Δυσκολο το 2018 για τους επαγγελματιες της Ροδοπης

Η κακή αγροτική χρονιά, η αβεβαιότητα στο ΔΠΘ και η μη προσέλκυση τουριστών ανασταλτικοί παράγοντες στην κίνηση της αγοράς

Ακόμα ένα δύσκολο έτος για τους επαγγελματίες της Ροδόπης ήταν το 2018, μιας και έφερε όπως και τα προηγούμενα 8 έτη επιβαρύνσεις και πρόστιμα, κάτι που οδηγεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστη Βαφειάδη, σε χαμηλή ανάπτυξη, που δεν θα έρθει όσο υπάρχει μια πολεμική από το κράτος προς το επιχειρείν.
 
Αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές στην περιοχή μας, καθώς υπάρχει ένας άνισος ανταγωνισμός σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, όσο αφορά σε ασφαλιστικό και φορολογικό περιβάλλον. «Έχουμε φτάσει στο σημείο», σύμφωνα με τον ίδιο, «να έχουμε ένα πλούσιο νότο στη χώρα μας, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού εκεί, και ένα φτωχό βορρά, όπου δεν έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός, και με δεδομένο ότι όλες οι επιχειρήσεις, όπου και αν εδρεύουν στη χώρα, αντιμετωπίζονται το ίδιο».
 
Ακόμα και το ζήτημα του 12%, για το οποίο υπήρξαν κινήσεις από πλευράς των Επιμελητηρίων, τα οποία είχαν συζητήσει και για την δικαστική οδό, δεν έχει κινητικότητα, ενώ και οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί παλιότερα για συμψηφισμό των υποχρεώσεων των επαγγελματιών δεν ευοδώθηκαν. 

Πολλαπλοί παράγοντες δυσχέραναν το 2018 

Κάνοντας ένα απολογισμό του 2018, σημείωσε πως ήταν ακόμα ένα δύσκολο έτος για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας, με το πρώτο τετράμηνο του 2018 να είναι από τα χειρότερα τετράμηνα που έχει ζήσει η αγορά.
 
Στη συνέχεια υπήρξε μια βελτίωση το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο, όμως η περίοδος των εορτών είχε μια στασιμότητα, παρά μια προσωρινή αύξηση της κίνησης τις παραμονές των εορτών.
 
Το κλίμα επηρέασε και η άσχημη καλλιεργητική χρονιά που είχε η, κατά κύριο λόγο, αγροτική περιοχή μας, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένο το εισόδημα των αγροτών, που πήγαινε στην τοπική αγορά, ενώ και το Πανεπιστήμιο, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, είχε τα δικά του προβλήματα, με απειλές για την βιωσιμότητά του. Τέλος ενώ σε άλλες περιοχές πυλώνα ανάπτυξης αποτελεί ο τουρισμός, στην Ροδόπη γενικότερα, παρά τις όποιες προσπάθειες, βρίσκεται στα τάρταρα.
 
Μάλιστα παρατηρήθηκε φέτος εκροή όχι μόνο προς τις όμορες χώρες, αλλά και προς τις όμορες πόλεις στην ελληνική επικράτεια, με την Κομοτηνή να ερημώνει στις γιορτές, μιας και δεν προσέφερε κάτι διαφορετικό είτε για να κρατήσει τους κατοίκους είτε να προσελκύσει άλλους από γειτονικές περιοχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.