Εγινε θεσμος το ανοιχτο σπορειο του Πελιτι Κομοτηνης

Όλοι οι παρευρισκόμενοι στάθηκαν στην αξία της παραγωγής των φυτών

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το ανοιχτό σπορείο της οργάνωσης Πελίτι Κομοτηνής στην αυλή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου.
 
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι είχαν μαζί τους σακουλάκια γεμισμένα με φυτόχωμα, στα οποία οι μαθητές του σχολείου και τα μέλη της τοπικής ομάδας του Πελίτι, έσπειραν τους παραδοσιακούς σπόρους. Μετά από 4 χρόνια, που υλοποιείται αυτή η δράση, όλοι πλέον ήρθαν εφοδιασμένοι με φυτόχωμα σε θήκες ή σε πλαστικά ποτηράκια, όπου έγινε η σπορά από τα μέλη του Πελίτι, ωστόσο και αυτοί που δεν έφεραν μαζί τους φυτόχωμα, πήραν τους σπόρους που ήθελαν. Στην εκδήλωση υπήρχαν σπόροι μελιτζάνας, ντομάτας, πιπεριών και ντοματίνιων.
 

Φυσικά αυτή η εκδήλωση ήταν απλά η πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει στη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ και 18 χρόνια στην Κομοτηνή, στη διάρκεια της οποίας διανέμονται δωρεάν φυτά, τα οποία καλλιέργησαν και φρόντισαν μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της πόλης. Φέτος η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 20 Απριλίου στην πόλη μας.
 
Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι η διάσωση και διάδοση των ντόπιων και παραδοσιακών ποικιλιών σε συνδυασμό με την μύηση των ανθρώπων της πόλης και κυρίως των μικρών παιδιών, στη μαγική διαδικασία, της σποράς, της φροντίδας, της συγκομιδής. 

Νίκος Δομπάζης «Να μάθει ο κόσμος να παράγει τα δικά του φυτά» 

Πρωτεργάτης της προσπάθειας αυτής είναι ο εκπαιδευτικός και Συντονιστής της τοπικής κοινότητας Πελίτι Κομοτηνής κ. Νίκος Δομπάζης, ο  οποίος εξήγησε τους λόγους διεξαγωγής του ανοιχτού σπορείου. «Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου, έτσι ώστε να παράγει τα δικά του φυτά και όχι να τα αγοράζει έτοιμα, όπου είναι υβρίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δομπάζης συμπληρώνοντας πως ένας ακόμα λόγος διεξαγωγής του σπορείου είναι η ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και εμπειριών με άλλους καλλιεργητές, συμβάλλοντας στην βελτίωση των γνώσεων τους επί του θέματος.
 
Κλείνοντας ο Συντονιστής του Πελίτι Κομοτηνής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που σημειώνει τόσο το ανοιχτό σπορείο όσο και η κεντρική εκδήλωση όλα αυτά τα χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.