Ε. Στυλιανιδης και Γ. Πεταλωτης για τη Συμφωνια των Πρεσπων

«Κακή και ετεροβαρής η Συμφωνία» - «Οι λογικές του άσπρου μαύρου, ειδικά σε ένα εθνικό ζήτημα βλάπτουν»

Με την ευκαιρία της παρουσίας τους στην ημερίδα της «Ομάδας Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη», οι πρώην υπουργοί και Βουλευτές Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιώργος Πεταλωτής κατέθεσαν την άποψή τους για το θέμα της Συμφωνίας την Πρεσπών, με τον κ. Στυλιανίδη να αναφέρει πως η συμφωνία είναι κακή και ετεροβαρής, ενώ ο κ. Πεταλωτής παρόλο που αναγνώρισε ότι υπάρχουν θετικά σημεία σε αυτή, θεωρεί πως ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή χωρίς να επιδιώξει συναίνεση, και η προσπάθεια πόλωσης από τις δύο πλευρές δημιουργεί μια κατάσταση με πολλά αρνητικά στοιχεία. 

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Η Ελληνική Κυβέρνηση εγκατέλειψε εθνικές γραμμές» 

Κακή και ετεροβαρή χαρακτήρισε την συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως από τον μέχρι τώρα δημόσιο διάλογο δεν έχουν φωτιστεί με πληρότητα οι αδυναμίες της.
 
Ένα παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η συμφωνία αφήνει ανοιχτό προς διαπραγμάτευση το θέμα των δικαιωμάτων του περίκλειστου κράτους στην ΑΟΖ του Βορείου Αιγαίου, ενώ δεν έχει γίνει αναφορά στο θέμα των εμπορικών επωνυμιών που χρησιμοποιούν 170 επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος που μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα στα διεθνή δικαστήρια.
 
Πάντως πέραν αυτών κυρίαρχα θεωρεί πως είναι τα δύο ζητήματα που ανέδειξε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή η αναγνώριση του Μακεδονικού έθνους και της γλώσσας, όπου θεωρεί πως φαίνεται η επιπολαιότητα με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση εγκατέλειψε εθνικές γραμμές, για τις οποίες έχει χυθεί αίμα και έχουν πέσει και κυβερνήσεις που λειτούργησαν ευσυνείδητα, απευθυνόμενες και στους νεκρούς και στους αγέννητους Έλληνες και όχι μόνο στους ψηφοφόρους της εποχής.
 
«Λυπάμαι που αυτό το πράγμα παίρνει αυτή την τροπή, θα έρεπε να βρεθεί μια λύση, θα έπρεπε να ενισχυθεί ο Ευρωατλαντικός προσανατολισμός της γείτονος, όχι όμως με εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων που ανήκουν και στην ελληνική πολιτιστική ταυτότητα και τη βασανιστική ιστορία που βίωσαν στους αιώνες οι πληθυσμοί της Βορείου Ελλάδος» σημείωσε, ευχόμενος να διορθωθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, κάτι από τα όσα γίνονται. 

Γιώργος Πεταλωτής «Πολύ κακή η λογική του άσπρου μαύρου» 

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε πως ένα ζήτημα, που ανοίχτηκε ως εθνικό, ενώ θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολλά χρόνια, δυστυχώς και από την Κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση χρησιμοποιούνται για να «μπετοναριστούν» εκατέρωθεν με τη λογική του άσπρου μαύρου.
 
«Αυτές οι λογικές του άσπρου μαύρου, ειδικά σε ένα εθνικό ζήτημα βλάπτουν, και θα έπρεπε, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, να επιδιωχθεί μια συναίνεση σε ένα τέτοιο ζήτημα» εξήγησε ο κ. Πεταλωτής που δεν άφησε εκτός κριτικής και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «που άλλαξε γνώμη την ημέρα του συλλαλητηρίου, πράγμα που δείχνει ότι δεν είναι και άξια των περιστάσεων».
 
Ο κ. Πεταλωτής θεωρεί πως υπάρχουν θετικά σημεία στη συμφωνία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση δημιούργησε πολλά αρνητικά σημεία, τα οποία θα βρούμε μπροστά μας.
 
«Όλη αυτή η λογική του άσπρου μαύρου, που ζούμε αυτές τις μέρες, είναι βλαπτική και για τα εθνικά μας συμφέροντα, με μια πολύ βλαπτική εικόνα στην πολιτική σκηνή, αλλά και για το εθνικό ζήτημα. μια κατάσταση που θα έχει πολλά αρνητικά στοιχεία από εδώ και πέρα» συμπέρανε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.