«Εχουμε μεγαλη την ευθυνη της Νεας Αλλαγης»

Επικοινωνιακή, ζεστή και άμεση στο λόγο της ήταν η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Μανωλιά στην κεντρική πολιτική της ομιλία το βράδυ της Τρίτης. Ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τη θερμή αγκαλιά που της επεφύλαξαν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η παρουσία τους στέλνει μηνύματα.

Ανάμεσα σε στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ αλλά και απλούς πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων αντιπροσώπευαν την ύπαιθρο της Ροδόπης, η κ. Μανωλιά ζήτησε από τους ψηφοφόρους την εντολή να ολοκληρώσει τα όνειρα και τις προσπάθειές της για τον τόπο, δίπλα στους θεσμικούς φορείς και τους απλούς πολίτες.

Η κ. Μανωλιά προχώρησε άμεσα στην ανάγνωση των «μηνυμάτων» που έστειλε η παρουσία του κόσμου στην ομιλία της. «Δείχνει πρώτα-πρώτα και πάνω απ’ όλα την πόρτα στη Ν.Δ! Φτάνει πια, κύριοι της Ν.Δ. Δε σε θέλουμε κ. Καραμανλή. Ήρθε η ώρα της Ανατροπής. Ήρθε η ώρα σου, Γιώργο Παπανδρέου, να δείξεις ότι υπάρχει κι’ άλλος δρόμος. Υπάρχει κι άλλη κυβερνητική πρόταση, φιλολαϊκή, που να σέβεται τον πολίτη. Ότι μπορείς να κάνεις μαζί με όλους εμάς πράξη τους νέους μεγάλους και φιλόδοξους στόχους που βάζουμε. Ήρθε η ώρα, Γιώργο Παπανδρέου, να κάνεις το χαμόγελο και την ελπίδα να ξανανθίσουν. Χαμόγελο κι ελπίδα που έσβησαν σιγά-σιγά αυτά τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. 3,5 χρόνια διάψευσης ελπίδων. 3,5 χρόνια αθέτησης υποσχέσεων. 3,5 χρόνια φυλλορροΐσματος του κύρους της χώρας και της οικονομικής και αναπτυξιακής μας δυνατότητας και δυναμικής. 3,5 χρόνια ακρίβειας και κερδοσκοπίας από τους αετονύχηδες. 3,5 χρόνια καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, 3,5 χρόνια με κουμπάρους που οργίαζαν, με αδιαφάνεια και σκάνδαλα, με κρυφά ομόλογα και κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων, με ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Κάηκε η Ελλάδα, θρηνήσαμε θύματα, με έναν κρατικό μηχανισμό ανέτοιμο. Μας ντρόπιασαν σ’ όλο τον κόσμο με εικόνες ντροπής».

Η Χρύσα Μανωλιά
κάλεσε τη ΝΔ ν’ απολογηθεί για μια σειρά από ζητήματα, ρωτώντας τους εάν προτίθενται να το πράξουν. «Θα απολογηθείτε κύριοι της Ν.Δ. για το έγκλημα της απογραφής, όπως την κάνατε; Για την κατάρρευση των εσόδων; για τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει το μεγάλο περσινό σας κόλπο να εμφανίσετε ότι οι Έλληνες έγιναν μέσα σε μια νύχτα 25% πλουσιότεροι, κόλπο που θα το πληρώσουμε με 4 δις ευρώ, όσο δηλαδή το 1/5 του 4ου Κ.Π.Σ. ; Για το ότι κάνατε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους; Δε ντραπήκατε να κόψετε το ΕΚΑΣ από 30.000 δικαιούχους, επειδή δεν ανεβάσατε και το πλαφόν, όπως θα έπρεπε, όταν δώσατε τη μικρή αύξηση που δώσατε λόγω πληθωρισμού; Δεν ντραπήκατε που κοροϊδέψατε 250.000 συμβασιούχους; Δε ντραπήκατε που κοροϊδέψατε τους τρίτεκνους, που τους υποσχεθήκατε ότι θα τους θεωρήσετε πολύτεκνους;

Πρέπει να απολογηθούν οι κύριοι της Ν.Δ. Περιμένει τις απαντήσεις τους ο ελληνικός λαός. Και να πάψουν να παρουσιάζουν τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όπως τολμάνε να κάνουν στα φανταχτερά προεκλογικά τους φυλλάδια.

