Ε.Ορτακτσιδου-Μαρτσα «Οι σκεψεις και οι σχεδιασμοι ειναι απαραιτητοι, στο τελος ομως ενα πραγμα μονο μετραει, η υλοποιηση»

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη «Σύμπραξη Προοπτικής» - «Επιθυμώ να μοιραστώ το όραμα και την προοπτική μου για την Κομοτηνή με τους κατοίκους της»

Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, της 26ης Μαΐου δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις της στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχοντας ωστόσο μακρύ βιογραφικό αλλά και εμπειρία σε συνέργειες με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχοντας ήδη θέσει εαυτόν στην διάθεσή των  επαγγελματιών της πόλης, ένα χρόνο πριν, στις επιμελητηριακές εκλογές. Ο λόγος για την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Κομοτηνής με την «Σύμπραξη Προοπτικής» κ. Ελένη Ορτακτσίδου – Μαρτσά, ιδιοκτήτρια  Κέντρου Ξένων Γλωσσών και Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και αντιπρόεδρο του ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ η οποία μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα, την υφιστάμενη Κομοτηνή αλλά και την Κομοτηνή που ονειρεύεται.
 
Παρουσιάζοντας ένα έτοιμο πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα της πόλης μας, δηλώνοντας παρούσα, εφόσον ο κόσμος  της πόλης την επιλέξει, για όποιο έργο της ανατεθεί, εξειδικεύοντας ωστόσο στον κομμάτι του τουρισμού και του πολιτισμού, που γνωρίζει πολύ καλά.
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: κ. Ορτακτσίδου, σας γνωρίζουμε πολύ καλά από την επαγγελματική σας ιδιότητα, αλλά και την γενικότερη δραστηριοποίησή σας σε φορείς και συλλογικότητες της τοπικής κοινωνίας. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζετε τις δυνάμεις σας στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνέχεια της αντίστοιχης στο Επιμελητήριο της Ροδόπης. Γιατί λοιπόν κατέρχεστε στα της τοπικής αυτοδιοίκησης τη δεδομένη χρονική στιγμή;
Ε.Ο.:
Έχω όντως μία πολύχρονη πορεία στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα. Δύο δρόμοι παράλληλοι  αν σκεφτεί κανείς ότι προσωπικά είμαι υπέρ της δια βίου εκπαίδευσης σε όποιον επαγγελματικό τομέα και αν ανήκει. Βρισκόμενη λοιπόν σε μία περίοδο της ζωής μου που η επαγγελματική σταθερότητα μου και η κατάκτηση ενός μεγάλου μέρους των δικών μου στόχων σε αυτόν τον τομέα έχει επιτευχθεί, μου δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθώ σήμερα εμπεριστατωμένα με την πόλη μου. Την πόλη την οποία επέλεξα συνειδητά και συνεχίζω να επιλέγω σε όλους τους τομείς και τις περιστάσεις. Παράλληλα η ενασχόλησή μου με τον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο, τόσο εγχώρια, όσο και εκτός των συνόρων της χώρας  μου προσέφερε την δυνατότητα να ανοίξω τους ορίζοντές μου και κατ’ επέκταση να δώσω μια μεγαλύτερη και διαφορετική προοπτική στους στόχους και το όραμά μου, για τη ζωή μου. Η ζωή μου όμως είναι συνυφασμένη με την πόλη αυτή. Ως εκ τούτου αυτή τη διαφορετική προοπτική και το μεγαλύτερο όραμά μου, επιθυμώ πλέον να το μοιραστώ με την πόλη μου και τους κατοίκους της, αν και εφόσον οι ίδιοι επιλέξουν να με τιμήσουν και να μου δώσουν μία θέση ευθύνης απέναντί τους. 

«Aν υπάρχει το όραμα, η όρεξη για δουλειά, και η πρώτη ύλη, την οποία η Κομοτηνή διαθέτει, όλα μπορούν να γίνουν» 

