Εφαρμογη νεας ΚΟΑ Αμπελου και Οινου και αναδιαρθρωση αμπελουργικων εκτασεων”

Ο Υφυπουργός Γεωργίας, κ. Βαγγέλης Αργύρης, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την αναδιάρθρωση των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων είναι μία από τις προβλεπόμενες δράσεις στη νέα Κοινή Οργάνωση της Αμπελοοινικής Αγοράς, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την απογραφή του δυναμικού της παραγωγής , τη δημιουργία εθνικού ή περιφερειακού αποθεματικού, τις νέες φυτεύσεις, την απαγόρευση επιπλέον φυτεύσεων, την οριστική εγκατάλειψη, τους ελέγχους, τις κυρώσεις κ.α.

Προκειμένου να υλοποιηθούν μία ή περισσότερες από τις προαναφερόμενες δράσεις ήταν απαραίτητο να εγκριθεί προηγουμένως από τα αρμόδια Κοινοτικά Όργανα η απογραφή του δυναμικού παραγωγής των αμπελουργικών εκτάσεων.

Στα πλαίσια αυτά, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος και με γνώμονα την άμεση προώθηση και υλοποίηση των δράσεων της νέας ΚΟΑ συστήθηκε και συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει ξεκινήσει τις εργασίες της με εντατικούς ρυθμούς.

Η ομάδα εργασίας έχει συγκεκριμένο έργο προς υλοποίηση και καθορισμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών. Ήδη έχει επιτελέσει σημαντικό κομμάτι εργασιών που της έχει ανατεθεί καθώς:

Πέτυχε την ομόφωνη έγκριση της απογραφής του δυναμικού παραγωγής από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προώθησε την έκδοση δύο (2) Υπουργικών αποφάσεων απαραίτητων για την έγκριση της απογραφής.

Προώθησε εγκύκλιο με δύο (2) υποδείγματα αιτήσεων για την τακτοποίηση των παράνομων αμπελουργικών εκτάσεων και τη χορήγηση δικαιωμάτων αναφύτευσης μετά από προηγούμενη εκρίζωση.

Συντάσσεται σχέδιο απόφασης για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων.

Ταυτόχρονα, οι προτάσεις για αναδιάρθρωση που υποβλήθηκαν από φορείς έχουν εξεταστεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας και μετά τις απαραίτητες προσαρμογές, τροποποιήσεις και βελτιώσεις, από τους συντάξαντες, θα εγκριθούν από το Υπουργείο Γεωργίας προκειμένου να αρχίσει άμεσα η αναδιάρθρωση της τρέχουσας περιόδου και συνεπώς δεν έχουν θέση τα δημοσιεύματα περί καθυστέρησης έγκρισης των υποβληθέντων προγραμμάτων.

Στις προτάσεις των φορέων περιλαμβάνονται ελληνικές και ξένες ποικιλίες προς αναδιάρθρωση και δεν ευσταθούν τα δημοσιεύματα «περί Ελληνικής ή ξένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού αμπελώνα», δεδομένου ότι οι ποικιλίες που θα συμμετέχουν τελικά στην αναδιάρθρωση θα είναι από την εθνική κατάταξη των ποικιλιών Αμπέλου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του εκσυγχρονισμού του ελληνικού αμπελώνα με την προσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση της αγοράς και με τελικό στόχο την ασφαλή τοποθέτηση ανταγωνιστικών προϊόντων και την ικανοποίηση των απαιτήσεων των καταναλωτών.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως για την αμπελουργική περίοδο 2001-2002 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κατανομή 10.280 στρεμμάτων για αναδιάρθρωση και αντίστοιχες πιστώσεις ύψους 7.32-3.000 Ευρώ για τη χώρα μας»
.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.