Εχει δρακο η ιστορια του St. George;

Οι εργασίες έγιναν, αλλά για γραφειοκρατικούς λόγους δεν κατάφερε να λειτουργήσει το ξενοδοχείο, τονίζει ο ιδιοκτήτης

Δηλώνει αποφασισμένος να προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης ανάκλησης

Γραφειοκρατικά προβλήματα, και όχι η μη δαπάνη για τις εργασίες στο κτίριο, οι οποίες έγιναν κανονικά, έφεραν την ανάκληση της χρηματοδότησης για το ξενοδοχείο “St. George”, τονίζει ο ιδιοκτήτης του κ. Κώστας Μπουμπούνας, ο οποίος μάλιστα σημείωσε πως σκοπεύει να προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ.

Να θυμίσουμε πως τις προηγούμενες μέρες ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Χατζηπέμου, μίλησε για καταγγελία χρηματοδότησης ξενοδοχείου «φάντασμα» στην Κομοτηνή, αφήνοντας αιχμές προς την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, που είχε αναλάβει την διαχείριση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, που ανέρχονταν στο ποσό των 131.442,32 ευρώ.

Ο κ. Χατζηπέμου άφηνε αιχμές τόσο για την τότε όσο και τη νυν διοίκηση της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, ενώ κατέληγε σκωπτικά, «Τώρα εάν έχετε δει το ξενοδοχείο αυτό στην Κομοτηνή μέχρι σήμερα, πείτε και σε μένα πού πέφτει…»

Το ιστορικό της επένδυσης

Το κτίριο βρίσκεται στην αρχή της οδούΑμπέλων 24, κοντάστην διασταύρωση με την οδό Γεωργίου Μαμέλη, και μάλιστα ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ενοικιαζόμενα δωμάτια στην αρχή του 2020, για να κλείσει όμως με την πρώτη πανδημία.

Μάλιστα η ιδιοκτησία του σκοπεύει να προχωρήσει στη λειτουργία του, ως ξενώνα, όταν βελτιωθεί η κατάσταση, μιας και σήμερα η πανδημία δεν επιτρέπει τέτοιες κινήσεις.

Ο κ. Μπουμπούνας ενίσταται για την υπόνοια ότι το ξενοδοχείο δεν υπάρχει, σημειώνοντας πως έκαναν τις εργασίες, όμως τους δημιούργησε πρόβλημα η έκδοση σήματος λειτουργίας, λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Όλα, σημείωσε, ξεκίνησαν από την χρήση γης, και αν επιτρέπεται να κάνει κάποιος αυτό που θέλει, όπως τη δημιουργία Ξενοδοχείου. Πριν αγοράσει το κτίριο λοιπόν, γύρω στο 2014, είχε ζητήσει από την Πολεοδομία να τον ενημερώσουν για τις χρήσεις γης στην περιοχή, και αν εκεί μπορεί να γίνει ξενοδοχείο, όπως και έγινε.

Έβγαλε λοιπόν μια άδεια εργασιών μικρής κλίμακας, για να κάνει τις απαραίτητες μετατροπές, και όταν χρειάστηκε να κάνει αλλαγή χρήσης, από κτίριο κατοικιών σε ξενοδοχείο, η πολεοδομία τον ενημέρωσε πως δεν μπορεί εκεί να γίνει ξενοδοχείο, παρά μόνο ξενώνας μικρής δυναμικότητας, με ανώτατο όριο τις 20 κλίνες.

Κάποια στιγμή ο νόμος άλλαξε, και μπόρεσαν να παρακάμψουν το ζήτημα του ξενώνα, δεν μπορούσαν όμως να παρακάμψουν το ανώτατο όριο των 20 κλινών. Παρόλα αυτά φάνηκε να βλέπουν πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί ο νόμος άλλαξε εκ νέου, αυξάνοντας τον αριθμό των κλινών στις 30.

Στο μεταξύ όμως, και μέχρι να εγκριθεί η συγκεκριμένη άδεια δόμησης, δεν μπόρεσε να λειτουργήσει, ενώ όπως σημειώνει, έγινε μια τροποποίηση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, την τελευταία ημέρα του 2016, που έριχνε την ευθύνη ενημέρωσης της αρχής, αν δεν μπορούν να λειτουργήσουν, στους επενδυτές, την οποία δεν γνώριζαν.

«Όταν με ενημέρωσε ο ΔΕΣΜΟΣ ότι υπάρχει πρόβλημα με το σήμα λειτουργίας, τους εξήγησα ποιες είναι οι διαδικασίες και ποιο είναι το πρόβλημα» ανέφερε, παρόλα αυτά η ειδική υπηρεσία, ζήτησε την επιστροφή των χρημάτων.