Βλέπουμε σ’ αυτά τα φανταχτερά φυλλάδια που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες στις γειτονιές μας, να γίνονται αναφορές σε έργα, που τα ψάχνουμε να τα βρούμε ως πραγματικότητα στην περιοχή μας και δεν μπορούμε. Ψάχνουμε να βρούμε τι άλλαξε στην καθημερινότητά μας, τι δημιούργησε αναπτυξιακή δυναμική, και δε βρίσκουμε τίποτα. Αντίθετα βλέπουμε να καταδέχονται, έργα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να τα εγκαινιάζουν ως έργα της Ν.Δ. Έργα τρέχοντα να τα εμφανίζουν ως μεγάλες κατακτήσεις!

Πού είναι τα έργα οικοτουρισμού; Πού είναι η αξιοποίηση λιμνών και παραλιών; Πού είναι οι εναλλακτικές καλλιέργειες, πού είναι η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και τόσα άλλα που αναφέρονται μέσα σ’ αυτά τα φυλλάδια; Φαίνεται ολοκάθαρα ότι όλα είναι μόνο πομπώδη λόγια, που δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τον πολίτη και πρόθεση παραπλάνησης και εξαπάτησής του μέσω του εντυπωσιασμού».


Στη συνέχεια, η κ. Μανωλιά προχώρησε σε μια σειρά παρατηρήσεις επί σφαλμάτων που διέκρινε στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, λέγοντας:

«Δε μπορώ να συγχωρήσω, αγαπητοί μου συμπολίτες, τη στασιμότητα και την υποβάθμιση που βιώνει αυτά τα 3,5 χρόνια η περιοχή μας. Δε μπορώ να συγχωρήσω το κλείσιμο τόσων εργοστασίων στην βιομηχανική μας περιοχή και τα ψέματα του κυρίου Γιακουμάτου για τη στήριξη όσων έχασαν τη δουλειά τους. Δε μπορώ να συγχωρήσω την ακύρωση στην πραγματικότητα των αναπτυξιακών κινήτρων για τη Θράκη, καθώς δίνονται τα ίδια σχεδόν κίνητρα και σε άλλες περιοχές. Πώς θα έρθουν ξένες και νέες επενδύσεις;

Δεν μπορώ να συγχωρήσω την απένταξη του έργου «βελτίωση του Νοσοκομείου Κομοτηνής». Δε μπορώ να συγχωρήσω το ότι πήγε στις καλένδες το 2ο εργοστάσιο της ΔΕΗ, που ήταν πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κατά τα άλλα προβάλλεται ως ενεργειακό κέντρο ο νομός μας.

Δεν μπορώ να συγχωρήσω το ότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί η νέα συνθήκη Ραμσάρ, που θα μπορούσε να δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση. Δε μπορώ να συγχωρήσω τη μη κατασκευή έργων στα ποτάμια για να μην πλημμυρίζουν, όπως καταγγέλλουν συνεχώς οι συμπολίτες μας, την απουσία έργων βελτίωσης των συνθηκών ζωής στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, το ότι δεν έγινε ούτε ένα βήμα στην κατεύθυνση αξιοποίησης των παραλιών μας, του αρχαίου θεάτρου και του σπηλαίου της Μαρώνειας.

