Εφημεριες μεχρι τις 10 Νοεμβριου

Τι θα γίνει μετά από τις 10 Νοεμβρίου, θα υπάρχουν γιατροί να καλύψουν τις εφημερίες στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, εφόσον με βάση το επίσημο πρόγραμμα το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου οι εφημερίες σε πολλές κλινικές καλύπτονται μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία; Το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό, παρόλα αυτά η αδράνεια του υπουργείου φαίνεται πως έχει φέρει το θέμα στα άκρα.

Όπως είναι γνωστό τον προηγούμενο μήνα οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας με αίτημα να εφαρμοσθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετική με τα Προεδρικά Διατάγματα 88/1999 και 76/2005 που αφορούν στην κοινοτική οδηγία για ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ωρών εβδομαδιαίας εργασίας το 48ωρο. Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν «για το μήνα Νοέμβριο θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών σύμφωνα με τον ανώτατο επιτρεπόμενο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας, όπως αυτός καθορίστηκε από τα ΠΔ 88/199 και 76/2005, με τα οποία ενσωματώθηκαν στην εθνική Νομοθεσία οι ρυθμίσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 93/104 περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Ως εκ τούτου τα προγράμματα εφημεριών Νοεμβρίου 2008 θα περιλαμβάνουν έως 2 καθημερινές εφημερίες για τους ειδικούς και έως (3 καθημερινές και μία αργία) για τους ειδικευόμενους». Χθες στο νοσοκομείο της Κομοτηνής αναρτήθηκε το πρόγραμμα των εφημεριών και όπως τονίζει ο κ. Σωτηρακόπουλος, γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης και εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, «για πρώτη φορά είναι ελλιπές». Για το θέμα όμως αυτό ο κ. Σωτηρακόπουλος μιλά σήμερα στον ΠτΘ.

Έλλειψη προσωπικού

ΠτΘ: Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία σήμερα;

Ν.Σ.: Η κατάσταση όσον αφορά στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική. Αυτό οφείλεται στην αδράνεια του Υπουργείου Υγείας που βλέπει την επαρχία όπως οι θίασοι το καλοκαίρι, οι οποίοι όταν τελειώνουν τις παραστάσεις τους στην Αθήνα περνάνε και από αυτήν. Έτσι ακριβώς βλέπει το Υπουργείο τα νοσοκομεία της επαρχίας. Οι ελλείψεις είναι τρομακτικές και σε γιατρούς, και σε νοσηλευτές και σε υπόλοιπο προσωπικό. Κύρια όμως οι ελλείψεις εντοπίζονται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ειδικεύοντας στην περιοχή μας θα έλεγα ότι και εδώ υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Υπάρχουν προβλήματα μεταξύ διευθυντών λόγω της μεγάλης έλλειψης. Κινδυνεύουν ασθενείς, γιατί όταν έχει βάρδια μια νοσηλεύτρια για τριάντα ή σαράντα αρρώστους δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κάποιος θα λιποθυμήσει, κάποιου ο ορός θα τελειώσει, κάποιος θα πέσει από το κρεβάτι, κάποιος χρειάζεται εντατικότερη βοήθεια. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες.

ΠτΘ: Είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των ελλείψεων;

Ν.Σ.: Είμαστε στο μείον διότι οι συνταξιοδοτήσεις η οι αποχωρήσεις για διαφόρους λόγους ή οι άδειες λόγω εγκυμοσύνης είναι περισσότερες σε σχέση με τους διορισμούς. Οι δε προσλήψεις είναι προσωρινές, γίνονται μέσω διαφόρων προγραμμάτων και μάλιστα οι προσληφθέντες με αυτό τον τρόπο δουλεύουν μόνο πρωί. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για εκπαιδευόμενους.