Ο ίδιος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές, και τόνισε πως σκέφτεται να προσφύγει δικαστικά για την ανάκληση της χρηματοδότησης, μια υπόθεση που τόσο ο επιχειρηματικός του σύμβουλος, όσο και ο δικηγόρος του συγκατένευσαν, μιας και έχει γίνει το φυσικό αντικείμενο της επένδυσης, όμως δεν βγήκε το σήμα στην ώρα του.

Ο κορωνοϊός «έριξε» την πρώτη

Ήδη από 1/1/2020, επειδή για να λειτουργήσει η δομή ως ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεν χρειάζεται να γίνει η αλλαγή χρήσης, που τόσο καθυστέρησε τις διαδικασίες, λειτουργεί με το υφιστάμενο καθεστώς κατοικιών.

«Έβγαλα σήμα λειτουργίας ως δωμάτια, προσέλαβα προσωπικό, δούλεψα λίγο Ιανουάριο και Φεβρουάριο και μετά ήρθε η πανδημία» ανέφερε, και έχει βάλει σε αργία την υπάλληλο.

Τόνισε δε πως ξόδεψε 180.000 ευρώ για την αγορά του κτιρίου, έβαλε 250 χιλιάδες ευρώ από την τσέπη του, και πήρε 130 χιλιάδες ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.Την τελευταία κίνηση έχει πλέον μετανιώσει, γιατί μπήκε σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας, και τελικά καλείται να επιστρέψει τα χρήματα.

Όσο για το τι θα κάνει στο μέλλον, σημείωσε πως ξεκίνησε ξανά τη διαδικασία για την έγκριση δόμησης, που όμως έμεινε πίσω, και αφού προέκυψε το θέμα με την Ειδική Υπηρεσία, έπρεπε να κάνει και άλλες αλλαγές, για να δείξει ότι θέλει να λειτουργήσει.

Η υπόθεση είναι σε αυτό το σημείο, σημείωσε, έχουν γίνει οι εργασίες, και δεν θεωρεί ότι η υπηρεσία αμφισβητεί ότι η επένδυση έγινε και κατασκευάστηκαν όσα χρηματοδοτήθηκαν, απλώς ότι δεν λειτουργούσε η δομή.

Σκοπεύει πάντως να προχωρήσει και σε περαιτέρω παρεμβάσεις, όσο παραμένει κλειστό, ώστε να λειτουργήσει, με όποια μορφή μπορεί, στο επόμενο διάστημα.

Όσο για την αναφορά ότι την ευθύνη  του ελέγχου των σημάτων της έχει η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, εξήγησε πως η τροποποιητική που προαναφέρθηκε, ουσιαστικά έριχνε την ευθύνη σε αυτόν για την ενημέρωση, κάτι που έμαθε όταν του απεστάλη η απόφαση ανάκλησης της χρηματοδότησης.

Επιπλέον ερωτήματα από τον Χρ. Χατζηπέμου

Να επισημανθεί κλείνοντας ότι ένα 24ωρο αργότερα από την αρχική του ανάρτηση ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης κ. Χρήστος Χατζηπέμου επανήλθε στο θέμα με νέα του ανάρτηση στην οποία θέτει επιπλέον ερωτήματα κυρίως για τη στάση της ΔΕΣΜΟΣ.

Γράφει λοιπόν ο κ. Χατζηπέμου, «γιατί βεβαιώθηκε η ολοκλήρωση της επένδυσης, ενώ αυτή δεν είχε κατ’ ουσίαν ολοκληρωθεί; Παραπλανήθηκαν οι ελεγκτές; Πήγαν να ελέγξουν από κοντά την επένδυση; Και τι βρήκαν αν πήγαν; Το 2016 δηλαδή, είχε άλλη εικόνα το «ξενοδοχείο» από αυτήν που περιγράφεται στην έκθεσή της η ΕΥΔ; Ποιοι ήταν οι ελεγκτές; Ενήργησαν αυτοβούλως δίνοντας την βεβαίωση αποπεράτωσης που οδήγησε ΠΑΡΑΤΥΠΑ στην είσπραξη της κοινοτικής ενίσχυσης ή εκτέλεσαν εντολές; Μολονότι αυτή η υπόθεση στην εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ (όπως μαθαίνω) ήταν γνωστή από παλιά, ασκήθηκε οποιοσδήποτε έλεγχος στους …ελεγκτές;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.