Ευχετηριες καρτες δημιουργησαν και εστειλαν στο προσωπικο του Νοσοκομειου μαθητες του 2ου Γυμνασιου Κομοτηνης

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εγώ και εσύ μαζί. Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» της Διεθνούς Αμνηστίας που συμμετέχουν

Με το Πρόγραμμα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας «Εγώ και εσύ μαζί. Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» έχουν αναλάβει και ασχολούνται εν μέσω πανδημίας τη φετινή χρονιά μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής.

Όπως εξήγησε η φιλόλογος και υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Φιερούλα Παπαδάτου, «ο τίτλος είναι σαφής και, μετά την ενημέρωση, που τους έγινε στόχος είναι να αναλάβουν και ορισμένες δράσεις, που είναι και το ζητούμενο. Χρειάζεται να καταλάβουν και να δεχτούν τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία ανθρώπων και καταστάσεων, να κατανοήσουν ότι το διαφορετικό, το άλλο, είναι αυτό που δίνει ενδιαφέρον και ομορφιά σε οποιοδήποτε περιβάλλον, φυσικό ή κοινωνικό. Είναι καλό να δεχτούν τη διαφορετικότητα μέσα στον στενό κύκλο του σχολείου και της τάξης τους. Είναι, επίσης, χρήσιμο να μάθουν για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Έτσι θα οδηγηθούν στο να νιώσουν Άνθρωποι».

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρώτο δικαίωμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι συμμετέχοντες μαθητές, καθώς το απαιτούν και οι καιροί, είναι το Δικαίωμα στην Υγεία. Ως πρώτη πράξη τους αλλά και ως αναγνώριση των θυσιών των νοσοκομειακών μας θεωρείται η συμμετοχή τους σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας την Παρασκευή, 20-11-2020, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, όπου τέθηκαν ερωτήματα σε γιατρούς, σε ψυχολόγους καθώς και στην Συνήγορο του Παιδιού. Στη συνέχεια και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 10 Δεκέμβρη, φιλοτέχνησαν Κάρτες Αλληλεγγύης, τις οποίες μάλιστα έστειλάν στα κεντρικά της Διεθνούς Αμνηστίας, αλλά τις προώθησαν και στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Επίσης έγραψαν παραμύθι και δημιούργησαν και βίντεο.

«Οι λόγοι που μας οδήγησαν να αναλάβουμε το πρόγραμμα αυτό εμπλέκοντας και τους μαθητές μας είναι αυτοί ακριβώς οι ίδιοι οι μαθητές» σημείωσε η κ. Παπαδάτου, εξηγώντας πως «επειδή έχει ουσιαστική σημασία να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους, επειδή θεωρούμε ως τον ακρογωνιαίο λίθο την ανάπτυξη αλλά και την αναγνώριση της προσωπικότητας του άλλου, ανεξάρτητα από το χρώμα, το φύλο, την ηλικία, τη γλώσσα, τις πεποιθήσεις, επειδή είναι κοινωνικά απαραίτητο να αναγνωρίζεται και να προστατεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επειδή είμαστε αρνητικοί στη βαρβαρότητα απέναντι στον άνθρωπο και στις διακρίσεις σε βάρος ανθρώπινων ομάδων. Επειδή όλοι οι άνθρωποι έχουν το κοινό ιδανικό, που είναι ο σεβασμός του ίδιου και του άλλου και ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ».

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υλοποιείται διαδικτυακά και σε αυτό συμμετέχουν οι μαθητές του Γ1, του Γ4, του Α2 και ορισμένοι άλλοι μαθητές από την Α΄ τάξη με τρεις υπεύθυνες καθηγήτριες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.