Δεν μπορώ να συγχωρήσω, αγαπητοί μου συμπολίτες, την πλημμύρα της αγανάκτησης, της απόγνωσης σε πολλούς ή της παραίτησης σε άλλους από την αίσθηση της έλλειψης προοπτικής. Δεν αντέχω να βλέπω τη νεολαία μας, αυτή τη γενιά των 600 ευρώ, να παρακαλάει για τα 600 ευρώ. Θεωρώ ύβρη να ακούω από τα στελέχη της Ν.Δ. ότι η ανεργία μειώθηκε, όταν τόσα εργοστάσια έκλεισαν στο νομό μας, όταν εκατοντάδες νέοι συμπολίτες μας, όλο ζωντάνια, μετανάστευσαν για να βρουν δουλειά στην Ολλανδία, στην Κύπρο ή σε άλλα μέρη. Μειώθηκε λοιπόν η ανεργία με τερτίπια και μόνο στα χαρτιά.

Για όλα αυτά ύψωσα δυνατά τη φωνή μου, που ήταν η δική σας φωνή, στο Κοινοβούλιο».

Από τα παραπάνω που παρέθεσε η κ. Μανωλιά διέκρινε την απελπισία των αγροτών. «Καταδικάζοντας την κοροϊδία με τα πανωτόκια, την αύξηση του ΦΠΑ, τη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, την αύξηση του κόστους παραγωγής, το αλαλούμ με τα δικαιώματα των αγροτών, την πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας που έγινε συνέταιρος στην τσέπη των αγροτών, την πολιτική του ΕΛΓΑ που τον κατάντησαν ρουσφετολογικό μηχανισμό.

Πάλεψα δυνατά κι επίμονα για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, για τις αποζημιώσεις, για τα πανωτόκια, για τα εγγειοβελτιωτικά έργα, για τα απούλητα ζώα, για την εκμετάλλευση των καπνοπαραγωγών, για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές. Ύψωσα δυνατά τη φωνή μου, κι αυτό ήταν χρέος μου, για ν’ ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου δείξατε να σας εκπροσωπώ στην Ελληνική Βουλή, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και συμβάλλοντας στη λύση τους. Κι αυτόν τον αγώνα τον έκανα και τον κάνω πάντα μαζί με σας.

Γιατί μόνο κοντά σας γεύομαι και μπολιάζομαι με τα προβλήματα, τις αγωνίες, το θυμό, τα όνειρα των αγροτών μας, των εργαζομένων, των ανέργων, των γυναικών, της νεολαίας μας».

Η Νέα Αλλαγή

Για ευθύνη πραγματοποίησης της Νέας Αλλαγής έκανε λόγο η κ. Μανωλιά, μιλώντας σε στελέχη και φίλους. «Το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος και μπορεί να ξαναοδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, στο δρόμο της αξιοπρέπειας και της προόδου για όλους. Η Ν.Δ. έκανε ό,τι μπορούσε αυτά τα 3,5 χρόνια για να πείσει ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στη Ν.Δ. σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο. Έκανε ό,τι μπορούσε για να αμβλύνει τη μνήμη του ελληνικού λαού. Να μειώσει το έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Να συκοφαντήσει τα στελέχη μας. Το είχαμε ζήσει αυτό με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο βρώμικο ‘89.

Το ζήσαμε και με το Κώστα Σημίτη, όταν τον ονόμαζε ο σημερινός πρωθυπουργός «αρχιερέα της διαπλοκής». Το ζούμε και σήμερα ιδιαίτερα έντονα με μια ενορχηστρωμένη επίθεση από τη Ν.Δ, χρεώνοντας σε μας ό,τι αρνητικό γίνεται στη χώρα μας. Ας μη μας προκαλούν. Γιατί μπορούμε να θυμίσουμε τι σημαίνει δεξιά στην Ελλάδα. Αλλά εμείς δεν θέλουμε να ανατρέχουμε στο παρελθόν, γιατί στόχος μας είναι να αναμετρηθούμε με το μέλλον. Ο λαός μας έχει και κρίση και μνήμη. Κι εμείς όλοι εδώ έχουμε και γνώση και συνείδηση της ιστορικής μας διαδρομής και της προσφοράς μας στη χώρα. Τιμάμε την ιστορία μας. Είμαστε περήφανοι για το έργο μας. Για την Ελλάδα που δημιουργήσαμε. Την Ελλάδα της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου. Την Ελλάδα της Ανάπτυξης του Κώστα Σημίτη. Και είμαστε εμείς που θα κατοχυρώσουμε τη Δυνατή Ελλάδα, την Δίκαιη κοινωνία, όπως την οραματιζόμαστε με το Γιώργο Παπανδρέου».


