ΕΦΕΤ και Περιφερεια ΑΜΘ ενωνουν τις δυναμεις τους

Για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών τους και την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών - Μάστιγα οι ελληνοποιήσεις, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΦΕΤ Διονύση Βλάχο

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τον καλύτερο συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, τη διενέργεια κοινών ελέγχων και την από κοινού διαχείριση εκτάκτων περιστατικών, εποχιακών αναγκών και καταγγελιών στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων υπέγραψαν την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κ. Διονύσης Βλάχος, στα γραφεία της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.
 
Μέσα από αυτό το πρωτόκολλο θα συσταθούν μικτά κλιμάκια των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του ΕΦΕΤ, τα οποία θα διενεργούν επισταμένους ελέγχους σε όλη την γκάμα των τροφίμων, των εγχώριων και των εισερχομένων εκ Βουλγαρίας και Τουρκίας, με έμφαση στα κτηνοτροφικά προϊόντα. 

Αναβαθμίζεται η συνεργασία 

Με την υπογραφή της σύμβασης αναβαθμίζεται μια συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και χρόνια, σημείωσε ο  Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, μιας και με αυτό πετυχαίνουν να συντονίσουν τις υπηρεσίες τους, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας με τον ΕΦΕΤ στο σχεδιασμό του ετησίου προγράμματος των ελέγχων, ώστε να έχουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων, και να αποφύγουν διπλούς ελέγχους ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί.
 
«Θεωρώ ότι με αυτή τη συνεργασία κάνουμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ευχαριστώντας τόσο τις υπηρεσίες του ΕΦΕΤ που εργάστηκαν για την δημιουργία του πρωτοκόλλου, καθώς και τις αντίστοιχες της Περιφέρειας, ώστε να το υπογράψουν την Τρίτη. 

Συνεργασία για τον κοινό σκοπό 

Παρόλο που βρίσκεται μόλις ενάμιση μήνα στη θέση του Αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ, ο κ. Βλάχος ήδη διαπίστωσε την πολύ καλή δουλειά που γίνεται σε αυτό το σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, κομμάτι της χώρας μας, τόσο από την Περιφέρεια ΑΜΘ όσο και από την περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ στην Κομοτηνή.
 
Η συνεργασία μέχρι τώρα έχει υπάρξει αγαστή, και τώρα για πρώτη φορά ανεβαίνει στο πρώτο επίπεδο της διοίκησης, ώστε να υπάρχει μια συνέργεια των δράσεων κα των δύο πλευρών, με τελικό στόχο την ασφάλεια των τροφίμων.
 
Με το πρωτόκολλο αυτό, που για πρώτη φορά υπογράφεται σε ανώτατο επίπεδο, επισημοποιείται μια διαρκής και πολύχρονη συνεργασία των υπηρεσιών στην ΑΜΘ, και καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έλλειμα προσωπικού, συνεργαζόμενοι για την επίτευξη του κοινού σκοπού.
 
Ο ΕΦΕΤ σε όλη τη χώρα έχει το 40% του προσωπικού που θα μπορούσαν να έχουν, όμως καταφέρνουν να πετύχουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, το οποίο δεν πετυχαίνουν μόνοι τους, αλλά συνεργαζόμενοι με κάθε αρμόδια αρχή, μεταξύ των οποίων οι διευθύνσεις της ΠΑΜΘ, για αυτό και έχουν καλά αποτελέσματα. 

Μάστιγα οι ελληνοποιήσεις 

Το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων του Φορέα, καταρτίζεται ώστε να καλυφθεί κάθε τομέας ασφάλειας των τροφίμων, τόσο εγχώρια όσο και εισαγόμενα. Λαμβάνονται όμως υπόψη και οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, για αυτό και στην Περιφέρεια ΑΜΘ εστιάζονται στις ελληνοποιήσεις προϊόντων, και ιδιαίτερα των κτηνοτροφικών προϊόντων.
 
Για αυτό και έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχουν για να αντιμετωπίσουν αυτή τη «μάστιγα», όπως τη χαρακτήρισε, η οποία έχει αποφέρει αποτελέσματα, τα οποία σύντομα θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο, στην προσπάθεια καταπολέμησής της.
 
Η εικόνα που έχουν, ανέφερε, δείχνει πως χρειάζεται σημαντική προσπάθεια για την καταπολέμησή της. «Όταν ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος, όταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν προβλήματα ελληνοποιήσεων προϊόντων, τα οποία μπορεί να δυσφημούν τα ντόπια εγχώρια προϊόντα και την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τις σταματήσουμε».
 
Τόνισε δε πως ο υγιής επιχειρηματικός τομέας όχι απλά δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τους επίσημους ελέγχους, αλλά αντίθετα θα δει να ενισχύονται οι δράσεις και οι εξαγωγές του, εξασφαλίζοντάς ότι στην χώρα μας γίνονται έλεγχοι και δεν υπάρχει πρόβλημα. 

Ασφάλεια τροφίμων από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη 

Ο ΕΦΕΤ έχει ανοιχτή γραμμή καταγγελιών, στο οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος αναφέρει όποιο πρόβλημα έχει εντοπίσει, και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται διερεύνηση, ακόμα και την επόμενη στιγμή
 
Επίσης προσπαθεί να κρατήσει ενημερωμένους όλους όσους δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα τροφίμων για το θέμα των σημάνσεων, κάνοντας συστάσεις, αν χρειαστεί, σε μικρούς παραγωγούς ή σε όποιον εντοπίσουν προβλήματα, προκειμένου να συμμορφωθούν.
 
Άλλωστε έχουν ένα ολόκληρο πρόγραμμα κατάρτισης υπεύθυνων επιχειρήσεων, πάνω στα θέματα των τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να προλάβουν τυχόν ζητήματα, πάντα βέβαια λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν.
 
Όσο για το θέμα της ενίσχυσης του φορέα, σημείωσε πως έχει ήδη μιλήσει στον αρμόδιο Υπουργό, και έχει δείξει κατανόηση για το θέμα, όμως οι προσλήψεις γίνονται ανάλογα με τον προγραμματισμό της Κεντρικής κυβέρνησης.
 
Βέβαια έχουν υποβάλλει αιτήματα, τα οποία ελπίζουν να ικανοποιηθούν, αλλά ο χρόνος τρέχει, για αυτό και συνεργάζονται με περιφέρειες όπως η ΑΜΘ, ώστε οι ελεγκτικές υπηρεσίες να καλύπτουν το κενό και να έχουμε ασφάλεια τροφίμων από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.