ΠτΘ: Μιλάτε ιδιαίτερα ένθερμα για την Κομοτηνή, μία επιλογή όπως σαφώς ορίσατε την οποία υπερασπίζεστε με σθένος. Την ώρα που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τα μεγάλα όνειρα δεν μπορούν να γίνουν πράξη στην περιφέρεια… για πολλούς και διαφόρους λόγους…
Ε.Ο.:
Διαφωνώ με όσους υπερασπίζονται την άποψη αυτή. Προσωπικά η Κομοτηνή έως σήμερα μου έχει προσφέρει αρχικά την ευκαιρία να μεγαλώσω σε αυτή, να κάνω τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, να «χτίσω» τη δική μου επιχείρηση και φυσικά να δημιουργήσω την δική μου οικογένεια και μία μεγαλύτερη «διευρυμένη» οικογένεια, αυτή των φίλων και των «δικών μου» ανθρώπων. Και παράλληλα όλα αυτά να τα «συνδυάσω» με όμορφες στιγμές και μοναδικούς ανθρώπους, σε μοναδικά «τοπία». Η πόλη μας είναι μία πόλη πλούσια στα πάντα της. Έχει μεγάλη πυκνότητα μνημείων, ποδηλατόδρομους και πεζοδρόμους, ανοιχτούς και φιλόξενους πολίτες, πλούσια ιστορία που οφείλουμε να αναδείξουμε, ένα σχετικό ήπιο κλίμα κατά την διάρκεια όλου του χρόνου, τοπικά προϊόντα και μοναδικές συνταγές, καθώς και ευκαιρίες αγορών από προϊόντα γευσιγνωσίας μέχρι είδη ένδυσης και υπόδησης κ..ο.κ.
 
Όπως αντίστοιχα είναι μία πόλη με πολλά πολλά προβλήματα, όπως η συνεχής αισθητική υποβάθμιση, το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα και οι ελλιπείς πράσινοι χώροι, η ελλιπής ανάδειξη των μνημείων και λοιπών χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, η ελλιπής αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και φυσικά το ελλιπέστατο πρόγραμμα ελκυστικών διοργανώσεων για τον τουρίστα. Δεν ωραιοποιώ καταστάσεις, αλλά πιστεύω ότι, αν υπάρχει το όραμα, η όρεξη για δουλειά, και η πρώτη ύλη, την οποία η Κομοτηνή διαθέτει, όλα μπορούν να γίνουν. 

«Ξεκινώ με την ανάγκη δημιουργίας του μύθου της Κομοτηνής» 

ΠτΘ: Ισχυριζόμενη ότι όλα μπορούν να γίνουν καλά, σημαίνει ότι έχετε συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό σας για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Τι περιλαμβάνει λοιπόν το όραμά σας για την πόλη;
Ε.Ο.:
Καταρχάς θα πρέπει να πω  ούσα μητέρα, επαγγελματίας, γυναίκα, εργαζόμενη, κάτοικος της Κομοτηνής και πολλά ακόμα, οι απόψεις και οι σκέψεις μου αφορούν ένα ευρύ πεδίο αλλαγών που πρέπει να συμβούν σε πολλά πεδία. Στο κομμάτι της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της καθημερινότητας του πολίτη με επίκεντρο την ευθύνη ημών, των πολιτών, και φυσικά το κομμάτι του τουρισμού, στο οποίο πιστεύω ότι προσωπικά μπορώ να βοηθήσω περισσότερο καλώς εχόντων των πραγμάτων την επόμενη μέρα. Ξεκινάω με την ανάγκη αλλαγής αφηγήματος, ή καλύτερα την δημιουργία του μύθου της Κομοτηνής. Έχουμε δεκάδες παραδείγματα ελληνικών και ξένων πόλεων που από το μηδέν και πάνω σε ένα κυριολεκτικά παραμύθι, δημιούργησαν ένα brand name που όχι απλά τις κατέστησε πόλεις τουριστικές, αλλά λειτούργησε ως αρχή των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για την αναδιοργάνωση του τόπου. Η Κομοτηνή μπορεί. Γιατί; Για το πλούσιο παρελθόν της και το ακόμα πιο πλούσιο παρόν της, για την ποικιλία αξιοθέατων και δραστηριοτήτων, για το πλούσιο πολιτιστικό της υπόστρωμα, και κυρίως τους ανθρώπους και τις εμπειρίες που ο τόπος αυτός προσφέρει. 

«Στόχος μας κεντρικός η ανάπτυξη ισχυρής ταυτότητας που θα τονίζει τη μοναδικότητα της Κομοτηνής» 

