Εφυγε απο τη ζωη η Καθηγητρια του Τ.Ε.Φ.Α.Α., Υβοννη Χαραχουσου

Υπήρξε πρωτοπόρα στην προώθηση θεμάτων ισότητας των γυναικών στον αθλητισμό

Βαθύτατη θλίψη στις τάξεις του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σκόρπησε το άγγελμα του αιφνίδιου θανάτου της Καθηγήτριας Υβόννης Χαραχούσου. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από τη συγκινητική ανάρτηση που πραγματοποίησε ο σύζυγός της Χρήστος Καμπίτσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία σημείωνε:

«Έφυγε σήμερα το πρωί για το τελευταίο ταξίδι η λατρεμένη μου ΥΒΟΝΝΗ. Η αγαπημένη μου σύζυγος με την μεγάλη καρδιά, το πολύ δυνατό μυαλό, την αστείρευτη αγάπη για τη ζωή, μια πραγματική μαχήτρια, στάθηκε με πολύ θάρρος απέναντι στον καρκίνο που τον πάλεψε για τρία ολόκληρα χρόνια. Έσβησε ήσυχα σήμερα το πρωί αφήνοντας πίσω της σπουδαίο έργο σε όποιο μετερίζι υπηρέτησε. Στο πανεπιστήμιο, όπου σαν καθηγήτρια δίδαξε για δύο δεκαετίες, στην ΠΕΠΓΑΣ που υπήρξε η δημιουργός της και για χρόνια πρόεδρός της, σε διεθνείς οργανισμούς όπου αγωνίστηκε με επιτυχία για τα δικαιώματα των γυναικών στην άθληση και τη συμμετοχή τους σε διοικητικές θέσεις, για την αντιπροσώπευση της Ελλάδας σε πολλά διεθνή φόρουμ, για το πολύ σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό της έργο. Είμαι ευλογημένος που ο Θεός μου έστειλε αυτή την σπουδαία γυναίκα με την οποία έζησα 50 χρόνια, η οποία μου χάρισε δυο υπέροχα παιδιά και με την οποία ταξιδέψαμε σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο και μοιραστήκαμε τόσες εμπειρίες. Αυτές οι αναμνήσεις και η αιώνια αγάπη θα με συνοδεύουν σε όλη μου την ζωή. Αντίο αγαπημένη μου, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει».

Η Υβόννη Χαραχούσου υπηρέτησε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και, εκτός από το πλούσιο επιστημονικό της έργο, ξεχώρισε για την αγωνιστικότητά της και τη σημαντική συνεισφορά της στην προώθηση θεμάτων ισότητας των γυναικών στον αθλητισμό. 

Ήταν η εμπνεύστρια και δημιουργός της Πανελλήνιας Ένωσης για την Προώθηση των Γυναικών στον Αθλητισμό και τα Σπορ (ΠΕΠΓΑΣ),  στην οποία διετέλεσε  Πρόεδρος επί 16 χρόνια, πρωτοστατώντας σε πλήθος πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στον αθλητισμό, μέσα από τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και διεθνών συνεργασιών με αποκορύφωμα το Μεσογειακό συνέδριο για τη γυναίκα και τα ΣΠΟΡ το 2005, αλλά και την έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «Γυναίκα και Άθληση».

Το 2016, η Διεθνής Ομοσπονδία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού για κορίτσια και γυναίκες (International Association of Physical Education and Sport for Girls and Women-IAPESGW), στην έκδοσή της “Inspiration women in Europe”, την συμπεριέλαβε στις Ελληνίδες, που εμπνέουν τις επόμενες γενιές με τον αγώνα τους για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στον αθλητισμό στην Ελλάδα. Διακρίθηκε επίσης για το σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό της έργο στα γνωστικά πεδία της ισότητας των γυναικών στον αθλητισμό και στην άσκηση, τον μαζικό αθλητισμό και την  άσκηση στην τρίτη ηλικία.

Εκφράζοντας όλη την κοινότητα της ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ, η Κοσμήτορας κ. Ελένη Δούδα σε μήνυμα της τόνισε: «Υβόννη, χάραξες μια φωτεινή ακαδημαϊκή πορεία, με πολλαπλές διαδρομές… ενίσχυσες τη θέση των γυναικών στον αθλητισμό, πέρα από τα σύνορα της χώρας… ταξίδεψες σε όλον τον κόσμο για να το πετύχεις… ξεχώρισες με την απλή χαρισματική παρουσία σου… μας δίδαξες να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας… μας έμαθες απλόχερα να αγωνιζόμαστε, χωρίς συμβιβασμούς… θα σε θυμόμαστε παντοτινά… καλό σου ταξίδι… Καλό Παράδεισο να έχεις».

Η Κοσμήτορας, Καθηγήτρια Ελένη Δούδα, το διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και ο Σύλλογος Φοιτητών ‘’Σπύρος Λούης’’ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και απευθύνουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στον αγαπητό συνάδελφο Χρήστο Καμπίτση, που επί σειρά ετών υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και στα δύο παιδιά τους Νατάσσα και Νίκο.

Συλλυπητήρια και από εμάς στους οικείους της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.