Ευκολοτερη και περισσοτερη προσβαση αλλα και ποιοτικοτερος τουρισμος για τα ΑΜΕΑ

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν Δήμος Κομοτηνής και ΑμεΑ Ροδόπης, με πλούσια ατζέντα

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιάννη Γκαράνη, είχε χθες νωρίς το πρωί, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης, Τρύφωνας Καρούντζος μαζί με τον επιστημονικό σύμβουλο του Σωματείου κ. Θεοδόση Θεοδοσίου αλλά και τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Φαναριού, Πέτρο Καραβέτη.
 
Η ατζέντα της συζήτησης περιελάβανε την συντήρηση και επισκευή των υπαρχουσών δομών για τα ΑμεΑ, την εναρμόνιση των Ευρωπαϊκών νόμων για τα ΑμεΑ, τη δημιουργία θέσεων πάρκινγκ και την βελτίωση τον τουριστικών δομών για τους ίδιους, στο Φανάρι Ροδόπης. 

«Χρειάζεται πολιτική βούληση» 

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Προέδρος του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης έκανε μια μικρή αποτίμηση αυτής, αναφέροντας πως «πρώτα απ’ όλα θέσαμε την ντιρεκτίβα που βρήκαμε το 2012 σχετικά με την ενσωμάτωση των οδηγιών της ΕΕ για τα προσβάσιμα κτήρια». Ο ίδιος διευκρίνισε πως είναι ένα θέμα που ξεκινάει με θετικό πρόσημο ο δήμος Κομοτηνής σε σχέση με τους άλλους δήμους καθώς έχει ήδη κάποια προσβάσιμα κτήρια και δεν χρειάζεται να κάνει πολλά. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καρούντζος δεσμεύτηκε πως το Σωματείο θα βοηθήσει έτσι ώστε να βρεθούν τα κτήρια αυτά που δεν είναι προσβάσιμα και να γίνουν και εκεί οι απαραίτητες εργασίες.
 
Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο συζητήθηκε η διατήρηση των υπαρχόντων δομών, η συντήρηση και επισκευή τους όπου αυτή χρειάζεται. Σε αυτό το σημείο συζητήθηκε και το πλάνο και οι βελτιώσεις που χρειάζονται για τον τουρισμό και τα ΑΜΕΑ καθώς στην συνάντηση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φαναρίου, Πέτρος Καραβέτης.  «Χρειάζεται πολιτική βούληση για να γίνουν όλα» τόνισε ο κ. Καρούντζος, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν λύνεται». Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Σωματείου προέτρεψε τους επιχειρηματίες να κάνουν τις επιχειρήσεις τους πιο εύκολα προσβάσιμες καθώς θα έχουν και αυτοί οικονομικό όφελος ενώ πιστεύει ότι σιγά-σιγά με κάποια διαπαιδαγώγηση θα τους το δώσει να το καταλάβουν.
 
Όσον αφορά τις τουριστικές υποδομές για ΑμεΑ ο κ. Καρούτζος θεωρεί ότι ο δήμος είναι υποχρεωμένος δια μέσου του τοπικού συμβούλου του Φαναρίου να κάνει κάποια έργα, που έχουν κριθεί ότι πρέπει να γίνουν με σκοπό και το Φανάρι να γίνει τουριστικός προορισμός για τα ΑμεΑ.
 
Τέλος αναφέρθηκε και στην προσβασιμότητα παλιών κυρίως κτιρίων που στεγάζουν κάποιες υπηρεσίες του Δήμου, όπως το κτήριο της ΔΕΚΕΠΑΚ, επισημαίνοντας πως δεν έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα για να γίνουν προσβάσιμα αλλά τρόποι για να γίνουν υπάρχουν, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα κάστρο στην Σκωτία το οποίο και έγινε προσβάσιμο. «Πρέπει απλά να καταλάβουν όλοι ότι και τα ΑμεΑ έχουν ίσα δικαιώματα στην ελληνική καθημερινότητα» επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Καρούντζος. 

«Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις συζητήσεις και προτάσεις» 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης, τόνισε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις και συζητήσεις». Ξεκαθάρισε δε ότι σαν Δημοτική Αρχή θα βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους ανθρώπους με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα, τονίζοντας ότι είναι και υποχρέωση της πολιτείας αλλά και των Δήμων να παρέχουν αυτά που πρέπει για να έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία της πόλης και κατά κύριο λόγο στα δημόσια κτήρια αλλά φυσικά και ό,τι αφορά στον τουρισμό στο Φανάρι.
 
Τέλος σημείωσε ότι ο Δήμος Κομοτηνής είναι προσβάσιμος στα περισσότερα σημεία του κέντρου της πόλης για να δεσμευτεί ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα σημεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.