Εμπιστοσυνη στο διοικητικο συμβουλιοι εδειξε η καλπη

Στην κάλπη προσήλθαν χθες το πρωί 108 εκλέκτορες, προκειμένου να επιλέξουν τη νέα διοίκηση στην ΕΑΣ Ροδόπης ανάμεσα σε 11 υποψηφίους και οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι. Το επταμελές διοικητικό συμβούλιο αλλάζει ως προς ένα άτομο μια και στη θέση του Κώστα Γολγάκη εξελέγη ο Σάββας Νικολαϊδης. Οι εκλεγέντες θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να συγκροτηθεί το νέο Δ.Σ. σε σώμα.

Κ. Κρόκος: «Χρειάζεται τόλμη, τομές κι αποφασιστικότητα»

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Κυριάκος Κρόκος μίλησε στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο Παρατηρητής για τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι υπήρξαν και νέα πρόσωπα μεταξύ των υποψηφίων, ο Κώστας Τσατσαρίδης, ο Χαράλαμπος Πεχλιβάνης, ο Κωνσταντίνος Μολλάς και ο Σάββας Νικολαϊδης, ο οποίος κι εξελέγη. Στο παλιό Δ.Σ. συμμετείχαν οι Νίκος Σκοπιανός, Κυριάκος Κρόκος, Αμέτ Χασάν, Κώστας Γολγάκης, Κώστας Κούκος, Κυριάκος Μητούσης και ο Γιώργος Ραχμανίδης.

Αναφορικά με την εξώδικο που έγινε πριν λίγες μέρες και μια ένσταση που κατατέθηκε χθες, ο κ. Κρόκος είπε. «Στο καταστατικό μας υπάρχει το άρθρο 10, το οποίο κάνει λόγο για αναστολή ιδιότητας μέλους του Συνεταιρισμού κάτω από δυο προϋποθέσεις. Επ’ αυτού υπάρχει μια διχογνωμία νομικών, καθώς κατ’ άλλους είναι υποχρεωτικό και κατ’ άλλους έρχεται σε αντίθεση με άλλο άρθρο του καταστατικού.

Θεωρώ καλό να λυθεί έστω και δικαστικά το θέμα και να είμαστε όλοι βέβαιοι ποιο είναι το σωστό».
Το ζήτημα είναι ότι η όποια δικαστική απόφαση θα ακολουθήσει των εκλογών, αλλά ο κ. Κρόκος σχολίασε ότι για όλα υπάρχουν λύσεις. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα άρθρο στο οποίο δεν είχαν δώσει μεγάλη σημασία κι ότι τις προηγούμενες εκλογές τις πραγματοποίησαν με το συγκεκριμένο καταστατικό όπου συμπεριλαμβανόταν το επίμαχο άρθρο. «Δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία, εκτός από τώρα που δημιουργήθηκε το θέμα» είπε.

Μιλώντας για τη στοχοθεσία που πρέπει να έχει το νέο Δ.Σ. ο Κ. Κρόκος εστίασε στις προτεραιότητες που θεωρεί ότι θα τεθούν. «Το Δ.Σ. που θα προκύψει από τις εκλογές θα κληθεί να σηκώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος, γιατί δυστυχώς η κατάσταση στην ΕΑΣ είναι σε πολύ δύσκολο σημείο. Χρειάζεται τόλμη, τομές κι αποφασιστικότητα για να μπορέσουμε ν’ ανατρέψουμε το κλίμα.

Σ’ ένα απολογισμό των πεπραγμένων, θεωρώ ότι ως Δ.Σ. ήμασταν στις σωστές κατευθύνσεις, πήραμε σωστές αποφάσεις, αλλά έπρεπε να κινηθούμε πιο γρήγορα για να έχουμε ορατά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι το νέο Δ.Σ. θα έχει την αποφασιστικότητα να κάνει τις τομές και να προχωρήσει τα πράγματα μπροστά».


Εξηγώντας τον όρο «τομές», ο κ. Κρόκος μίλησε για επιτάχυνση στις διαδικασίες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της ΕΑΣ. «Θα πρέπει επίσης να γίνει μια συμφωνία με τους εργαζόμενους καθότι οι οφειλές της ΕΑΣ προς τους εργαζόμενους είναι περίπου 12 μηνών. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και σε άλλους τομείς δραστηριότητας, όπως τα οπωροκηπευτικά που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον, ίσως και τα βιοκαύσιμα.

Θα πρέπει ν’ αλλάξει η αντίληψη κι αυτό θα προκύψει μέσα από μια συμφωνία διοικητικού συμβουλίου, εργαζομένων κι αγροτών. Εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με άλλες Ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από εμάς».

Το βέβαιο είναι ότι και οι αγρότες πρέπει να υιοθετήσουν τη λογική της σύγχρονης κι ανταγωνιστικής γεωργίας, με διαφορετικές καλλιέργειες, ίσως και υποδομές. Για το κατά πόσο οι νέοι άνθρωποι της υπαίθρου έχουν κατανοήσει τις επιλογές στον τρόπο καλλιέργειας που κάνουν οι αγρότες προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Γαλλία όπου υπάρχει και σχολή για αγρότες, ο κ. Κρόκος διατύπωσε. «Οι νέοι έχουν ανησυχίες και προβληματισμούς, αλλά αυτοί που μένουν στη γεωργία είναι πολύ λίγοι. Δεν προτιμούν τη γεωργία γιατί είναι μια δύσκολη δουλειά με πολύ ρίσκο και οι περισσότεροι προτιμούν το δημόσιο».

Αναφορικά με την ΕΑΣ πρόσθεσε ότι θα πρέπει κύρια να σκέφτονται την οργάνωση διότι «τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται και κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η οργάνωση και να είναι δυνατή για να μπορεί να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις προς όφελος των αγροτών» κατέληξε.

Ν. Σκοπιανός: «Αξιολόγησαν θετικά το έργο που υλοποιήθηκε στην προηγούμενη θητεία»

Ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Σκοπιανός με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετέφερε στον ΠτΘ τις ευχαριστίες του στο σώμα των εκλεκτόρων για την εμπιστοσύνη στο απερχόμενο Δ.Σ. «Αξιολόγησαν θετικά το έργο που υλοποιήθηκε στην προηγούμενη θητεία, μας έδειξαν εμπιστοσύνη. Παράλληλα το αποτέλεσμα μάς γεμίζει υποχρεώσεις γιατί πρέπει ν’ ανταποκριθούμε σ’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση».

Ο κ. Σκοπιανός
δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα οι νεοεκλεγέντες θα συγκροτηθούν σε σώμα, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο της διοίκησης.

Σχολιάζοντας την υπόθεση της εξωδίκου, ο κ. Σκοπιανός δήλωσε «είναι ένα ζήτημα που δεν με αφορά, με την έννοια ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας προκειμένου να μπούμε σε παρόμοιες διαδικασίες. Είναι μια απόφαση κάποιων αιτούντων στα δικαστήρια. Εάν πρέπει ν’ αποβληθούν κάποιοι συνεταιρισμοί με ιστορία, ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, συνεταιριστές με ιστορία που τυγχάνουν σεβασμού και πιστεύουν στο συνεταιριστικό κίνημα γιατί το θέλει αυτή η ελάχιστη μειοψηφία, θα πρέπει να πούμε ότι οι αιτούντες είναι «συνεταιριστές»».

Ο κ. Σκοπιανός πρόσθεσε ότι σύντομα θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις αναφορικά μ’ ένα νέο σχεδιασμό που έχουν στον προγραμματισμό τους ως διοικητικό συμβούλιο.

Μαρία Αμπατζή – Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.