Εφυγε τιμημενος απο φιλους και αντιπαλους

Ο Ανδρέας Στογιαννίδης, ο λαοπρόβλητος δήμαρχος της Κομοτηνής, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος μετά την επτάχρονη χουντική τυραννία έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφήνοντας πίσω του πολιτικές παρακαταθήκες που σπάνια συναντά κανείς σε πολιτικούς της εποχής μας.

Γενναίος και ακαταπόνητος μαχητής για τα συμφέροντα της Κομοτηνής, ευθυτενής και ανθρώπινος, κουβάλησε στην πλάτη του τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της Θρακικής ιδιαιτερότητας, τόλμησε να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα και καθεστηκυίες νοοτροπίες αγοραίου εθνικισμού, από την Αριστερά και τη Δεξιά προερχόμενες, και δέχθηκε τελικά πάνω του το ανάθεμα του «προδότη» και του «τουρκοπροσκυνημένου» το 1975, όταν η Κομοτηνή επί μέρες φλέγονταν από τα επεισόδια των φασιστικών κύκλων της οργάνωσης «Ακρίτας», επειδή είχε δήμαρχο που ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της μειονότητας και δημοτικούς συμβούλους που στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από τους κόλπους της.


Και σαν ένα παιχνίδι της μοίρας, μια ειρωνεία της ιστορίας, η ήττα και το τέλος της πολιτικής του διαδρομής προήλθε από τη μειονότητα εκείνο το βράδυ των εκλογών του Οκτώβρη του 1990, όταν μετά από μια περίοδο δραματικών γεγονότων που κορυφώθηκαν με το ξέσπασμα της εθνικιστικής οργής εναντίον των καταστημάτων μειονοτικών πολιτών τον Γενάρη του ίδιου έτους, χρεώθηκε το πολιτικό κόστος από τις επιτήδειες κινήσεις των διακομματικών φατριών του ντόπιου εθνικισμού σε μια περίοδο που η Θράκη εισερχόταν στη εποχή των ελλήνων και των τούρκων «Σαδίκ».

Η Δημοκρατική Παράταξη του χρωστά αναμφίβολα μια μεγάλη συγνώμη για τα όσα συνέβησαν το 1975 στην Κομοτηνή και ειδικότερα όλοι εκείνοι που στα κατοπινά χρόνια εμβαπτίστηκαν στην «προοδευτική» κολυμπήθρα του Σιλωάμ και πρωταγωνίστησαν ως διαπρύσιοι κήρυκες της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας.

Και η Δεξιά του χρωστά ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί αν και ο Ανδρέας Στογιαννίδης δεν προέρχονταν από τις τάξεις της, η πολιτική του παρουσία και η πολιτική που άσκησε στο χώρο της μειονότητας, νομιμοποίησε στη συνείδηση του λαού πολλούς που λόγω του χουντικού τους παρελθόντος δεν θα μπορούσαν να σταθούν με τίποτα υπό άλλες συνθήκες στην τοπική κοινωνία. Του χρωστά όμως και μια μεγάλη συγνώμη για τα παρασκήνια, τα πολιτικά παίγνια, τους φατριασμούς και τις πισώπλατες μαχαιριές της περιόδου 1987-1990, που οδήγησαν στην φθορά του και την τελική ήττα αν και τελικώς δεν μπόρεσαν να τον αποκαθηλώσουν από υποψήφιο δήμαρχο ούτε και από τη συνείδηση του λαού της Κομοτηνής. Έχασε τις εκλογές παίρνοντας 56% στην πλειονότητα και μόλις 25% στη μειονότητα και απεχώρησε το 1994 τιμημένος αφήνοντας ορφανή στο δημοτικό συμβούλιο την τοπική Δεξιά που από τότε γνωρίζει μόνο ήττες στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις των δημοτικών εκλογών.

Η σημερινή δημοτική αρχή της Κομοτηνής στο πρόσωπο του δημάρχου Τάσου Βαβατσικλή απέδωσε ύψιστες τιμές στον Ανδρέα Στογιαννίδη, ιστάμενη πολύ ψηλότερα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» και της «Νέας Πορείας» με την «Ένωση Τοπικών Δυνάμεων», αντιπαραθέσεις που σφράγισαν την πολυκύμαντη πολιτική σταδιοδρομία του αποθανόντος τέως δημάρχου.

Όπως τόνισε ο κ. Βαβατσικλής αμέσως μετά το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα του Ανδρέα Στογιαννίδη σε κεντρικό δρόμο της Κομοτηνής, «υπήρξε αγωνιστής της Δημοκρατίας, στρατευμένος στη Δημοκρατική Παράταξη κατά τις δεκαετίες του 50 και του 60» και πρόσθεσε: « Πιστεύω να μην έφυγε με την πίκρα ότι μια μερίδα του πληθυσμού της Κομοτηνής τον αμφισβήτησε κάποια δύσκολη εποχή. Ο Ανδρέας Στογιαννίδης απέδειξε με τον τρόπο του και την διακυβέρνηση των πραγμάτων του δήμου ότι δεν μνησικακεί, δεν ολιγωρεί, δεν εκδικείται, άνοιξε την καρδιά του και την αγκαλιά του σε όλους, έδωσε μαθήματα δημοκρατίας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και πάντοτε είχε να πει ένα καλό λόγο σε όλους εμάς τους νεότερους που τον γνωρίσαμε».

«Πιστεύω ότι όλοι εμείς οι παλιοί συνάδελφοι που λίγο πολύ διδαχθήκαμε από αυτόν, θα τον θυμόμαστε στις καλύτερές του στιγμές που ήταν στιγμές προσφοράς για τον τόπο και τον ίδιο τον πολίτη της μειονότητας και της πλειονότητας».

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.