Ευκολοτερες οι αγωγες απο τις καταναλωτικες ενωσεις

Διευρύνεται η δυνατότητα των ελληνικών ενώσεων καταναλωτών να εγείρουν συλλογικές αγωγές ενώπιον των δικαστηρίων για θέματα προστασίας καταναλωτή, ενώ το δικαίωμα αυτό αναγνωρίζεται πλέον και στους ξένους φορείς.

Τα ανωτέρω προβλέπει προεδρικό διάταγμα που προωθεί προς υπογραφή το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο την αποτελεσματικότερη διασφάλιση των καταναλωτικών δικαιωμάτων. Με βάση τις κυριότερες διατάξεις του Π.Δ.:

•Αναγνωρίζεται ρητά η δυνατότητα των ελληνικών ενώσεων να ασκούν συλλογικές αγωγές για παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν στην άσκηση τηλεοπτικών δραστηριοτήτων, τα οργανωμένα ταξίδια και τις οργανωμένες διακοπές, τη διαφήμιση φαρμάκων και τη χρονομεριστική μίσθωση. Μέχρι σήμερα οι βασικότερες των συλλογικών αγωγών ασκήθηκαν κατά ασφαλιστικών εταιρειών, τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

•Παρέχεται το δικαίωμα στις ενώσεις καταναλωτών να απαιτούν όχι μόνο την παύση της παράνομης συμπεριφοράς του προμηθευτή, αλλά και τη λήψη άλλων μέτρων όπως είναι η δημοσίευση του συνόλου ή μέρους της απόφασης του δικαστηρίου.

•Αναγνωρίζεται σε φορείς άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. το δικαίωμα να ασκούν συλλογική αγωγή ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων για παραβάσεις που θίγουν τα δικαιώματα των καταναλωτών. Αντίστοιχη πρόσβαση στις δικαστικές αρχές των κρατών μελών της Ε.Ε. θα έχουν και οι ελληνικές ενώσεις καταναλωτών, με βάση την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης που εισάγει η σχετική κοινοτική οδηγία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, απευθείας στο email σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