Ε. Στυλιανιδης: «Καλουμαστε να διαχειριστουμε μια “κολοβη” αναθεωρηση»

Η τοποθέτηση του βουλευτή Ροδόπης στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Έντονη κριτική άσκησε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ο πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΝΔ Ροδόπης, Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τονίζοντας ότι η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη για χαμένη και άτολμη συνταγματική αναθεώρηση στην Προτείνουσα Βουλή.

Προλογικά στον λόγο του ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι η χώρα βρέθηκε ανοχύρωτη μπροστά στην κρίση της τελευταίας δεκαετίας με αποκλειστικά δική της ευθύνη και ενοχοποιήθηκε, όχι μόνο για όσα της αναλογούσαν, αλλά και για πολλά άλλα που άλλοι είχαν ευθύνη. Παρόλο που η Ελλάδα στοχοποίηθηκε και δοκιμάστηκε, με την οικονομία να κλονίζεται, ο Βουλευτής δήλωσε πως ο λαός άντεξε και βγήκε όρθιος από την καταιγίδα. Η αντοχή αυτή, διευκρίνισε ότι δεν οφείλεται στο προβληματικό και βραδυκίνητο κράτος αλλά στην διαχρονική πολιτισμική και ιστορική ακτινοβολία του Έθνους και στον περήφανο λαό του.

Τρείς είναι οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής κοινωνίας που την κράτησαν όρθια, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, η αλληλεγγύη της Οικογένειας, η υλική και πνευματική στήριξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η αποτελεσματική δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπου δε λειτούργησε το κράτος, εκεί λειτούργησαν αποτελεσματικά αυτοί οι 3 θεσμοί, σύμφωνα με τον ίδιο. Κατέκρινε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε σε δοκιμασία και σύγχυση τους κλασσικούς συνταγματικούς θεσμούς, θολώνοντας την διαχωριστική γραμμή διάκρισης των εξουσιών και δημιουργώντας την ανάγκη για μια νέα Οριζόντια Διάκριση Εξουσιών που θα αποκαθιστούσε το Σύστημα Ελέγχων και Ισορροπιών της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καταδίκασε τον περιορισμό που εφαρμόστηκε στις αποφάσεις του λαού, ενάντια στην αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας, πράγμα που έχει ως συνέπεια την φυγή των πολιτών προς τα άκρα. Δοκιμάστηκαν κοινωνικές κατακτήσεις(εργασία, παιδεία, υγεία) και ατομικά δικαιώματα, όπως της ιδιοκτησίας(ΕΝΦΙΑ). Δημιουργήθηκε έκτακτο δίκαιο της ανάγκης(μνημόνια με υπερνομοθετικό χαρακτήρα) και με υπερεθνική αφετηρία (τρόικα) που έθεσε σε δοκιμασία την αντοχή συνταγματικών διατάξεων, κατά τα λεγόμενα του ίδιου.

«Η πλειοψηφία της προτείνουσας Βουλής δεν ανταποκρίθηκε»

«Έπρεπε να συμβιβαστούμε με πολιτικές αποφάσεις και νομοθετικές διαδικασίες παντελώς άγνωστες μέχρι σήμερα για το νομικό πλαίσιο προκειμένου να αποφύγουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με όλες τις ολέθριες εθνικές και ευρωπαϊκές συνέπειες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. Η Συνταγματική Αναθεώρηση που ξεκίνησε παράλληλα με την έξοδο από την μακροχρόνια και πολυεπίπεδη κρίση έπρεπε να αποτελέσει Ευκαιρία για νέο ξεκίνημα επιστροφής στην εποχή μιας ισχυρής Εθνικής Αυτοπεποίθησης. Αλλά η πλειοψηφία της προτείνουσας Βουλής δεν ανταποκρίθηκε, υπογράμμισε ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε τον θεματικό περιορισμό και την ιδεολογικοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Έτσι ως συνέπεια, ο κ. Στυλιανίδης καταδικάζει ότι καλούνται να διαχειριστούν μια «κολοβή» αναθεώρηση, γιατί απορρίφθηκε μια σειρά άρθρων που πρότεινε η Νεα Δημοκρατία από την τότε πλειοψηφία της Βουλής. Τα άρθρα αυτά σχετίζονταν με την βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της δημπκρατίας, όπως το άρθρο 2 παράγραφος 2 για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς και μια σειρά άρθρων που αφορούν νομοθετικές λειτουργίες της δικαιοσύνης και την λειτουργία του Πολιτεύματος. Ακόμη έμεινε στο ότι απορρίφθηκαν διατάξεις σχετικές τον εκσυγχρονισμό του οικονομικού συντάγματος, όπως επίσης και την αδυναμία αναθεώρησης του άρθρου 24 για την κλιματική αλλαγή, το περιβαλλοντολογικό ισοζύγιο και την ενεργό πολεοδομία.

Ιδιαίτερη σημασία είχε για τον Βουλευτή η αναθεώρηση του θεμελιώδους άρθρου 16 που θα έσπαγε το κρατικό μονοπώλιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θα καθιστούσε την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο. Η χώρα με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να αποκτήσει νέα πηγή για το ΑΕΠ της χώρας και θα ενίσχυε την διεθνή πολιτιστική της παρέμβαση. Μόνο για το άρθρο 16, τόνισε πως θεωρεί την επικείμενη Συνταγματική αναθεώρηση μια χαμένη ευκαιρία, εξαιτίας των ιδεοληπτικών δυνάμεων της χώρας.

Η  Ελλάδα αιμορραγεί σε ελληνικούς επιστημονικούς εγκεφάλους, συμπληρώνει την ώρα που οι γύρω χώρες διεκδικούν μερίδιο της Διεθνούς εκπαιδευτικής αγοράς. Τουρκία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Ουγγαρία, προσελκύουν χιλιάδες φοιτητές στα ιδιωτικά τους πανεπιστήμια. Η Κύπρος διαπρέπει διασφαλίζοντας από την εκπαίδευση σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της (πάνω από 5%). Πάνω από 2 εκατομμύρια φοιτητές σπουδάζουν έξω από τη χώρα τους, (πάνω από 3%) επεκτείνοντας τον εκπαιδευτικό κλάδο κατά 7% ετησίως,  με δίδακτρα που ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια  δολάρια ετησίως. Η «μικρή» Κύπρος ήδη φιλοξενεί στα ιδιωτικά της  πανεπιστήμια πάνω από 61 εθνικότητες,  δημιουργώντας από το μηδέν εκπαιδευτική παράδοση, ακόμα την ώρα που χιλιάδες διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού βλέπουν από μακριά την πατρίδα τους να βουλιάζει στο τέλμα της ιδεοληψίας.
 
Γι’ αυτό το λόγο θεωρεί κλείνοντας την «κολοβή» αυτή αναθεώρηση  ακόμη μια Χαμένη Ευκαιρία για την Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.