Εφυγε απο τη ζωη η Ελενη Αντωνιαδου, η «Ελενη Βλαχου» της Κομοτηνης

Εκδότρια της εφημερίδας «Πρωϊα»

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, η Ελένη Αντωνιάδη,  μια από τις πρώτες διακριθείσες  στον κοινωνικό χώρο, αλλά και στον συνήθως ανδροκρατούμενο, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, επαγγελματικό στίβο της  έκδοσης εφημερίδας και της δημοσιογραφίας, κυρία.

Η Ελένη, κόρη του διακεκριμένου εκδότη Απόστολου Αντωνιάδη, που εξέδιδε την εφημερίδα «Πρωϊα», από πολύ νωρίς, από τα μέσα της δεκαετίας του 1920, μια εφημερίδα που κουβαλούσε την παιδεία και την κουλτούρα του αεικίνητου ηπειρωτικού ελληνισμού, ίσως και γι’ αυτό ακουμπούσε με τόση στιβαρότητα στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων, ως εφημερίδα «τοπικών συμφερόντων», όπως διεκήρυττε.


Η Ελένη Αντωνιάδη νεαρή και κομψότατη μπροστά στα γραφεία της Καθημερινής στην Κομοτηνή παρουσία της μεγάλης κυρίας της ελληνικής δημοσιογραφίας Ελένης Βλάχου. Ο Απόστολος Αντωνιάδης και η Πρωϊα του είχαν συνεργασία με την Καθημερινή. Ο Απόστολος ήταν ανταποκριτής της στη Θράκη
 

Ενός εκδότη που το ενδιαφέρον του δεν περιοριζόταν στα της έκδοσης της εφημερίδας μόνον, αλλά ήταν πάντοτε παρών στα μεγάλα και μικρά γεγονότα του τόπου του, και ως δημοτικός σύμβουλος Κομοτηναίων, με την Ελένη διαρκώς παρούσα δίπλα του. Την Ελένη που ανέλαβε τα ηνία της εφημερίδας μετά το 1950, εξελέγη  πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας Ανδρέα Στογιαννίδη, και τα τελευταία εβδομαδιαία φύλλα της «Πρωϊας», την πρώτη πενταετία του 1990,  φίλες η Ελένη Σκάβδη κι εμείς μαζί της, είχαμε την τύχη τη δημιουργική τους επεξεργασία, το τελικό  lay out, να το ολοκληρώνουμε εμείς.

Η Ελένη, υπέρκομψη, ευγενική και δραστήρια, που έδωσε σε δεκάδες ερευνητές την «Πρωία» της για καταγραφή και ανάδειξη ιστορικών πτυχών της πόλης, και τελικά χάρισε το corpus των τευχών της στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Κομοτηνή.
Η εξόδιος ακολουθία της  σεβαστής και αγαπημένης μας Νίτσας θα τελεστεί  στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής στις 3.00 το μεσημέρι, ενώ  ο αποχαιρετισμός της θα ξεκινήσει στον ίδιο ναό από τις 2.00.
 
Στα αδέλφια της και τα ανίψια της, τα θερμά μας συλλυπητήρια.
 

Καλό Παράδεισο, και Καλά και Ωραία Πρωιά στον Ουρανό, αγαπημένη μας, κυρία Νίτσα…

 

Παρατηρητής της Θράκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.