Εχασε τη μαχη με τον κορωνοιο ο μεγαλος θεατρανθρωπος Μπρους Μαγιερς

Ο σπουδαίος Βρετανός συγγραφέας, ηθοποιός και διανοητής, έφυγε σε ηλικία 78 ετών

Ο σπουδαίος Βρετανός συγγραφέας και σκηνοθέτης Μπρους Μάγιερς έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, σε ηλικία 78 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον κορωνοϊό. Ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού θρηνεί, γιατί έχασε έναν μοναδικό καλλιτέχνη.

Ο Μπρους Μάγιερς, που ζούσε στο Παρίσι, για περισσότερα από τριάντα χρόνια μετείχε στον σκληρό πυρήνα της θεατρικής ομάδας του Πίτερ Μπρουκ.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε το Théâtre des Bouffes du Nord. Συγκλονισμένος ο 95χρονος Πίτερ Μπρουκ, με δήλωσή του εξέφρασε τη συντριβή του, χαρακτηρίζοντας τον Μάγιερς “μια μεγάλη προσωπικότητα του θεάτρου”.

Ποιός είναι ο Μπρους Μάγιερς

Ο Bruce Myers γεννήθηκε το 1942 στο Radcliffe της Αγγλίας. Έπαιξε σε πολλές από τις δημιουργίες του Peter Brook, κυρίως σε έργα του William Shakespeare όπως το “Τίμων ο Αθηναίος” (1974), “Άμλετ” (2000) και άλλα.

Έπαιξε στην εννιάωρη «Μαχαμπαράτα» του Πίτερ Μπρουκ, που έχει μείνει στο πάνθεον των μεγάλων θεατρικών παραστάσεων του εικοστού αιώνα, ως Ganesha / Krishna. Ήταν επίσης ένας από τους ηθοποιούς των διάσημων επικών παραστάσεων του Μπρουκ, La Conférence des oiseaux (1979) και Je Suis une φαινόμενο (1998).

Ο μεγάλος Βρετανός θεατράνθρωπος, υπήρξε λάτρης της Ελλάδας και την επισκεπτόταν συχνά, το 2015 σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο το έργο “Δούλες” του «καταραμένου» Ζαν Ζενέ. Για την παράσταση επέλεξε ο ίδιος τη μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη. Για την ιδέα και την έρευνά του μίλησε με φίλους και συνεργάτες του συγγραφέα, διάβασε τα πάντα γύρω από αυτόν, είδε ταινίες όπως την «Τελετή» του Σαμπρόλ ή τις «Αβύσσους» του Νίκου Παπατάκη που στήθηκαν πάνω στις «Δούλες». Η παράσταση ανέβηκε στο Μικρό Rex – Σκηνή Κατίνα Παξινού με μια σπουδαία διανομή. Το ρόλο της Σολάνζ κράτησε η μαθήτριά του Ραφίκα Σαουίς, στο ταλέντο και τις δυνατότητες της οποίας πίστευε πολύ. Κλαίρη ήταν η Μαρία Κίτσου και Κυρία η Λένα Παπαληγούρα. Τα σκηνικά ήταν της Άσης Δημητρολοπούλου και τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη. Η επιμέλεια των φωτισμών ήταν της Εβίνας Βασιλακοπούλου και η μουσική του Coti K. Η συγκεκριμένη παράσταση ήταν sold out για περισσότερους από 6 μήνες και είχε πάρει παράταση δύο φορές.

Με το έργο του «Ντιμπούκ», που ανέβηκε το 2005-2006 με μεγάλη επιτυχία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), ο Μπρους Μάγιερς στοχοποιήθηκε τότε από μερίδα του ακροδεξιού Τύπου ως «οπαδός της Καμπάλα».

Πρόκειται για την ιστορία αγάπης του Χανάν και της Λέα βασισμένη σε εβραϊκούς θρύλους και παραδόσεις, από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Άνσκι, σε μετάφραση της Λουίζας Μητσάκου. Η σκηνοθεσία και ο σκηνικός χώρος ήταν του Σωτήρη Χατζάκη, η ερμηνεία των Δημήτρη Παπανικολάου – Δέσποινας Κούρτη, τα κοστούμια της Έρσης Δρίνη, η μουσική της Σαββίνας Γιαννάτου και οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου.

Στο έργο, ένας άνδρας και μια γυναίκα πάλλονται από τους πανίσχυρους ρυθμούς του έρωτα. Επιζητούν την ένωση που τους οφείλει παλιός όρκος των γονιών τους. Όμως ο όρκος αθετείται. Ο άνδρας πεθαίνει από λύπη, μα η αδικημένη του ψυχή θα μπει στο σώμα της αγαπημένης του και θα αρνηθεί να βγει, παραβαίνοντας τους νόμους που χωρίζουν τους νεκρούς από τους ζωντανούς. Υπό αυτό το πρίσμα του θρήνου της μεγάλης απουσίας οι πρωταγωνιστές του έργου θα προσπαθήσουν να «ζήσουν» τον έρωτα. Εξάλλου ό,τι ο άνθρωπος δεν κατανοεί με το μυαλό, το αισθάνεται με την ψυχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.