Δυσκολη η φετινη χρονια για τους καπνοπαραγωγους

Η μόνη δυνατότητα αποζημίωσης των περυσινών ζημιών μετατίθεται στο 2020 μέσω ΠΣΕΑ - Να εμπιστεύονται τον Συνεταιρισμό, τόσο για το θέμα των αποζημιώσεων όσο και για το θέμα της καταπολέμησης των αρρωστιών ζήτησε ο πρόεδρος Χουσεΐν Εσάτ

Καμία περίπτωση άμεσης επιπλέον αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν οι καπνοπαραγωγοί την καλλιεργητική περίοδο του 2018 δεν διαβλέπει ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης, τα μέλη του οποίου είχαν συναντήσεις τις προηγούμενες μέρες τόσο με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Δημήτρη Καρακώστα.
 
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Χουσεΐν Εσάτ, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε την Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου, θέλησαν να διαλύσουν τις φήμες που υπήρξαν για επικείμενες πληρωμές σε καπνοπαραγωγούς, τονίζοντας πως αν γίνει κάποια επιπλέον πληρωμή, αυτή θα γίνει μέσω των ΠΣΕΑ, και αυτό θα γίνει τουλάχιστον σε ένα χρόνο.
 
Σημείωσε δε πως οι Καπνοπαραγωγοί θα πρέπει να εμπιστεύονται το Συνεταιρισμό, τόσο για αυτές τις πληροφορίες όσο και για τις επικείμενες δράσεις φυτοπροστασίας, ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση της νεκρωτικής ίωσης που προκάλεσε ζημιές πέρυσι.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Εσάτ, μετά την πληρωμή των αποζημιώσεων μέσω του de minimis, για τις οποίες είχαν εκδηλώσει τη διαμαρτυρία τους μιας και θεωρούσαν πως κάλυπταν μόνο μέρος της ζημιάς, επισκέφτηκαν, σε συνεννόηση με τον Βουλευτή Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά τον αρμόδιο Υπουργό κ. Αραχωβίτη, στον οποίο εξήγησαν το ζήτημα.
 
Δυστυχώς ο κ. Αραχωβίτης τους τόνισε πως, παρά τις φήμες που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ καπνοπαραγωγών το προηγούμενο διάστημα για επικείμενη επιπλέον πληρωμή, δεν υπάρχει περίπτωση επιπλέον πληρωμών άμεσα.
 
«Ζεστό χρήμα δεν υπάρχει» σημείωσε ο κ. Εσάτ, ο οποίος τόνισε πως μελέτησαν με τον υπουργό τρόπους να καλυφθεί η διαφορά από τις πραγματικές ζημιές, κάτι που τελικά θεωρείται πως μπορεί να γίνει μόνο μέσω ΠΣΕΑ.
 
Έτσι θα δουν πόσα έχει χάσει ο καπνοπαραγωγός τα τελευταία τρία χρόνια, όμως η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί το συντομότερο το 2020.
 
Ο Συνεταιρισμός θα αποστείλει τις πληροφορίες στο υπουργείο, ώστε να μην αδικηθεί κανένας καπνοπαραγωγός. 

Συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ 

Παρόμοια ήταν και η συνάντησή τους στον ΕΛΓΑ με τον αντιπρόεδρο, όπου συζήτησαν τα διαδικαστικά θέματα, αλλά και να γίνουν οι διαδικασίες ώστε να εξορθολογιστεί ο υπολογισμός της ζημιάς, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν ανομοιογενής, με βάση και τις ενστάσεις, αλλά και τη ζημιά που έχει καταγραφεί σε παρακείμενες καλλιέργειες.
 
Όμως αυτό δεν βοηθάει άμεσα τους καπνοπαραγωγούς, που όπως τόνισε ο Πρόεδρος, θα δυσκολευτούν πολύ αυτή την καλλιεργητική περίοδο, γιατί δεν θα έρθουν άλλα χρήματα άμεσα, αλλά μετά από 2 χρόνια.
 
Τόνισε δε πως θα πρέπει οι καπνοπαραγωγοί να μην ακούν φήμες -μιας και ακούστηκε ακόμα και ότι τα λεφτά είναι στην τράπεζα και θα μπουν άμεσα- αλλά να περιμένουν ενημέρωση από το Συνεταιρισμό, που έχει καλύτερη και γρηγορότερη ενημέρωση για αυτά. 

Σχεδόν 1 ευρώ χαμηλότερη η τιμή του καπνού 

Η όλη κατάσταση επιδεινώνεται για τους καπνοπαραγωγούς γιατί φέτος έχουν απώλειες και στην τιμή του καπνού, που διαμορφώνεται σχεδόν 1 ευρώ χαμηλότερη, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος, και υπάρχει φόβος στους καλλιεργητές για να μην ξαναχτυπήσει τα καπνά η νεκρωτική ίωση (μωσαϊκό του καπνού) που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος τους πέρυσι.
 
Για αυτό και ο Συνεταιρισμός έχει βγάλει πρόγραμμα ψεκασμών και ο κ. Εσάτ ζήτησε από τους καπνοπαραγωγούς να ακούσουν τον συνεταιρισμό, μιας και έχει συνεργασία τόσο με το πανεπιστήμιο όσο και με εταιρεία για την ολοκληρωμένη διαχείριση, για να βγάλουν ένα πρόγραμμα που θα καλύψει πλήρως όλες τις περιοχές, ώστε να μην δημιουργηθούν «τρύπες» στην κάλυψη. Προειδοποίησε δε πως αν δεν γίνει αυτό συντονισμένα, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να εμφανιστεί ξανά η αρρώστια.
 
Κλείνοντας ο πρόεδρος σημείωσε πως όλες αυτές οι δυσκολίες έχουν οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των Καπνοπαραγωγών, που λιγοστεύει κάθε χρόνο, μιας και από 5900 παραγωγούς που παρέδωσαν καπνά πέρυσι φέτος παρέδωσαν 5655 παραγωγοί και του χρόνου φοβούνται πως θα είναι ακόμα λιγότεροι, γιατί δυσκολεύονται να συντηρήσουν πλέον τις οικογένειές τους μόνο με τον καπνό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.