Εμπλουτισμενες δραστηριοτητες με δυο νεα τμηματα, παρα την οικονομικη κριση

Την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των τμημάτων του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, παρέθεσαν χθες ο πρόεδρος του Ομίλου, πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης και οι υπεύθυνοι των νέων τμημάτων. Αν και δύσκολη η περίοδος, που διανύουμε, φέτος αρχίζουν να λειτουργούν δυο νέα τμήματα του ΜΟΚ, το τμήμα σύγχρονου και δημιουργικού χορού και το θεατρικό εργαστήρι. Παράλληλα, συνεχίζουν να λειτουργούν τα υφιστάμενα τμήματα των ελληνικών παραδοσιακών χορών, της αγιογραφίας και της ζωγραφικής, ενώ ξεκινούν από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου οι «Μορφωτικές συναντήσεις», με μια ομιλία του ιστορικού, κ. Βασίλη Ριτζαλέου, που θα αναλύσει το θέμα «η εκπαίδευση των Εβραίων στην Κομοτηνή 19ος-20ος αιώνας».

Πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης «Πολύ καλή η περίοδος από πλευράς ενθουσιασμού και δράσεως, αλλά πολύ κακή για τα οικονομικά του ΜΟΚ»

«Διανύουμε μια πολύ καλή περίοδο από πλευράς ενθουσιασμού και δράσεως», εκτίμησε ο πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης, «αλλά μια πολύ κακή περίοδο για τα οικονομικά του ΜΟΚ». «Αν και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβιώσεως», σημείωσε, «δεν το βάζουμε κάτω». «Κάναμε ήδη κρούση σε πολλούς παράγοντες αλλά λίγοι ανταποκρίθηκαν», συνέχισε και απηύθυνε έκκληση την κοινωνία της Κομοτηνής, ώστε να συνδράμει ο καθένας με τις δυνατότητές του, εκτιμώντας παράλληλα ότι «σε αυτή τη φάση τουλάχιστον οι κρατικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να βοηθήσουν ουσιαστικά». «Αν βοηθήσουν, θα βοηθήσουν για παρηγοριά», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι «θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί η τοπική κοινωνία της Κομοτηνής».

Τα τμήματα του Μορφωτικού Ομίλου, εμπλουτισμένα με το θεατρικό εργαστήρι και το τμήμα σύγχρονου και δημιουργικού χορού

Το τμήμα ελληνικών παραδοσιακών χορών του ΜΟΚ λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του κ. Κυριάκου Αντωνίου και περιλαμβάνει 3 τμήματα, με την ηλικία των μαθητών να ξεκινά από τα 6 χρόνια και χωρίς να περιορίζεται από ανώτατο όριο. Τα μαθήματα του συγκεκριμένου τμήματος ξεκινούν από τις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ προηγείται στις 26 Σεπτεμβρίου ο καθιερωμένος αγιασμός.

Η υπεύθυνη του τμήματος ζωγραφικής παιδιών και ενηλίκων, Άννα Παπαλεξάνδρου, ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων και το αντικείμενο των δράσεων τους, επισημαίνοντας ότι οι νεαροί μαθητές παίζουν και εκφράζονται μέσα από τη ζωγραφική, χρησιμοποιώντας πολλές τεχνικές και υλικά, ενώ οι ενήλικες εκπαιδεύονται στο ελεύθερο σχέδιο, στην αρμονική και σαφή απεικόνιση των αντικειμένων. Τα μαθήματα ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου για τα παιδικά τμήματα και στις 6 του ίδιου μήνα για τα τμήματα ενηλίκων.

Στο νεοσύστατο τμήμα σύγχρονου και δημιουργικού χορού είναι υπεύθυνη η κ. Γιούλη Ιωαννίδου, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης Αθηνών, η οποία εκτίμησε ότι ο χορός από όλες τις τέχνες είναι η περισσότερο άγνωστη στο κοινό. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «ο χορός αποτελεί την πιο άμεση μορφή έκφρασης και είναι η πιο ολοκληρωμένη τέχνη, που εκφράζει συγχρόνως τον ψυχικό, τον πνευματικό και τον υλικό κόσμο». Τα μαθήματα στο συγκεκριμένο τμήμα αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

Το θεατρικό εργαστήρι το γνωρίσαμε πριν από μερικούς μήνες, με μια παράσταση που ανέβασε στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το θεατρικό εργαστήρια αγκαλιάστηκε από τον ΜΟΚ και διευθύνεται πλέον από την τετραμελή ομάδα των κ.κ. Θοδωρή Δρουζέλη, Ουρανίας Λάμπρου, Έλσας Γιαλαντζή και Ελένης Μαργαρίτη. Σκοπός της δημιουργίας του θεατρικού εργαστηρίου, σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, είναι «οι νέοι να έχουν δημιουργικό ελεύθερο χρόνο και να προσεγγίσουν θεατρικά κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «στην πορεία θα αξιοποιηθούν και παραδοσιακά θρακιώτικα κείμενα, που δεν είναι τόσο γνωστά», ενώ τόνισε το ενδιαφέρον των υπευθύνων «να προσεγγιστεί το θρησκευτικό δράμα, που δυστυχώς επίσης δεν είναι γνωστό», όπως σημείωσε. Η λειτουργία του θεατρικού εργαστηρίου πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία του τμήματος Αγιογραφίας, υπό τον κ. Στέφανο Τζώγα, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μια ευχάριστη ασχολία για τους συντοπίτες μας, τους οποίους κάλεσε να συμμετάσχουν σε αυτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.