Ευχες και προσμονη της «αναστασης» απο ανθρωπους της αγορας

5 επιχειρηματίες της Κομοτηνής απαντούν στο ερώτημα αν βλέπουν ανάσταση στην οικονομία

Το φετινό Πάσχα θα αποτελέσει για τους Έλληνες μια ευχάριστη, αλλά σύντομη ανάπαυλα, σε μια κατά τα άλλα πυκνή σε πολιτικά και οικονομικά διακυβεύματα περίοδο, με έντονα τα στοιχεία της αβεβαιότητας και της ανησυχίας. Οι άνθρωποι της αγοράς, την ώρα που προσπαθούν να ωφεληθούν από τη ζωηρότερη καταναλωτική κίνηση της τρέχουσας περιόδου, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην πολιτική επικαιρότητα των ημερών, παρακολουθώντας με αγωνία αφενός τη διαμόρφωση του πακέτου με τα μέτρα που επίκειται να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα, αφετέρου τις διεργασίες που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξαρτούν τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
 
Στις συνθήκες αυτές οι ευχές για «ανάσταση» πώς αντηχούν άραγε στα αυτιά των ανθρώπων της αγοράς; Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις που λάβαμε από επαγγελματίες της πόλης μας, η προοπτική της «ανάστασης» της αγοράς φαντάζει μάλλον μακρινή και απροσδιόριστη στο μέλλον. Μολονότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία εμφανίζονται συγκρατημένα ή πιο έκδηλα ικανοποιημένοι από την κίνηση αυτών των ημερών στην αγορά της Κομοτηνής, διατηρούν ωστόσο εντονότατες επιφυλάξεις αναφορικά με το προσεχές μέλλον, φοβούμενοι ότι τα δυσκολότερα μπορεί να βρίσκονται μπροστά μας. Και τούτο, διότι αφενός η συρρίκνωση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών είναι δεδομένη, πράγμα που το διαπιστώνουν καθημερινά από τη συναναστροφή τους με το καταναλωτικό κοινό, κι αφετέρου γιατί οι νέες οικονομικές επιβαρύνσεις, που διαφαίνεται ότι θα θεσπιστούν μετά από τις γιορτές, προμηνύουν νέες δοκιμασίες για τον από καιρό χειμαζόμενο κλάδο τους.
 
Παρ’ όλη όμως την αρνητική ψυχολογία και σε πείσμα των δυσοίωνων προβλέψεων για το μέλλον, επιμένουν να χαμογελούν και να αναζητούν χαραμάδα αισιοδοξίας για την πολυπόθητη «ανάσταση». Κύρια βέβαια ευχή τους, ενόψει των άγιων ημερών που ακολουθούν, είναι να έχουμε όλοι την υγεία μας, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι το καλύτερο. 

Ιωάννα Αρβανιτίδου «Θέλω να σκέφτομαι θετικά και αισιόδοξα, όμως δε βλέπω ακόμα “ανάσταση”»


«Υγεία πάνω από όλα για όλους μας και όλα τα υπόλοιπα έρχονται δεύτερα», είναι η ευχή της κ. Ιωάννας Αρβανιτίδου, της νεαρής ιδιοκτήτριας του “Ioanna’s Handmade Jewellery”, η οποία τόλμησε να μπει στο επιχειρείν ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η οικονομική κρίση. «Θέλω να είμαι θετική, να σκέφτομαι θετικά και αισιόδοξα», μας δηλώνει η Ιωάννα, μην παραβλέποντας ωστόσο τις δυσοίωνες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τους ανθρώπους της αγοράς. «Δε βλέπω ακόμα “ανάσταση”», παραδέχεται, ενώ τονίζει την ανάγκη να εκτιμήσει το κράτος την προσπάθεια των επαγγελματιών και το ρόλο των επαγγελματιών. «Περιμένω να εκτιμήσει το κράτος και εμάς», σημειώνει, «γιατί είμαστε πολύ στην άκρη, πολύ στο περιθώριο των προτεραιοτήτων του». «Δε γίνεται να μην σε αφήνει να δουλέψεις και να περιμένει από εσένα…», επισημαίνει. 

Κώστας Νιζαμίδης «Μακάρι φέτος να γιορτάσουμε διπλή ανάσταση-μία του Χριστού και μία της πατρίδα μας»


Κυρίως υγεία και «μακάρι φέτος να γιορτάσουμε διπλή ανάσταση-μία του Χριστού και μία της πατρίδα μας», εύχεται με τη σειρά του ο επίσης νεαρός επαγγελματίας, κ. Κώστας Νιζαμίδης. «Η αγορά είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, το γνωρίζουν και το βιώνουν όλοι οι επαγγελματίες», παρατηρεί εμφανώς προβληματισμένος ο Κώστας, επισημαίνοντας ότι εκτός από το στοιχείο της οικονομικής δυσπραγία, υπάρχει στην αγορά και μια έντονη ψυχολογική κατάπτωση. Ο προβληματισμός αυτός ενισχύεται από την παραδοχή ότι η καταναλωτική δύναμη μιας μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας έχει εξαντληθεί πλέον. 

