Εφυγε ο Καπεταν Κεμαλ

Γεννημένος το 1915 στη Συληβρία της Ανατολικής Θράκης, ο Μιχρί Μπελί πολέμησε στο πλάι των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού στη διάρκεια του Εμφυλίου. Από εθνικιστής και εχθρός των Ελλήνων στην περίοδο του ελληνοτουρκικού πολέμου (1919-1922), άρχισε να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά με την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το 1930, ως μέλος μιας ομάδας Τούρκων, στην τότε προσπάθεια Βενιζέλου και Ατατούρκ για σύσφιγξη των ελληνοτουρικών σχέσεων.

 

Στη συνέχεια ταξίδεψε για σπουδές στην Αμερική και κατά την περίοδο του κραχ στρατεύτηκε στο αμερικανικό κομμουνιστικό κόμμα. Εγκαταλείποντας την Αμερική, ο Μπελί πέρασε, το 1947, παράνομα στη Θράκη, μέσω Σόφιας, για να ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό. Ανέλαβε την αρχηγεία ενός τάγματος 500 ανταρτών (Μουσουλμάνων, Πομάκων και Ελλήνων). Μέχρι το 1949, ο Καπετάν Κεμάλ πολεμούσε και διηύθυνε την κομμουνιστική εφημερίδα «Αγώνας» στην τουρκική γλώσσα.
Επέστρεψε στην Τουρκία και φυλακίστηκε, ενώ αργότερα αυτοεξορίστηκε μέχρι που πριν από μερικά χρόνια επέστρεψε ελεύθερος πια, στη χώρα του. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη.
ΔΗΜ.ΑΡ: Χάθηκε ένα από τα σύμβολα της τουρκικής Αριστεράς

Σε ανακοίνωσή της για τον θάνατο του Μιχρί Μπελί, η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: «Αποχαιρετούμε τον Καπετάν Κεμάλ, φίλο της Ελλάδας και σύντροφο στους αγώνες του ελληνικού λαού. Με τον θάνατό του η Τουρκική αριστερά χάνει ένα από τα σύμβολά της και ο ελληνικός λαός έναν ειλικρινή φίλο. Ο Μιχρί Μπελί αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον αγώνα για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Όπως όλοι οι αγωνιστές της γενιάς του, υπέστη απίστευτες κακουχίες και διώξεις από το τουρκικό κράτος. Περίπου τριάντα χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε φυλακές και εξορίες. Στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα ήταν αρχηγός τάγματος του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας και τραυματίστηκε δύο φορές. Την περίοδο της χούντας του Εβρέν έφυγε από την Τουρκία, για να επιστρέψει στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Η ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς εκφράζει την βαθιά θλίψη της για τον θάνατό του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.