Θέμα εφημεριών

ΠτΘ: Υπάρχει κάποιο νεώτερο όσον αφορά στο θέμα των εφημεριών;

Ν.Σ.:
Να θυμίσω ότι οι εφημερίες αφορούν σε 48 ώρες για τους ειδικούς γιατρούς και 56 για τους ειδικευόμενους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δύο εφημερίες θα κάνουν οι ειδικοί στο μήνα και τέσσερις οι ειδικευόμενοι. Σήμερα βγήκε το επίσημο πρόγραμμα από τη διοίκηση, το οποίο δεν έχει μετά από τις 10 Νοέμβρη εφημερεύοντες σε ορισμένα τμήματα. Μόνο οι Χειρουργοί, οι Ακτινολόγοι και οι ωτορινολαρυγγολόγοι έχουν καταθέσει πλήρες πρόγραμμα, δεν ξέρω για ποιους λόγους. Αυτοί δέχονται παραβίαση του ανώτερου χρόνου και προφανώς θα κάνουν δηλώσεις, όπως έχει ζητηθεί από το Συμβούλιο, ότι θα φέρουν δηλαδή την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί σε ένα άρρωστο. Ακόμη και στα επείγοντα δεν έχουν προβλεφθεί εφημερίες.

ΠτΘ: Η ίδια τακτική ακολουθούνταν και τους προηγούμενους μήνες;

Ν.Σ.:
Το πρόγραμμα που βγήκε είναι ελλιπές και φέρει την υπογραφή του κ. Καβαρατζή. Μέχρι τώρα έβγαινε για ολόκληρο το μήνα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Για παράδειγμα στα επείγοντα υπάρχει μέχρι τις 12 του μηνός παθολόγος και από εκεί και πέρα υπάρχουν μόνο κάποιοι βοηθοί χειρουργοί που κατέβηκαν από μόνοι τους. Άρα το πρόβλημα είναι μεγάλο.

ΠτΘ: Τι θα γίνει μετά τις 10 Νοεμβρίου;

Ν.Σ.:
Προσωπικά το έθεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο χθες εκτός ημερήσιας διάταξης και τους ενημέρωσα για το κλίμα που υπάρχει. Περιμένουν από το Υπουργείο. Ο διοικητής εξέφρασε τη γνώμη ότι το θέμα θα λυθεί κεντρικά αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να λυθεί την τελευταία στιγμή. Η Ομοσπονδία μας ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο από το 2007 και με ευθύνη του Υπουργείου σταμάτησε ο διάλογος. Το υπουργείο δεν δεχόταν κανέναν και χρησιμοποιούσε το προσφιλές μέτρο της αναβολής. Ο Υπουργός με νομοθέτημα ανέβαλλε το θέμα για λόγους προσαρμογής ένα εξάμηνο. Περνούσε το εξάμηνο το ανέβαλλε για άλλο και έτσι πέρασαν δύο χρόνια. Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτηρίζονται παράνομα και αντισυνταγματικά τα νομοθετήματα του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος προφανώς ενδιαφέρεται μόνο για την ανάδειξη του προσωπικού του στυλ και αν θα έχει ανεβασμένα ποσοστά στον κόσμο και επί της ουσίας τίποτα. Κόβει καμιά κορδέλα, τον ενδιαφέρει να μιλά για άλλα πράγματα, όπως για εξωτερική πολιτική, για οτιδήποτε άλλο εκτός από θέματα υγείας. Με την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου τρέχουν στο υπουργείο, εξ όσων γνωρίζω, και δεν προλαβαίνουν. Γιατί το όλο θέμα δεν υποκινείται για κομματικούς λόγους. Οι ίδιοι οι γιατροί έχουν ξεσηκωθεί και ήδη πάνω από εξήντα νοσοκομεία στην επαρχία και μερικά στην Αθήνα, έχουν ξεσηκωθεί, έχουν κάνει μαζικές συνελεύσεις, συνελεύσεις που δεν έχουμε ξαναδεί, και έχουν πάρει αποφάσεις ότι θα εφαρμόσουν το νόμο και αυτό που ορίζει η πολιτεία. Γνωρίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκαλέσει το Υπουργείο και θα σύρει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εφαρμογή αυτών που υπογράφει. Άρα ο κ. Αβραμόπουλος πρέπει να απαντήσει.

