Εφετειο Θρακης: Περισσοτεροι οι Εφετες απο τους δικαστικους υπαλληλους

Επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών

Ανδρονίκη Σεργιαννίδου, πρόεδρος δικαστικών υπαλλήλων Ροδόπης
«Καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε έναν τεράστιο όγκο εργασιών, που κατά κύριο λόγο προέρχεται από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών»

Ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων, βασικό αίτημα των οποίων αποτελεί η αντιμετώπιση της υφιστάμενης υποστελέχωσης. Θυμίζουμε πως αυτό που έως τώρα έχει προβλεφθεί σχετικά με τις κινητοποιήσεις, είναι η δίωρη αποχή των υπαλλήλων από τα εργασιακά του καθήκοντα, έως και τις 14 Φεβρουαρίου.

Η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Νομού Ροδόπης κ. Ανδρονίκη Σεργιαννίδου, εξήγησε τους λόγους που αφορούν στην συλλογική αυτή κινητοποίηση που εξήγγειλε η Ο.Δ.Υ.Ε, αναλύοντας τα σε τοπικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα και όσον αφορά τις δικαστικές υπηρεσίες Ροδόπης, τα αιτήματα αφορούν στην άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπηρεσιών της Κομοτηνής οι οποίες όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «καλούνται να ανταπεξέλθουν σε έναν τεράστιο όγκο εργασιών, που κατά κύριο λόγο προέρχεται από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών». Εκθέτοντας μια αναλυτικότερη εικόνα της κατάστασης, εξήγησε πως «όποιος διακινητής συλληφθεί από την Ορεστιάδα μέχρι και τη Δράμα, αφού περάσει από ανάκριση, η υπόθεση αυτού καταλήγει στην εισαγγελία εφετών και στο εφετείο προς εκδίκαση, με την ίδια την υπόθεση να μην τελειώνει εκεί καθώς ακολουθεί έφεση. «Υπάρχει σωρεία αιτήσεων των κατηγορουμένων. Αιτήσεις δοσοποίησης της ποινής, παροχή κοινωφελούς εργασίας, αναστολή εκτέλεσης κλπ. οπότε καταλαβαίνετε ότι οι εναπομείναντες υπάλληλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν τεράστιο όγκο εργασίας. Για αυτό τον λόγο, γίνονται και αναγκαστικές αποσπάσεις από τις μικρότερες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να υποστελεχώνονται και τα μικρότερα δικαστήρια όπως το πρωτοδικείο, το ειρηνοδικείο, το πταισματοδικείο και η εισαγγελία πρωτοδικών αντίστοιχα» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος δικαστικών υπαλλήλων Νομού Ροδόπης.

Υποστελέχωση και μηχανοργάνωση στο επίκεντρο των αιτημάτων που αφορούν στη Ροδόπη

Στην προσπάθειά της δε να εξηγήσει περαιτέρω το μέγεθος του προβλήματος, η ίδια παρέθεσε συγκριτικά ποσοστά αναφορικά με την αντιστοιχία δικαστή και δικαστικού υπαλλήλου στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ε.Ε, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «στην Ε.Ε η αντιστοιχία Δικαστή με δικαστικούς υπαλλήλους είναι 1 προς 3,9. Εδώ, όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο αλλά στο εφετείο έχουμε 15 εφέτες και μόλις 12 δικαστικούς υπαλλήλους, κάποιοι εκ των οποίων αναλαμβάνουν διοικητικά καθήκοντα και κάποιοι είναι δικαστικοί επιμελητές».

Το δεύτερο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι αφορά στην έλλειψη μηχανοργάνωσης. «Υπάρχουν υπηρεσίες που ακόμα δεν έχουν μηχανοργάνωση. Σε πιλοτικό στάδιο, λειτουργεί ο “solon” αλλά αυτό αφορά μόνο μεγάλα δικαστήρια όπως είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Πειραιά, Χαλκίδας και βεβαίως Αθηνών» επεσήμανε η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων, προσθέτοντας πως ενώ προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για τη μηχανοργάνωση των υπόλοιπων δικαστηρίων, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών αναμένουν την πραγμάτωσή του μετά από μια πενταετία.

Αναστασία Δαλκυριάδου
«Θέλουμε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε άρτια στις απαιτήσεις του κοινού»

Από την πλευρά της, η ταμίας των δικαστικών υπαλλήλων Νομού Ροδόπης κ. Αναστασία Δαλκυριάδου τόνισε πως οι υπάλληλοι υπηρετούν τη δικαιοσύνη και τον πολίτη γι’ αυτό και ζήτησε την ανοχή και την υποστήριξη του κοινού. «Ο λόγος για τον οποίο κάνουμε αυτές τις κινητοποιήσεις, είναι καθαρά για να στελεχωθούμε ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε άρτια στις απαιτήσεις του κοινού» ανέφερε χαρακτηριστικά η ταμίας, συμπληρώνοντας πως από την πρώτη-δοκιμαστική ημέρα της δίωρης αποχής, ο κόσμος έδειξε κατανόηση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στη συμπαράσταση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ενώ καταληκτικά ανέφερε πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, η φυσική συνέχεια θα είναι η κήρυξης απεργίας, γεγονός για το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να είναι βέβαιη καθώς αφενός είναι πολύ νωρίς για εικασίες, αφετέρου βρίσκονται σε αναμονή απόφασης της Ομοσπονδίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.