Ευχες και δωρα στον Μητροπολιτη για την ονομαστικη του γιορτη

Αποδέκτης πολλών ευχών αλλά κι εκδηλώσεων αγάπης και σεβασμού, με αφορμή την ονομαστική του εορτή, είχε χθες ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ Δαμασκηνός. Το γραφείο του Μητροπολίτη γέμισε από το πρωί με λουλούδια και δώρα που του προσέφεραν εκπρόσωποι φορέων και αρχών του νομού μας.

Συγκεκριμένα χθες Δευτέρα 4 Δεκέμβρη η Εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του Οσίου Πατρός ημών του Δαμασκηνού και της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρας Βαρβάρας. Η γιορτή στην πόλη μας γιορτάστηκε με πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών.

Μετά το πέρας της αρχιερατικής λειτουργίας -που τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού- ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε ευχές στην αίθουσα δεξιώσεων του Μητροπολιτικού Μεγάρου. Εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, μαθητές από τα σχολεία της Κομοτηνής, πολιτιστικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων ο Θρησκευτικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας Iμέρου, καθώς και πλήθος κόσμου πέρασαν από το Μητροπολιτικό Μέγαρο για να ευχηθούν «Χρόνια Πολλά» στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνό για την ονομαστική του εορτή.

«Σήμερα η αγία μας εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρας του Χριστού και Νύμφης της Εκκλησίας, της θαυματουργού Βαρβάρας και του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού, ο οποίος ονομάζεται και πατέρας της Ορθοδόξου Δογματικής Θεολογίας.

Υπήρξε μια οσιακή μορφή που με τον ασκητικό του βίο αλλά κυρίως με την πολύ υψηλού επιπέδου θεολογική του συγγραφή κατάφερε να συγκεντρώσει δογματικά το σύνολο της διδασκαλίας μας σ’ ένα πανέμορφο δογματικό κείμενο, το οποίο έχει τον τίτλο «Έκδοσις ακριβής περί της ορθοδόξου πίστεως».

Έτσι, σήμερα το Πυροβολικό γιορτάζει την προστάτιδά του, αλλά γιορτάζει ιδιαιτέρως ο επίσκοπος, της τοπικής εκκλησίας Μαρωνείας και Κομοτηνής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός»,
είπε στις δηλώσεις του ο Ιωάννης Σιδηράς, θεολόγος, εκκλησιαστικός συγγραφέας και νομικός, μιλώντας για τη γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αναφερόμενος στην 50ετή παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Δαμασκηνού στα εκκλησιαστικά δρώμενα της περιοχής μας, ο κ. Σιδηράς αναφέρθηκε με μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπό του. «Εμείς σήμερα αυτόν τον ιεράρχη, που επί 50 χρόνια βρίσκεται στον τόπο μας, τον αντιμετωπίζουμε με τον δέοντα σεβασμό, με την προσήκουσα τιμή, αυτόν τον γεννηθέντα στην Πελοπόννησο αλλά, όπως λέει, «Θρακιώτη στην καρδιά και στην ψυχή», και του ευχόμαστε ο προστάτης του Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός να τον φυλάττει, να τον χαριτώνει και να κατευθύνει τα διαβήματά του σε κάθε έργο αγαθό», είπε ενώ ενθυμούμενος μια φράση του καθηγητή κ. Γεωργίου Παπάζογλου που ειπώθηκε κατά τη διάρκεια τελετής-παρουσίασης του τόμου για τα 50 χρόνια ποιμαντορίας του Σεβασμιώτατου τόνισε: «Στους καιρούς που ήρθε εδώ δεσπότης ο Μαρωνείας Δαμασκηνός, και αν δεν υπήρχε Δαμασκηνός, θα έπρεπε να εφεύρουμε έναν, γιατί ήταν αγωνιστής, ήταν υπέρμαχος του ορθοδόξου δόγματος και της χριστιανικής αληθείας και ήταν επίσης αγωνιστής των δικαίων της ελληνικής Θράκης κατά των επιβουλών της».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.