε πως το προσκοπικό αυτό κέντρο «είναι δημιούργημα πολλών ανθρώπων, παλαιοτέρων από εμένα, που το δημιούργησαν και εμένα εδώ ως πρόσκοπος». «Η Αλκυώνα είναι παιδί μας και εμείς είμαστε παιδιά της Αλκυώνας» συνέχισε ο πρώην Περιφερειακός Έφορος Ροδόπης  για να επισημάνει πως «το σημαντικότερο είναι να γίνει παιδί των παιδιών που είναι σήμερα μαζί μας».
 
Ο κ. Αγινορίτης αναφέρθηκε και στον πολυποίκιλο ρόλο του κέντρου, τόσο στα προηγούμενα χρόνια, όσο και σε αυτά που έρχονται, τονίζοντας πως  πρόκειται «αφενός  για έναν χώρο στον οποίο θα υλοποιείται το προσκοπικό πρόγραμμα αφετέρου ένας χώρος που ήταν και θα συνεχίσει να είναι ένας χώρος που οι εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής να μπορούν να αναπτύσσουν τις δικές του κοινωφελής και εθελοντικές τους δραστηριότητες και τρίτον ήταν και μπορεί να γίνει ένα πραγματικό  αναπτυξιακό εργαλείο, διότι εδώ φιλοξενούνται παιδιά από πολλές περιοχές της χώρας και του εξωτερικού, γνωρίζουν την περιοχή και συμβάλλουν με τον τρόπο τους τόσο στην ανάδειξη όσο και με αμιγώς οικονομικούς όρους στην προκοπή αυτού του τόπου».

Το «προφίλ» του Προσκοπικού Κέντρου «Αλκυών» 

Το Προσκοπικό Κέντρο «Αλκυών» είναι ένας προσκοπικός χώρος κατασκήνωσης και βρίσκεται στην παραλία Προσκυνητών, 30 χλμ. νότια της πόλης της Κομοτηνής και 8 χλμ. ανατολικά της ιστορικής περιοχής της Μαρώνειας. Έχει έκταση περίπου 13 στρέμματα με περίφραξη και συνορεύει κατευθείαν με τη παραλία. Η «Αλκυώνα», όπως είναι ευρέως γνωστή έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 50 άτομα σε στεγασμένους χώρους και πάνω από 120 άτομα σε υπαίθρια κατασκήνωση

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.