Η υποψήφια βουλευτής μίλησε, στη συνέχεια, για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας το ιδιαίτερα προσεγμένο και ολοκληρωμένο. «Είναι ένα πρόγραμμα που προτάσσει την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων, το σεβασμό στο περιβάλλον. Ένα πρόγραμμα που βάζει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών. Ένα πρόγραμμα που έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια νέα θεαματική αλλαγή στη λειτουργία και τη σχέση κράτους με τον πολίτη.

Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο για μια Δίκαιη Κοινωνία και σε μια Ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο με ευημερία και πρόοδο για όλους κι όχι για τους λίγους. Εγγύηση εφαρμογής έως κεραίας του προγράμματός μας αποτελούν και οι προσωπικές δεσμεύσεις του προέδρου μας του Γιώργου Παπανδρέου».

Η Χ. Μανωλιά
δήλωσε παρούσα στον αγώνα για τη Νέα Αλλαγή. «Είμαι έτοιμη να συμπαραταχθώ σ’ αυτόν το μεγάλο στόχο για τη μεγάλη Αλλαγή. Είμαι έτοιμη για καινούριους αγώνες με το ίδιο μεράκι, αλλά και με μια εμπειρία που δε θα ήθελα να πάει χαμένη. Καταθέτω σ’ εσάς το έργο μου, ένα έργο από την εποχή που ήμουνα δημοτική σύμβουλος με τον αείμνηστο Γιώργο Παπαδριέλλη, στη συνέχεια ως Γενική Γραμματέας στο Υ.ΜΑ.Θ, και τώρα, τα τελευταία χρόνια, ως εκπρόσωπός σας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σ’ εσάς καταθέτω επίσης και την πολιτική μου στάση μέσα από μια καθαρή και δυνατή σχέση μαζί σας, που δε θα την προδώσω ποτέ. Και είμαι σίγουρη ότι οι συμπολίτες μου ξέρουν να κρίνουν, ξέρουν να εκτιμούν, να αναγνωρίζουν, να επιβραβεύουν. Ξέρουν να διακρίνουν τη γνησιότητα και την ειλικρίνεια από τις ευκαιριακές κινήσεις και τις κινήσεις σκοπιμότητας.

Μερικοί φαίνεται σας θεωρούν ακόμα και ιθαγενείς, και έρχονται να σας αγοράσουν με «καθρεφτάκια». Δείξτε ότι η ψήφος σας δεν εξαγοράζεται. Δείξτε ότι δεν ξεγελιέστε. Δείξτε ότι ξέρετε να βάζετε στη ζυγαριά τους αγώνες του καθενός, το έργο του, την παρουσία του δίπλα σας, τη φωνή που ύψωσε, την ειλικρίνεια και την κατάθεση ψυχής του. Θα ήταν τιμή και χαρά μου να μου δώσετε τη δυνατότητα να ολοκληρώσω τα όνειρα και τις προσπάθειές μου για τον τόπο μας, δίπλα στους θεσμικούς φορείς αλλά και δίπλα στους απλούς πολίτες. Να μου δώσετε την δυνατότητα η φωνή μου να συνεχίσει να εκφράζει αυθεντικά στη Βουλή τις ανάγκες και τα όνειρά σας. Μαζί κάναμε όλα αυτά τα χρόνια αγώνα ωραίο και δυνατό, και σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό» μετέφερε η κ. Μανωλιά.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.