«Ο κόσμος αν κουρευόταν μια φορά στον ένα ή στον ενάμιση μήνα, τώρα κουρεύεται μια φορά στο τρίμηνο»

Χαρακτηριστικό είναι, όπως μας μεταφέρει ο νεαρός επαγγελματίας, ότι το βερεσέ έχει κάνει την εμφάνισή του και στα κομμωτήρια, ενώ πολλοί αποφεύγουν να κουρεύονται συχνά λόγω της στενότητας στα οικονομικά τους. «Παλαιότερα είχαμε πολλή δουλειά», σημειώνει, «αλλά τώρα έχει περιοριστεί αισθητά». «Ο κόσμος αν κουρευόταν μια φορά στον ένα ή στον ενάμιση μήνα, τώρα κουρεύεται μια φορά στο τρίμηνο», προσθέτει, «ορισμένοι μάλιστα και μια φορά στους τέσσερεις μήνες». «Ο άνθρωπος ζει με την πίστη, πάντα θέλει να πιστεύει στο καλύτερο», πρόσθεσε καταλήγοντας ο Κώστας, πλην όμως στην παρούσα συγκυρία ο ίδιος δηλώνει επιφυλακτικός ως προς τις προοπτικές ανάτασης και «ανάστασης» της αγοράς και της κοινωνίας μας, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του ειδικά για το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων ανθρώπων. «Προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός, λόγω αυτών που συμβαίνουν», τονίζει, «ενώ βλέπω πολλούς από τη νεολαία να φεύγουν από τη χώρα και αυτό είναι το χειρότερο σημάδι». 

Γιώργος Δάφνης «Η οικονομική ευημερία είναι δύσκολο να έρθει άμεσα, αλλά δεν παύουμε να ελπίζουμε και να παλεύουμε»


«Πρώτα από όλα υγεία και μετά ευημερία σε όλους τους τομείς», είναι η ευχή προς τους συμπολίτες μας από τον Γιώργο Δάφνης, συνιδιοκτήτη με τον Δημήτρη Μιμίκο, του φωτογραφείου Photo Art. «Η οικονομική ευημερία είναι δύσκολο να έρθει άμεσα», σπεύδει να παραδεχτεί, εκφράζοντας την προσωπική του ανησυχία ότι η κατάσταση στην αγορά και στη χώρα μπορεί να αποβεί περισσότερο δύσκολη το επόμενο διάστημα. «Δεν παύουμε να ελπίζουμε και να παλεύουμε», επισημαίνει με έμφαση, εκτιμώντας ωστόσο ότι τα διαδραματιζόμενα στο πολιτικό προσκήνιο, που έχουν άμεση σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις, κάθε άλλο παρά ευνοϊκά για την αντιστροφή της υφιστάμενης κατάστασης λειτουργούν. 

Περιορισμός των εξόδων για γάμους-βαφτίσεις σε εύλογα επίπεδα

Αναφερόμενος στο αντικείμενο τη δουλειάς του, που έχει να κάνει με κοινωνικές εκδηλώσεις και κυρίως γάμους και βαφτίσεις, διακρίνει μεν πως η οικονομική στενότητα και δυσπραγία έχει οδηγήσει στον περιορισμό των εξόδων, σε σύγκριση με το παρελθόν. «Προφανώς όσοι είναι να παντρευτούν ή να βαφτίσουν, θα το κάνουν», σημειώνει, «πιθανόν όμως να διαθέσουν λιγότερα χρήματα από ό,τι παλαιότερα». «Αν και παλιότερα θεωρώ ότι κάπου είχαν ξεφύγει αυτά τα έξοδα», συμπληρώνει, «οπότε αυτός ο περιορισμός είναι δίκαιος και εύλογος. Επανερχόμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα».

Μένια Κίτσου «Υγεία, καλή καρδιά και να αναστηθούν οι ψυχές μας»


«Υγεία, καλή καρδιά και να αναστηθούν οι ψυχές μας». Με αυτήν τη φράση, δίνοντας στην ψυχική και ψυχολογική ανάταση των συμπολιτών μας, επιλέγει να ευχηθεί ενόψει του Πάσχα η κ. Μένια Κίτσου, ιδιοκτήτρια του καταστήματος «Αρτοποικιλίες της Μένιας». «Να αναστηθούν οι ψυχές μας», συμπληρώνει, «γιατί τώρα είναι “πεθαμένες”, με όλο αυτό το κλίμα, το πολιτικό και το οικονομικό». Ως επαγγελματίας δε, η κ. Κίτσου εύχεται να μη συνεχίσει ο κατήφορος στην αγορά, τουλάχιστον να διατηρηθούν ως έχουν τα πράγματα και να μη λέμε, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, «κάθε πέρσι και καλύτερα». 

Ευαγγελία Λιούρτα «Υγεία σε όλους και οι κυβερνώντες να κοιτάξουν λίγο τους επαγγελματίες»


Ικανοποιημένη από την κίνηση των καταναλωτών την περίοδο που διανύουμε εμφανίζεται η ιδιοκτήτρια του καταστήματος “Zoo Shoes”, κ. Ευαγγελία Λιούρτα. «Υγεία σε όλους, καλή ανάσταση και να γίνουν τα πράγματα καλύτερα από ό,τι είναι σήμερα», είναι η ευχή της ενόψει του Πάσχα και «να κοιτάξουν λίγο τους επαγγελματίες», η προτροπή της προς τους κυβερνώντες, ενόψει των κυοφορούμενων νέων μέτρων. Δηλώνοντας αισιόδοξη γενικότερα σαν άνθρωπος, η κ. Λιούρτα εκφράζει την ελπίδα η κατάσταση να πάει προς το καλύτερο το επόμενο διάστημα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.