ΠτΘ: Άρα κατανοούμε ότι το κομμάτι του τουρισμού είναι αυτό στο οποίο επικεντρώνεστε. Γιατί κρίνετε ότι αξίζει να επισκεφτεί κανείς την Κομοτηνή;
Ε.Ο.:
Γιατί εδώ άκμασε ο πολιτισμός της Αρχαίας Θράκης, για τα παγκοσμίως γνωστά ιστορικά μονοπάτια, για την ομορφιά που κρύβουν τα στενά και οι γειτονιές της πόλης, για το νεανικό χαρακτήρα και την ενέργεια της πόλης μέρα νύχτα, για την ευκολία να εξερευνήσετε κοντινές χώρες, για τη μοναδική γαστρονομική παράδοση με εμβληματικά προϊόντα όπως το κρασί το ελαιόλαδο και τις πεντανόστιμες συνταγές που προάγουν την ευζωία, την καλή παρέα και δημιουργούν στιγμές και αξέχαστες εμπειρίες. Για το γεμάτο καλεντάρι πολιτιστικών εκδηλώσεων, για τις ελκυστικές επιλογές αγορών και προσφορών ειδικά για τουρίστες, για τις εκπληκτικές παραλίες που βρίσκονται σε απόσταση λίγης ώρας από το κέντρο της πόλης, για τον σχετικά ήπιο χειμώνα που αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να εξερευνήσει κανείς τον πλούτο και την ομορφιά της πόλης – περιφέρειας με μεγαλύτερη ηρεμία χωρίς συνωστισμό. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η Κομοτηνή δεν αποτελεί ένα προϊόν αλλά μία σειρά πολλών προϊόντων και υπηρεσιών που αν αξιοποιηθούν σωστά μόνο προσοδοφόρα μπορεί να είναι για όλους μας.  Στόχος μας κεντρικός η ανάπτυξη ισχυρής ταυτότητας που θα τονίζει τη μοναδικότητα της Κομοτηνής, τη συναρπαστική διαδρομή της Θράκης ανά τους αιώνες και τις ελκυστικές επιλογές ψυχαγωγίας. Επίσης στόχος μας είναι  η αύξηση των ημερήσιων επισκεπτών όλους τους μήνες του έτους, καθώς και η παράταση της διαμονής τους στην Κομοτηνή κατ’ ελάχιστο χρόνο μίας εβδομάδας βάση προτεινόμενων σχεδιασμένων διαδρομών και δράσεων. Μην ξεχνάμε την παραλιακή ζώνη του δήμου καθώς και τα ανεκμετάλλευτα αρχαία μνημεία της Κομοτηνής στα οποία θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και αυτά του οθωμανικού παρελθόντος(Ιμαρέτ, τζαμί, τεκέδες). Και φυσικά την «γειτνίαση» με μέρη όπως η Μαρώνεια και τα Πετρωτά με τον Δήμο Μαρωνείας- Σαπών, τις αρχές, και τους ανθρώπους  του θα πρέπει κάποια στιγμή να επιδιώξουμε συνεργασίες σε επίσημη βάση και όχι μεμονωμένες και σπασμωδικές. 

«Στέκομαι με σεβασμό στα κατακτηθέντα, θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω» 

ΠτΘ: Στον τομέα του τουρισμού είναι δεδομένο ότι πολύ θα συμβάλλει και ο ετήσιος προγραμματισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνεται από τον Δήμο και ιδιώτες, με «βαρύ πυροβολικό» το Μέγαρο Μουσικής, τους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου, όπως το ΔΗΠΕΘΕ, τη ΔΚΕΠΠΑΚ και τις δράσεις των ιδιωτών. Ποια είναι η πρότασή σας για την διαχείρισή του πολιτιστικού προϊόντος του τόπου μας;
Ε.Ο.:
Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για το πολιτιστικό προϊόν της περιοχής, καθώς ο πολιτισμός για μένα συνδέεται με τα πάντα. Από το φυσικό περιβάλλον και τις αντίστοιχες υποδομές, την γευσιγνωσία και τα τοπικά προϊόντα και πολλά πολλά ακόμα ήδη υπάρχοντα και μη. Επίσης θα πρέπει να πω ότι δεν έρχομαι να εκμηδενίσω το έργο κανενός. Στέκομαι με σεβασμό στα κατακτηθέντα, θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες της πληροφορίας, τις σύγχρονες τεχνολογίες ενημέρωσης, το πλούσιο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό και μαζί, από κοινού να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Αυτό της εξέλιξης, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Τα παραδείγματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε πάμπολλα.
 
ΠτΘ: Σας βλέπουμε προετοιμασμένη για την επόμενη και τις περισσότερες εκ των επόμενων ημερών μετά τις εκλογές. Καταληκτικά τι είναι αυτό που προκρίνεται για το αύριο της Κομοτηνής;
Ε.Ο.:
Όλα όσα προανέφερα είναι προτάσεις και σχεδιασμοί πολλών χρόνων και προέκυψαν μετά από πολύχρονη έρευνα, σκέψη και εμπειρία στην πράξη. Είναι ακόμα ακόμα και κοστολογημένες. Αυτό που προκρίνω εγώ για την επόμενη ημέρα είναι πολύ απλό… Η Κομοτηνή είναι ένας ευλογημένος τόπος με πολλά θέλγητρα που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Τα λόγια, οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί είναι απαραίτητοι, στο τέλος όμως ένα πράγμα μόνο μετράει, η υλοποίηση. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.