ΠτΘ: Δεν υπάρχει καμία κίνηση από πλευράς υπουργείου;

Ν.Σ.:
Για να μην αδικήσω τον κ. Αβραμόπουλο έχει κάνει μία πρόταση, η οποία όμως δεν είναι επί της ουσίας, ώστε να μας δελεάσει. Η Ομοσπονδία έχει κάνει μία αντιπρόταση και περιμένουμε μέχρι τις 5 Νοέμβρη για να συνεδριάσουμε. Ξέρω ότι και ο Διοικητής του Νοσοκομείου ο κ. Καβαρατζής θα κατεβεί στην Αθήνα τη Δευτέρα, δεν ξέρω αν κατεβαίνει για αυτό το λόγο. Από το Υπουργείο βέβαια ακούμε πολλά λόγια. Υποσχέθηκε ότι μέσα στο 2008 θα γίνουν 2300 διορισμοί γιατρών και ακόμη τους βλέπουμε. Λέτε να τους διορίσει σε ένα μήνα; Δεν νομίζω.

ΠτΘ: Θα έλεγα ότι μέσα σε δέκα μέρες πρέπει να γίνουν οι διορισμοί…

Ν.Σ.:
Ναι μέσα σε δέκα ημέρες επί της ουσίας. Τώρα υπόσχεται ο κ. Αβραμόπουλος ότι μέσα στο 2009 θα διορίσει 4500 γιατρούς. Αυτό είναι θετικό γιατί αναγνωρίζει την έλλειψη του προσωπικού αλλά επί της ουσίας δεν δεσμεύεται. Και το λέω αυτό γιατί όταν αποφασίσεις να κάνεις διορισμούς πρέπει να δεσμεύσεις χρήματα από τον προϋπολογισμό του κράτους. Εάν δεν ζητήσει χρήματα για διορισμούς γιατρών από το Υπουργείο Οικονομικών δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρχει κονδύλι, γιατί αν δεν υπάρχει είναι λόγια κοροϊδίας. Και αυτή την έχουμε δει. Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και μάλιστα το γράψατε και εσείς, αλλά δεν την είδαμε. Με μηδέν κονδύλια δεν γίνεται. Ναι, το έβγαλε σαν νομοθέτημα αλλά χωρίς κονδύλια δεν μπορεί να γίνει. Για να μιλήσουμε συγκεκριμένα έχουν εγκαινιάσει τα πολυδύναμα ιατρεία όπως λέμε της Οργάνης, του Κέχρου και της Ξυλαγανής αλλά δεν έχουν γιατρούς. Προεκλογικά κόβαμε κορδέλες αλλά τίποτα δεν έχει γίνει. Υπάρχουν γιατροί οι οποίοι μεταφέρονται από το νοσοκομείο ή είναι αγροτικοί γιατροί. Αυτό όμως δεν είναι λύση.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι είναι συνειδητή η απαξίωση αυτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας;

Ν.Σ.:
Δεν ξέρω αν είναι συνειδητή η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εκείνο που βλέπω είναι να ροκανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, και δεν εννοώ τους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι και αυτοί προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα και είναι απλήρωτοι από τον ΟΠΑΔ και τα άλλα ταμεία, εννοώ τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που ροκανίζουν με αποτέλεσμα όταν έχεις ένα πρόβλημα να σου συστήνουν να πας στο Διαβαλκανικό. Πιστεύω ότι θέλουν να περάσουν τον τομέα της υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το Καλοκαίρι προσπάθησαν να περάσουν νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές να περάσουν σε μη γιατρούς. Βλέπουν δηλαδή το θέμα καθαρά επιχειρηματικά.

ΠτΘ: κ. Σωτηρακόπουλε σας ευχαριστούμε πολύ.

Ν.Σ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.