Ευκαιρια για ουσιαστικη γνωριμια της πολης με τον Αρμενικο πολιτισμο η «Αρμενικη Εβδομαδα»

Πλούσια σε ειδήσεις αλλά και σχέδια η απολογιστική συνέντευξη των διοργανωτών ─ Από τον Μάιο αρχίζει να πραγματώνεται η συνεργασία με το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν ─ Εγκεκριμένη υποτροφία για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής για την ιστορία των αρμενίων της Θράκης

Η παρουσίαση του αφιερωματικού ηλεκτρονικού άλμπουμ φωτογραφιών των όσων έλαβαν χώρα και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της «Αρμενικής Εβδομάδας», της αφιερωμένης στην Αρμενική Γλώσσα και πολιτισμό εβδομάδα που διοργάνωσαν το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα της Κομοτηνής, το διάστημα 26 Φεβρουαρίου με 3 Μαρτίου, έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου, 31 Μαρτίου.

Παρουσία της προέδρου του Τμήματος κ. Μαρίας Δημάση και  του Προέδρου του Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής, κ. Στεπάν Ματεοσιάν, οι οποίοι σημείωσαν την επιτυχία της διοργάνωσης αλλά και τη σημασία αυτής, με αφορμή την «ζώσα και σημαντική Αρμενική Κοινότητας της Κομοτηνής» όπως υπογραμμίστηκε. 

Ευκαιρία για ουσιαστική γνωριμία της πόλης με την Αρμενική Κοινότητα 

«Η Αρμενική εβδομάδα αποτέλεσε για εμάς μία πολύ σημαντική σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής, και αφορούσε στην ανάδειξη της ιστορίας της Αρμενίας, της χώρας του σήμερα, των ανθρώπων και της κουλτούρας τους» επεσήμανε παίρνοντας πρώτη τον λόγο η κ. Δημάση. «Εκδηλώσεις που αφορούσαν στην εθνική, εθνοτική, πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα των Αρμενίων συμπολιτών μας» συνέχισε «που αποτέλεσαν αφορμή ενός ουσιαστικού διαπολιτισμικού διαλόγου με την έννοια ότι η πλειονοτική ομάδα της πόλης, ως προς την θρησκευτική και όχι μόνο ταυτότητα, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ουσιαστικά την Αρμενική κοινότητα, την γενέθλια γη τους, την ιστορική χώρα στη διαχρονική της διάσταση».
 

Η κ. Δημάση ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής καθώς και τα μέλη του Τμήματος Παρευξεινίων, τους επίκουρους καθηγητές κ.κ. Ιάκωβο Αχτσιόγλου και Ελευθέριο  Χαρατσίδη, που ανέλαβαν, όπως εξήγησε, την όλη διοργάνωση, την κ. Βασιλική Ναζαρετιάν για την μετάφραση του προγράμματος στην Αρμενική γλώσσα, καθώς και τους εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος που δούλεψαν ακούραστα για την επιτυχή υλοποίησή της.  
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής κ.Στεπάν Ματεοσιάν ο οποίος ξεκίνησε με τις ευχαριστίες του προς το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών αλλά και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συνολικά, καθώς και τα μέλη της παροικίας της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής που συνέβαλαν, όπως τόνισε, στην όλη διοργάνωση, τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Αρμενίων Κομοτηνής καθώς και την χορωδία της Αρμενικής Εκκλησίας Κομοτηνής.
 

Ο κ. Ματεοσιάν αναφέρθηκε ξεχωριστά στο σύνολο των εισηγητών της εβδομάδας που παρουσίασαν το έργο και τον πολιτισμό των Αρμενίων, την κ. Μιχαηλίδου η οποία μαζί με τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας παρουσίασαν ακόμα και την Αρμενική κουζίνα, ευχόμενος η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί για τη συνεχή παρουσίαση του πολιτισμού και «της οντότητάς μας καθώς και των προγόνων μας». 

Επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το κρατικό πανεπιστήμιο του Ερεβάν 

Η συνεργασία αυτή αποτέλεσε άλλωστε όπως εξήγησε η κ. Δημάση την αφορμή για την έναρξη πολλών άλλων και συναφών συνεργειών, ανακοινώνοντας πως ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις για την επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου συνεργασίας του Τμήματος αυτή τη φορά με τη Σχολή Ρωσικής Φιλολογίας του  κρατικού Πανεπιστημίου του Ερεβάν, στο οποίο διδάσκεται και η Ελληνική Γλώσσα, που ήδη έχει λάβει θετικές συναινέσεις και από τις δύο πλευρές, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, τρία μέλη του Τμήματος Παρευξεινίων, τον προσεχή Μάιο, θα αναλάβουν την επιμόρφωση δεκατριών ομογενών εκπαιδευτικών που έχουν την ευθύνη της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στην Αρμενία. 

Στα σκαριά διδακτορικό με θέμα τους Αρμενίους της Θράκης 

Το πιο αισιόδοξο ωστόσο νέο που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της απολογιστικής αυτής συνέντευξης ήταν η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα τους Αρμενίους στη Θράκη, που θα πραγματοποιηθεί με χορηγία, κατόπιν σχετικής απόφασης της Γενικής συνέλευσης του Τμήματος, η διαδικασία για τη θέσπιση του οποίου βρίσκεται εν εξελίξει και σύντομα αναμένονται εξελίξεις.
 

«Υλοποιούμε πράγματα που προέκυψαν και αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής» σημείωσε η κ. Δημάση χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας επίσης πως από το προσεχές φθινόπωρο ο κ. Χαρατσίδης θα διδάσκει ένα μάθημα επιλογής που θα αφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό της Αρμενίας, ως επιστημονικό χώρο έρευνας. 

Μακροπρόθεσμα σχέδια για τη δημιουργία έδρας Αρμενικών Σπουδών 

Ερωτηθείσα σχετικά με την πιθανότητα περαιτέρω διεύρυνσης της έρευνας αυτής και της πιθανής ένταξης της ιστορίας και του αρμενικού πολιτισμού στο Τμήμα, η κ. Δημάση επεσήμανε πως ήδη έχει μπει ο σπόρος για τη δημιουργία μίας πιθανής έδρας, σε μακροπρόθεσμο όμως επίπεδο, καθώς, όπως εξήγησε, για να συμβεί αυτό απαιτείται έξωθεν στήριξη και σε οικονομικό επίπεδο ενώ πρέπει να βρεθεί και το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό υψηλού επιπέδου. « Ήδη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν εκτενείς συζητήσεις γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξη, όχι όμως με άμεσα αποτελέσματα» σημείωσε η ίδια, ενώ ερωτηθείς σχετικά με μία πιθανή χρηματοδότηση από πλευράς της παγκόσμιας Αρμενικής κοινότητας που έχει την οικονομική  δυνατότητα αλλά και τη θέληση να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, ο κ. Ματεοσιάν εξήγησε πως «σίγουρα μπορεί να βρεθούν άνθρωποι που έχουν και τη δυνατότητα και την θέληση, ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη διαχρονική στήριξη, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμού αλλά και εξέλιξής του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.